anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupno telefonu z blokadą

Client:47616036
#2 Obserwator#

Witam,

Jakiś czas temu kupiłem telefon z lombardu przez allegro. Wczoraj przyszedł mi komunikat że telefon nie jest spłacany. Sprawa byłaby prosta gdyby nie fakt że telefon był sprzedawany jako uszkodzony, telefon był rozbity. Teraz tak, uszkodzenia o których zostałem poinformowany w aukcji to właśnie zbity ekran i dotyk. Status urządzenia w aukcji był jako uszkodzony, jednak nie było żadnej informacji o statusie prawnym urządzenia.

Pytanie co z tym faktem zrobić? Czy operator/policja może odebrać mi ten telefon? Poniosłem pewne koszty związane z naprawą telefonu. Telefon jest nadal funkcjonalny jedyne co to w wiadomościach mam permanentną wiadomość że: "Upłynął termin płatności za ratę". Z tego co wiem mogę zgłosić sprzedającego przez allegro i ubiegać się o zwrot za telefon. Nie wiem jak wygląda sytuacja w kwestii statusu urządzenia jako uszkodzony, ponieważ był uszkodzony, ale nie było w aukcji mowy o wadzie prawnej. W świetle prawa sprzedawca nie mógł mi sprzedać czegoś co nie należało do niego. Koszt telefonu to było 750zł plus nowy wyświetlacz ok 450zł. Jeśli zabiorą mi telefon to zakładam że te 450zł jestem na minusie.

Jeśli ktoś ma jakąś radę co zrobić z tą sprawą z chęcią przyjmę.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:47616036 możesz powalczyć ze sprzedawcą. Złóż reklamację i domagaj się zwrotu poniesionych kosztów. Podejrzewam, że sprzedawca nie wiedział, że telefon jest na niespłacone raty bo by nie pchał się w to 💩.

Udaj się do rzecznika konsumenta podpowie co i jak dalej zrobić.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak zapewne po zgłoszeniu zostanie odebrany , na Policji. a tu na Allegro Otwórz dyskusję ze sprzedającym i opisz sprawę nie wolno sprzedawać towaru z wadą prawną: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów