Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Wysłałem urządzenie na gwarancje częściowo sprawne wróciło do mnie niesprawna i nie naprawione, dyskosuje zakończyłem przed odbiorem paczki co mogę zrobić?
@Client:48034608, możesz otworzyć dyskusję ponownie. Po 24h możesz poprosić Doradcę Allegro o wypowiedzenie się w dyskusji w razie potrzeby.
No właśnie minęło już kilka dni i nie mogę otworzyć na nowo dyskusji
@Client:48034608, w takim razie prosiłabym Cię o skontaktowanie się poprzez formularz.
Wysłałem wczoraj i czekam na odpowiedź ale też chciałem się dowiedzieć jak to załatwić
@Client:48034608 nie koniecznie gwarantem może być producent importer. Co masz w zakładce gwarancja?
U sprzedawcy możesz reklamować z tytułu niezgodności z umową.
Wnioskując po opisu gwarancji to sprzedawca daje mi gwarancję
@Client:48034608 a kto jest gwarantem? Sprzedawca?
Raczej tak Skoro on sprzedaje on zapewnia gwarancje
Nie. Gwarancję zapewnia gwarant i rzadko kiedy, jest to sprzedawca (bo i tak odpowiada on z tytułu niezgodności z umową, więc nie ma sensu, aby jeszcze dokładał sobie gwarancję, która w taki przypadku musiałaby mieć lepsze warunki niż te wynikające z ustawowej niezgodności z umową).
No dobra to w takim razie po co chcą żeby wysłać paczkę do nich Skoro mogłem wysłać bezpośrednio na serwis ? Prosty przykład Lidl i ich narzedzia nie wysłam do sklepu tylko odrazu na serwis a tu chciali paczkę do siebie siedziby sklepu, i przeleżała u nich 3 tygodnie i wróciła w całkowicie niesprawna. Więc szczerze nie interesuje mnie kto odpowiada za gwarancje ale skoro na allegro mam napisane 2 lata gwarancji to powinni zapewnić mi to ze sprzętem zostanie naprawiony a nie odesłany niesprawny, sprzedawca najwyraźniej nie dba o klienta, a jeżeli sprawa nie zostanie wyjaśniona tu pójdzie dalej drogą sodowną ja mam na to czas a prwo konsumenta niestety stoi po mojej stronie
Nikt cię nie zmusza do wysyłki do sprzedawcy (chyba że takie są warunki gwarancji lub to on jest gwarantem), można wysłać bezpośrednio do serwisu. Sprzedawca pewnie uznał, że nie potrafisz zgłosić usterki w serwisie i chcesz aby zrobił to za ciebie (ludzie dzisiaj nie potrafią zgłosić usterki, najlepiej niech ktoś zrobi to za nich).
Do tego w przypadku gdy gwarant obsługuje nabywców produktu bezpośrednio, sprzedawca nie ma obowiązku bezpłatnego pośrednictwa w realizacji gwarancji pomiędzy kupującym a serwisem.
A gwarancja jest umową cywilno-prawną pomiędzy kupującym a gwarantem. Jeżeli składasz reklamację powołując się na gwarancję, to obowiązują cię jej zapisy. A prawo konsumenckie, nie wtrąca się w kwestię gwarancji, co najwyżej Kodeks Cywilny w kwestiach nieuregulowanych w karcie gwancyjnej.
I nie myl niezgodności z umową (dawniej zwanej rękojmią), za którą odpowiada sprzedawca, z gwarancją za którą odpowiada gwarant i której udzielenie jest w pełni dobrowolnie.
Oba świadczenia są od siebie całkowicie niezależne. Reklamacja z jednego świadczenia, nie wpływa na drugie.
Tak więc zasadnicze pytanie. Czy składając reklamację u sprzedawcy powołałeś się na niezgodność z umową, czy na gwarancję?