anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Od 1 października zmieniamy sposób prezentowania ofert

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

Dotychczas, gdy korzystaliście z wyszukiwarki, prezentowaliśmy Wam wszystkie dostępne oferty wyszukiwanego przedmiotu. Jednak mamy już ponad 500 milionów ofert - aby spełniać swoją rolę, wyniki wyszukiwania wymagały uproszczenia. 

Dlatego od 1 października będziemy wyświetlać na Allegro wyłącznie listę produktów. Większość z Was dobrze zna już ten widok, testujemy go od kilku miesięcy, w tej chwili widzi go już 70% kupujących. Zdecydowaliśmy się wprowadzić go dla wszystkich, jako domyślny widok wyników wyszukiwania. 

Co istotne, nadal będziecie mogli, tak jak dotychczas, przejrzeć listę wszystkich ofert danego produktu - wystarczy kliknąć przycisk [porównaj X ofert].

_HolaOla__0-1723555352580.png

Dlaczego zdecydowaliśmy się na tę zmianę?

Wyniki testów wyraźnie wskazują, że dzięki korzystaniu z widoku produktowego kupujący:

• chętniej dodają produkty do koszyka i częściej je kupują - spodziewamy się  przynajmniej 6 milionów dodatkowych transakcji rocznie dla sprzedających na Allegro,
  • szybciej znajdują to, czego szukają - dzięki połączeniu ofert w ramach produktów, na każdej stronie listy z wynikami wyszukiwania wyświetlamy ich średnio około 4 razy więcej.

Więcej informacji jak zawsze znajdziecie w naszych aktualnościach.

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
654 ODPOWIEDZI 654

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@raszkiewicz_2006 przy prezentowanej ofercie w wyszukiwaniu, powinna wyświetlać się opcja "porównaj X ofert" - po kliknięciu, przeniesiemy Cię do listy ofert połączonych z danym produktem. Możesz również skorzystać z opcji sortowania po cenie: od najniższej. 

oznacz moderatorów

bodziobodzio4738
#11 Animator#

Ale zdajecie sobie sprawę że to nie działa ? Bo powtarzanie w kółko jak mamy to robić na prawdę nic nie da, nie jesteśmy upośledzeni tylko to wyszukiwanie to jeden wielki śmioetnik gdzie pogrupowane są losowe oferty i w kilku takich grupach jest to samo na wierzchu a dalej loteria co tam znajdziesz. Kończy się to frustracją i wyszukiwaniem jednej rzeczy na kilkunastu zakładkach i szukaniu gdzie indziej. Czy ktoś to w ogóle testował i starał się używać dłużej niż 5 min w poszukiwaniu czegoś bardziej wyrafinowanego niż obojętnie jaki garnek i patelnia? Niewiele wie o istnieniu tego forum a macie kilka tysięcy postów niezadowolenia w różnych wątkach, byłoby więcej ale kasujecie to co niewygodne.

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Nie denerwuj się tak, są inne portale, dajmy szanse rozwoju innym portalom handlowym i zakładajmy konta u konkurencji, to naprawdę nie boli, a im więcej osób zacznie dostrzegać alternatywne miejsca do kupowania i sprzedawania tym lepiej dla nas wszystkich.

oznacz moderatorów

raszkiewicz_2006
#7 Wielbiciel#

Proszę sprawdzić ofertę butterfly deski nie ma takiej opcji

oznacz moderatorów

zetmark2
#7 Wielbiciel#

@Sa_nova czy ty w ogóle sprawdziłaś  to co piszesz? Ludzie Ci podają przykłady że to nie działa, a ty że mają sobie wejść w „porównaj x ofert” czyli coś co jest o kant **piiip** bo macie burdel w ofertach i praktycznie 99% łączonych ofert ma w sobie oferty różnych produktów. Wszystko było spoko, póki była to opcjonalna rzecz i korzystał kto chciał, a nie że narzucacie ludziom opcję, której nikt tam chyba u was nie testował i udajecie, że jest super. Długo jeszcze będziecie olewać opinie użytkowników? 

oznacz moderatorów

Luczu88
#9 Pomysłodawca#

Dokopałem się  do allegro lokalne. Gdzie jest funkcja kończące się ?!

oznacz moderatorów

Luczu88
#9 Pomysłodawca#

Tak został zmieniony wygląd ze jest totalny bałagan. Allegro lokalne zeszło do "podziemia" tzn nie ma go na głównych stronach allegr. Juz wiem dlaczego  w ciągu 5 dni wystawienia aukcji na allegro lokalne mama 5-6 wyświetleń, po prostu sa niewidoczne.  A, jak tam już ktos trafi, to jest do 4 liter sortowanie. Są najnowsze, najtańsze, najdroższe, najbliższe ( nie wiem co to znaczy - najbliższe sercu?) brak kończących sie. Ogólnie zmiany do **piiip**

