Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry mam pytanie zakupiłem telefon u pewnego sprzedawcy miał być powystawowy okazuje się ze jest po serwisowy zwróciłem na drugi dzień od zakupu odrazu produkt wyslałem spowrotem do sprzedawcy od tamtej pory sprzedawca sie nie odzywa na wiadomościach poprosilem o zwrot kosztów na konto bankowe dalej echo od zakupu mineło 2dni co robić?
Sprzedawca ma 14 dni na zwrot.
czy jeśli nie chce reklamacji od tego sprzedawcy na którym się zawiodłem mam prawo żądać zwrócenia środków ?
@AqueS0 pisząc, że przedmiot nie jest zgodny z opisem, złożyłeś reklamację. Teraz sprzedawca ma 14 dni od chwili złożenia, na ustosunkowanie się do twoich roszczeń. Albo reklamację przyjmie albo odrzuci.
co jeśli odrzuci ? ja poprostu zwróciłem produkt z nadzieją ze sprzedawca odda pieniądze ?
A to zakup od prywatnego sprzedającego! zgodził się na zwrot? czy to reklamacja? sprzedajacy na zwrot ma 14dni od czasu odstąpienia zakupu max, jak minie czas to możesz otworzyć dyskusje: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE
napisałem do sprzedawcy ze przedmiot nie jest zgodny z opisem i miałem inne oczekiwania co do telefonu odpowiedział ze prosze zrobic zwrot i on to przekaze do działu zamowien aby zareklamowali to odrazu napisałem do niego ze nie chce reklamacji tylko poprostu zwrot pieniązków do tej pory juz 2dzień jest echo ja chce odzyskac poprostu pieniądze a nie bawić sie w reklamacje ( to jest super sprzedawca ma jakiś sklep ze smarftonami ) co robić aby odzyskać kwotę ?
@AqueS0 Ale jak zwracasz to kupujący pokrywa koszty odesłania i jeszcze przy zwrocie sprzedajacy ma prawo potrącić zwrot środków o tyle o ile zmniejszyła się wartość towaru. Oczywiście odzyskasz bo Allegro gwarantuje bezpieczne zakupy. Wg prawa ma zwrócić niezwłocznie, może czekać na zwrot towaru ale ma max14dni.
zwróciłem paczke przez paczkomat i sam za zwrot zapłaciłem
więc sprzedawca za darmo dostanie paczke nie płaci za droge powrotną mi chodzi tylko oto czy poprostu zwróci pieniądze ja nie chce zadnych reklamacji ani wymiany towaru gdyż przyjdzie zaraz kolejny towar i znowu bedzie cos nie tak 😕 wiec szkoda mojego czasu i czasu tego pana hmm 😕 ?
Ale tak działa to, co ja na to poradzę. ☹️
nie rozumiem do końca 😕 nie robiłem nigdy zwrotów z allegro / własnie dlatego jesli pan napisał ze na reklamacje a ja napisalem ze nie chce reklamacji poprostu chce zwrot srodków i jesli do 14dni nie da znaku zycia to co wtedy ? allegro odda pieniązki ?
Zwróci Ci środki. Masz zawsze pomoc Allegro, jak napisałem jakby nie zwrócił to otwierasz dyskusję i tam sprzedający ma 24godz. na odpowiedź i jakby w dyskusji nie została rozwiązana sprawa to po 14dniach zamykasz ją jako nierozwiązana i Allegro da Ci możliwość złożenia wniosku o rekompensatę z POK, więc nie masz co się martwić o zwrot środków. Tylko napisałem że tak działa zwrot ale to nie oznacza że nie dostaniesz kasy. Ogólnie to na Allegro Lokalne przy zakupie od osoby prywatnej nie ma zwrotów, wg prawa, na taki zwrot musi sprzedajacy wyrazić zgodę, dlatego napisałem o złożeniu reklamacji z tytułu rękojmi na niezgodność z opisem: https://www.rzetelnyregulamin.pl/pl/a/reklamacja-towaru-kupionego-w-internecie-od-osoby-prywatnej
jeśli ten sprzedawca ma nip fiirmy i wogole to raczej nie jest chyba osoba prywatną nie ?
@AqueS0 jak nie odda kasy w ciągu 14 dni to załóż dyskusję. Trzeba było zgłosić to jako reklamację a nie zwrot!
Tak z pewnością zrobi.😁
co jeśli ten sprzedawca potraktuje to jako reklamacje i bedzie chciał wysłać nowy produkt ? albo co gorsze naprzyklad odmówi przyjęcia zwrotu to co wtedy zrobić?
w zwrocie zaznaczyłem przedmiot nie zgodny z opisem / sprzedawca ma działaność bo jest to firma ze smartfonami .
Jak kupiłeś od firmy to nie powinno być problemów aby zwrócili pieniądze.