Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, zwróciłem kurtke bez metki, sprzedający mówił że nie dalej odsprzedać tego towaru bo jest używany i nie może być dalej odsprzedany. z kwoty 240 zwrócił 30 zł. Napisałem wniosek o allegro protect z prośba o rekompensate z powodu nieuzasadnionego powodu zwrotu. Otrzymałem taką odpowiedz:
"Rozpatruję Pana wniosek. Anulowałam go, ponieważ sprzedający zgodnie z prawem umniejszył kwotę zwrotu po odstąpieniu od umowy. Przedmiot oferowany był jako nowy, a Pan przyznał, że odesłał go bez metek, zostały one odcięte /oderwane. Proszę zwrócić uwagę, że przedmiot może być sprawdzony tak jak byłby sprawdzony w sklepie stacjonarnym, wówczas możemy mówić o dozwolonej weryfikacji przedmiotu. Jeśli dochodzi o takiego działania jak odcięcie metek, dochodzi do zmniejszenia wartości rzeczy i sprzedający może w takim przypadku umniejszyć kwotę zwrotu. Nie jestem w stanie zanegować tego stanowiska i podważyć kwoty zwrotu. Przykro mi, jednak to Pan doprowadził do umniejszenia wartości przedmiotu, dlatego nie mam podstaw, by zwrócić Panu należność."
Co mogę w takiej sytucji zrobić?
@KubaltenB czego jeszcze nie wiesz , miałes prawo kurtkę przymierzyć , nie pasuje to odesłać ,ale w jakim celu zrywaleś metki ? Kończy się wypożyczalnia na allegro .
Nie nie miałem kurtki przymierzyć. Miałem prawo do korzystania z niego w sposób konieczny do sprawdzenia jego cech i funkcjonalności. co nie oznacza de facto przymierzenia kurtki, może to oznaczać że np pójde sobie na długi spacer w zimie i zobacze czy mi ciepło
Skontaktuj się z rzecznikiem konsumentów.😁
@KubaltenB metkę faktycznie odciąłeś oderwałeś, używałeś kurtkę ? jak nie zgadzasz się z decyzją udaj się do rzecznika konsumenta działa w każdym większym mieście.
W sumie z brakiem metki jak nie była używana, można za połowę ceny sprzedać, więc trochę dużo potrącił choć nie znamy stanowiska sprzedawcy co faktycznie odesłałeś 🙂
Mam prawo używać kurtke, metka nie jest częścia towaru, tak samo jak pudełko, było kiedyś orzeczenie sądu które uzasadniło ta kwestię.
To przecież CI napisałem że możesz udać się do rzecznika konsumentów, tam Ci pomogą.
Dokładnie, tylko nie miałem nigdy doświadczenia z tą instytucja, może się niedługo wybiore jak nie uda mi się dogadać z allegro
@KubaltenB i czego oczekujesz, że rzecznik Ci powie - pewnie, ponoś kurtkę 2 tygodnie a potem zwróć?
Może dowie się i zrozumie co wolno a czego nie.😐
@KubaltenB Mam prawo używać kurtke ogólnie nie masz prawa jak chcesz zwrotu całości, jak używałeś to sprzedający ma prawo pomniejszyć Ci zwrot środków, zwrotu nie może odmówić jak towar nie jest objęty ograniczonym zwrotem bądź z niego wyłączony.
kurtka była raptem raz nakładana, chodzi o metke a nie stan używania
to po co odciąłeś metkę? Teraz postaw się w roli sprzedawcy - dostajesz zwrot kurtki bez metki, nie wiesz czy ktoś ją tylko przymierzył czy nosił 2 tygodnie. Co z tym teraz zrobić? Sprzedać jako nowe? Bez metki? Zapłaciłbyś pełną kwotę za kurtkę bez metki, bo sprzedawca by Ci powiedział, że jest nowa?
@KubaltenB Mam prawo używać kurtke,
Masz prawo, a sprzedawca ma prawo potrącić za używanie, zależy o jakiej metce piszesz, takiej przyczepianej czy odciąłeś metkę materiałową wszywaną w ubrania ?
Z Twoich odpowiedzi widzę że sprzedawca słusznie wycenił zwrot 😄
Chodzi o metke która jest przyszywana sztucznie z ceną, kodem kreskowym itp... Metka materiałowa jest częścia kurtki i w takim przypadku obniżenie kwoty byłoby uzasadnione, aczkolwiek co do kwoty to bym polemizował.
@KubaltenB Czy tu chodzi o taką metkę przyczepianą a nie wszywaną ?
Za dużo się rozpisałeś w dyskusji i w ogóle.
Masz prawo się z tym nie zgodzić , masz inne instytucja takie jak rzecznik konsumentów, rzeczoznawca i sąd, jak się z tym nie zgadzasz.
Możesz na przyszłość nie robić takich numerów. Do przymierzenia kurtki nie potrzeba odcinać metek. Nie dostaniesz rekompensaty z AP, sprzedawca mógł Ci zgodnie z prawem zwrócić nawet 1 zł.
tylko to nie jest przymierzalnia a sklep online, obowiązują inne reguły całkowicie