Kupiłem nie oryginalne okulary które muszę oddać na Policji w toczącej się sprawie karnej

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam serdecznie,
23.06.2019 roku kupiłem okulary na aukcji nr. 8142860210 miały być oryginalne !!!
w dniu dzisiejszym byłem na przesłuchaniu w sprawie dokonanego zakupu który okazał się podróbką.
Okulary jako dowód bezwrotny musiałem zostawić Policji.
jak mogę odzyskać pieniądze za zakupiony towar od Allegro?
Pozdr.
kbienko
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie odzyskasz. Termin na Program Ochrony Kupujących już minął. Dla pewności dopytaj przez formularz, może istnieje jakaś niestandardowa procedura na takie przypadki; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a&subjectId=5d429015-5...

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
dziekuje za odpowiedz wyslalem zapytanie formularzem i czekam:)

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kbienko widzę, że otrzymałeś od nas już odpowiedź - doślij potrzebne dokumenty i będzie można działać 🙂
Były Moderator

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam serdecznie,
Nie otrzymałem odpowiedzi od Allegro!! jakie dokumenty mam dosłać
Pozdr.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tobie pozostaje złożenie pozwu cywilnego w sądzie. Sprzedawca - nie wiem, czy ma firmę czy sprzedał prywatnie, ale tak czy siak będzie miał sprawę karną za paserstwo (umyślne lub nieumyślne, o czym zadecyduje sąd). Warto napisać do sprzedającego, że jeśli chce uniknąć przegranej sprawy, a co za tym idzie poniesienia kosztów sądowych; Twojego, swojego prawnika, kosztów dojazdu, ew. noclegów..., gdyż rozprawy odbywają się w sądzie właściwym dla miejsca zamieszkania poszkodowanego, to dla własnego dobra powinien oddać równowartość za okulary I koszt wysyłki.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wyobraź sobie że toczą się prokuratorskie sprawy tego sprzedającego ja musiałem oddać okulary jako dowód w sprawie a sprzedajacy cały czas wystawia na aukcjach allegro ten sam asortyment!! to jest ciekawe:)

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Żeby nie być gołosłowny zobaczcie sobie: [edycja]

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kbienko 21 maja poprosiliśmy cię o załączenie dokumentów otrzymanych od Policji w związku z zatrzymaniem towaru.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam,
Nie dotarł do mnie mail 21 maja:( na dzień dzisiejszy otrzymałem tylko nr sprawy i imię i nazwisko policjanta który zajmuje się sprawą. Wysłałem do Allegro w treści maila.
Użytkownik allegro a dalszym ciągu wystawia te same przedmioty - nie rozumiem takiej sytuacji:)

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kbienko Sprawdź proszę dokładnie całą skrzynkę mailową, szczególnie foldery takie jak Spam, Powiadomienia lub Inne.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam,
Niestety nie otrzymałem żadnego maila od Allegro w odpowiedzi na moją sprawę - jedynie 21 maja otrzymałem ankietę w której miałem określić stopień mojego zadowolenia z odpowiedzi (której nie otrzymałem)

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nieszkodzi, że oddałeś okulary policji. To standardowa procedura, że policja zatrzymuje podróbkę, a poinformowanie sprzedającego, by uniknął rozprawy i zwrócił pieniądze daje mu szansę na uniknięcie przegranej i kosztów.
Skoro sprzedaje podróbki znanych producentów, napisz do przedstawicieli tych producentów w Polsce. Nikt nie toleruje sprzedaży podróbek, bo tego typu działania szkodzą wizerunkowi znanych i cenionych na rynku firm, podobnież, jak piraci, którzy nielegalnie ściągają/ kopiują utwory znanych piosenkarzy, zespołów muzycznych działając na ich szkodę. Podaj do wiadomości przedstawicielstwa namiary na sprzedającego. Zajmą się nim.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kbienko jak pisze @Wioletta2701 to standardowa procedura
zostaniesz później wezwany na świadka w sprawie karnej do Sądu
sprawy o podróbki toczą się niezależnie
Sprzedawca zwróci Ci środki teraz lub później lub coś pomoże Allegro
@Wioletta2701 gwarantuje Ci, że właściciele marki już o tym wiedzą