Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
A nadawcy nie ma? Napisz więc do odbiory, wie od kogo kupił i wyjaśnij, także kurier powinien więcej wiedzieć.
Client:50940572 odmowa przyjęcia , to jest odpowiedź na Twoje pytanie . Po co odbierałaś jeśli nie należała do Ciebie . Jeśli to paczka zlecona przez allegro na etykiecie musi być więcej danych . @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Musiałaś odebrać i zapłacić? A kto ci kazał? 😄
@Client:50940572, sprawdź, proszę, swoją skrzynkę mejlową - postaramy się pomóc. 🙂
Taaa... to może być sposób na zarabianie. Wyszukać adresy, najlepiej firmowe, bo rzadko tam sprawdzają co przysłali (no COD trudniej) i wysyłać, wysyłać 😁
Ktoś pomylił adresy,
lub popytaj w rodzinie, czy ktoś nie zamówił,
lub jak pisze mdrogeria : nie kupiłem, nie biorę.
Ktoś inny zamawia, ktoś inny płaci i odbiera, może także miała przyjść paczka i w dobie szybkiego życia, odebrała a później "pomyślała", zdarza się.😁
Nigdy nie kupowałem nic za pobraniem i kupować nie będę i innym też radzę omijać taką usługę tak kupującym jak i sprzedawcą.
Dużo kupuję za pobraniem i dalej będę tak robić. Polecam tę usługę tak kupującym, jak i sprzedawcom.
A ja mam nadzieję że chociaż sprzedawcy zrozumieją bezsens tej formy wysyłki i przestaną ją udostępniać.
mwmonety Popieram. Pomijając inne wady, zbyt wiele paczek COD wraca z etykietą "odmowa przyjęcia". Dzwonisz, piszesz, nie odpowie i jeszcze ci wrypie negatywa.
Niektórym kupującym być może się wydaje, że tak bezpieczniej.
Złudzenie.
Kurier nie pozwoli dotknąć paczki przed zapłatą i zapłaty po otwarciu paczki nie odda, choćby była pusta.
Obie strony obowiązują te same zasady, forma płatności jest tylko inna.
Nie wszyscy to wiedzą.
Kurier nie pozwoli dotknąć paczki przed zapłatą i zapłaty po otwarciu paczki nie odda, choćby była pusta.
Nie wszyscy to wiedzą.
Nom, a chyba nikt z kupujących nie zna prawa przewozowego, bo przecież przepis jest:
https://arslege.pl/protokol-o-ubytku-lub-uszkodzeniu-przesylki/k139/a11735/
Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.
Czyli NIBY prawo pozwala mi na otwarcie paczki przed podpisaniem odbioru. Tylko weź się szarp z kurierem przed drzwiami...
exoryna kurier ma obowiązek udostępnić zweryfikowanie zawartości przesyłki jeśli
- nosi zewnętrzne ślady uszkodzenia
- nadawca dopłacił za opcję ,, weryfikacja zawartości w obecności doręczyciela ,,
W każdym innym przypadku przy odbiorze możesz sobie popatrzeć tylko na pudełko .
No to wklejam zatem ten artykuł. Jak rozumiesz ostatnie zdanie?
Art. 74. Protokół o ubytku lub uszkodzeniu przesyłki
Dz.U.2020.0.8 t.j. - Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe
1. Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.
exoryna czyli jak napisałem cyt,,- nosi zewnętrzne ślady uszkodzenia ,,
@mdrogeria rozumie. Pytanie, czy Ty rozumiesz?😀
Chodzi Ci o to "jeżeli twierdzi on"?
exoryna jeśli odbiorca czyli osoba uprawniona wskaże znamiona uszkodzenia lub ingerencji w zawartość paczki przez osoby inne niż uprawnione / tylko nadawca i odbiorca są osobami uprawnionymi / doręczyciel powinien udostępnić weryfikację zawartości .
@serwis-texas - tak, to jest ostatnie zdanie.
@mdrogeria nie zgodze się. Przepis mówi o twierdzeniu odbiorcy o tym, że przesyłka jest naruszona. Nie o wskazaniu znamion uszkodzeń.