oznacz moderatorów

Luczu88
#9 Pomysłodawca#

Tak został zmieniony wygląd ze jest totalny bałagan. Allegro lokalne zeszło do "podziemia" tzn nie ma go na głównych stronach allegr. Juz wiem dlaczego w ciągu 5 dni wystawienia aukcji na allegro lokalne mama 5-6 wyświetleń, po prostu sa niewidoczne. A, jak tam już ktos trafi, to jest do 4 liter sortowanie. Są najnowsze, najtańsze, najdroższe, najbliższe ( nie wiem co to znaczy - najbliższe sercu?) brak kończących sie. Ogólnie zmiany do **piiip**

oznacz moderatorów

Kajczixx
#7 Wielbiciel#

Witam, właśnie szukałam informacji co się w zasadzie stało z wyszukiwarką. Nie da się rozłączyć ofert. Szukanie teraz tego co potrzebuję zajmuje masę czasu, a i tak nie udaje się znaleźć tego co potrzebuję. To strasznie frustrujące, bo wcześniej działało jak trzeba. W zasadzie zmusiliście mnie żeby kupić to czego szukam bezpośrednio w sklepie, bo szkoda moje czasu. Jak nie mogę znaleźć tego co chcę paroma klikami to ta zmiana jest dla mnie szkodliwa. Szkoda, skorzysta konkurencja i bezpośrednie zakupy, bo wiecie co? U Was wcale nie wychodzi najtaniej, a teraz jeszcze zabiliście łatwość wyszukiwania...

oznacz moderatorów

momarcin
#7 Wielbiciel#
szybciej znajdują to, czego szukają - dzięki połączeniu ofert w ramach produktów, na każdej stronie listy z wynikami wyszukiwania wyświetlamy ich średnio około 4 razy więcej.

Szybciej to było kiedyś. Odpowiednie zapytanie, sortowanie po cenie i dodaj do koszyka.

A teraz ... identyczny produkt powielony kilka razy. Trzeba się naklikać w każde porównanie ofert. Sprzedawcy powielają ten sam produkt w katalogu i jest śmietnik.

pilniki.jpgpilniki-wtf.jpg

pilniki-szt.jpg

Tragedia...

chętniej dodają produkty do koszyka i częściej je kupują - spodziewamy się  przynajmniej 6 milionów dodatkowych transakcji rocznie

Argument większych zysków zmiażdzy każdy inny...

oznacz moderatorów

Kajczixx
#7 Wielbiciel#

Rocznie robiłam kilkadziesiąt jak nie więcej transakcji. Teraz to znacznie spadnie, bo cenowo allegro już nie jest konkurencyjne, a wygoda też znacznie się pogorszyła. Nie wiem skąd te wyliczenia o kilku milionach dodatkowych transakcjach. 

oznacz moderatorów

gry-konsole-pady
#9 Pomysłodawca#

Allegro wciąż jest konkurencyjne tylko teraz trudno znaleźć tanie oferty 🙂 Na allegro lokalnie miałem / mam swój dysk prywatny 8TB w najniższej cenie - kompletnie wyparty przez chińczyków, którzy zresztą też zaspamowali firmy. Dopiero da się go odnaleźć klikając na jednej ofercie z Allegro Lokalnie o wiele droższej i kliknięciu na porównaj podobne. Czyli mimo, że allegro lokalnie nie ma produktyzacji to też tak samo to działa. Dodam, że przed wprowadzeniem tej zmiany dosłownie dzień wcześniej sprzedałem inny i miałem sporo pytań o ten co wystawiony. Mam też wyróżnienia na ten dysk.

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Daj link do aukcji tego dysku

oznacz moderatorów

Maciek54321
#9 Pomysłodawca#

Szanowny Zarządzie Allegro,

Chciałbym wyrazić swoje absolutne niezadowolenie z wprowadzonych niedawno zmian w wyszukiwaniu ofert na platformie Allegro. Nowe rozwiązanie zupełnie nie spełnia oczekiwań użytkowników i utrudnia zakupy online. Zamiast usprawnić proces poszukiwania konkretnych przedmiotów, wprowadziło jedynie zbędne komplikacje i zamieszanie.

Podczas wyszukiwania nie widzimy już pojedynczych ofert sprzedaży, tylko ogólne "produkty" - co w praktyce wcale nie pomaga szybko dotrzeć do interesującej nas aukcji. Po kliknięciu w "produkt" często okazuje się, że połowa wyświetlonych ofert nie ma nic wspólnego z tym,  czego szukaliśmy. To zniechęca i utrudnia zakupy.

Dodatkowo brak możliwości szybkiego przeglądania pojedynczych ofert sprawia, że niejednokrotnie rezygnujemy z zakupu, by nie tracić czasu na przebijanie się przez nieistotne treści. Wasze zmiany zdecydowanie pogorszyły doświadczenie zakupowe użytkowników.

Apeluję o pilne przywrócenie poprzedniego intuicyjnego sposobu wyszukiwania pojedynczych aukcji. Obecne rozwiązanie nie spełnia oczekiwań klientów i z pewnością zniechęca wielu do korzystania z waszej platformy. Proszę potraktować tę sprawę priorytetowo i jak najszybciej naprawić błędy, by zachować lojalność użytkowników.

Dodatkowo chcę poinformować, że swoje bardzo negatywne odczucia dotyczące ostatnich zmian na Allegro będę nieustannie powtarzał wszystkim swoim znajomym i krewnym. Będę z całą mocą odradzał im korzystania z waszej platformy, dopóki nie naprawicie wprowadzonych błędów. Wasze działania godzą bezpośrednio w komfort zakupowy setek tysięcy klientów.

Apeluję również do innych użytkowników Allegro - nie bójmy się głośno mówić o swoim rozczarowaniu. Niech każdy kto ma negatywne zdanie na temat ostatnich zmian, dzieli się nim ze swoimi bliskimi. Tylko masowy sprzeciw klientów może skłonić ich do szybkiej poprawy sytuacji. Nie pozwólmy, by portal tak lekceważąco podchodził do naszych opinii i potrzeb! Widać wyraźnie, że mają swoich użytkowników głęboko w poważaniu. Miejmy nadzieję, że doniesienia o negatywnych reakcjach skłonią ich do refleksji.

Z wyrazami niezadowolenia,
Użytkownik

oznacz moderatorów

jattu93
#8 Zapaleniec#

Gdziekolwiek teraz Allegro prosi mnie o ocenę daje najniższą i uzasadniam w opisie. To jak bardzo czuję się rozczarowana jako użytkownik to jedna wielka makabra. Póki co chyba zrezygnuję na jakiś czas z zakupów tutaj. Szkoda moich nerwów - szlag mnie trafia z tym, że nie mogę kompletnie odnaleźć tego, co chce. Byłam oddanym uzytkownikiem platformy od lat. Jeśli coś było do zakupienia na Allegro nawet ciut drożej niż na innych stronach - wybierałam Allegro. No ale te czasy chyba za nami. Czas się przenieść :< 

oznacz moderatorów

Woytec60
#9 Pomysłodawca#

Wczoraj dostałem zaproszenie do "allegro share".

Oczywiście odrzuciłem a zapraszającego odesłałem do tego wątku ze stosownym komentarzem na temat Allegro.

I tyle w temacie Allegro 😞

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

A ja już mam na ten problem genialne rozwiązanie!

Po prostu należy się z tym pogodzić... 

Możemy tutaj zapisać jeszcze ze 20 stron - a Allegro i tak tego nie zmieni. Po prostu taka jest ich polityka. Nieważne są zdania setek kupujących i sprzedających - najważniejsze jest stanowisko Allegro - to ułatwaia zakupy kupującym - i sprawa załatwiona - bo tak im pokazują "słupki", niewidoczne dla innych.

oznacz moderatorów

Mar665
#9 Pomysłodawca#

To Ty się z tym pogódź a ja po 23 listopadzie gdy skończy mi się smart, odpuszczę sobie kupowanie na allegro i tak szukając czegokolwiek muszę szukać na google i okazjonalnie mnie na allegro przenieście gdzie i tak muszę dalej poszukać bo wyświetlona oferta nie jest najtańsza, ja szanuje swój czas. Było dobrze jest źle, gdy statek tonie trzeba go opuścić.

Kropką nad i jest fakt rozdzielenia allegro lokalnego od zwykłego. Tak zachęcali że wystawiasz na AL i pojawia się na A, teraz ta zmiana która powoduje że gdy szukasz rzeczy używanej musisz przeszukiwać dwa portale, niech całują psa pod ogonem z takimi zmianami.

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

@Mar665 - Ja popieram Twoje stanowisko. Problem jest w tym, że nie znalazłem jeszcze sklepu internetowego jakiegoś sprzedawcy, żebym mógł kupić sobie towar w cenie jak na Allegro (lub taniej) + koszt wysyłki. Wszyscy mają ceny takie same jak na Allegro lub wyższe, do tego dochodzą jeszcze koszty przesyłki. To jest jakaś "dziwna " polityka cenowa - na Allegro sprzedają taniej niż u siebie, i jeszcze słone prowizje płacą.

Tylko ja jestem chyba jakiś "odmieniec" - w swoim sklepie internetowym mam ceny ustalone tak, że bardziej opłaca się kupić u mnie niż na Allegro - nawet po opłaceniu kosztów przesyłki. 

oznacz moderatorów

renja13
#10 Popularyzator#

Z doświadczenia wiem, że w większości sklepów internetowych należących do sprzedawców sprzedających na Allegro, ich ceny są niższe, niż na Allegro - nawet wliczając przesyłkę. Przypuszczam, że dzieje się tak, ponieważ w własnych sklepach internetowych nie ponoszą ogromnych kosztów prowizji, które pobiera Allegro... Bo przecież na Allegro prowizja jest naliczana nawet od kosztu wysyłki, co jest niedorzecznym ewenementem na skalę światową 😵

W dodatku w cenę każdego przedmiotu na Allegro jest wliczony koszt "bezpłatnej" wysyłki SMART oraz koszt obsługi zwrotów, które są masowo nadużywane przez część SMARTowców, gdyż są to zwroty darmowe. No ale cóż - to Allegro stworzyło taki model kupującego, który nadużywa wszystkiego.

oznacz moderatorów