anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odesłałem produkt w ramach zwrotu, dlaczego jeszcze nie otrzymałem zwrotu wpłaty?

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry mam pytanie zakupiłem telefon u pewnego sprzedawcy miał być powystawowy okazuje się ze jest po serwisowy zwróciłem na drugi dzień od zakupu odrazu produkt wyslałem spowrotem do sprzedawcy od tamtej pory sprzedawca sie nie odzywa na wiadomościach poprosilem o zwrot kosztów na konto bankowe dalej echo od zakupu mineło 2dni co robić?

oznacz moderatorów
50 ODPOWIEDZI 50

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

tylko ze ten sprzedawca nie odzywa sie 2dni to narazie poczekac jeszcze tak ? jesli do 14dni nie zwroci pieniedzy to wtedy otwierac dyskusję ?

oznacz moderatorów

Skill_Player
#14 Krzewiciel#

@AqueS0  jeżeli jest to "duży" sprzedawca to powinieneś dać mu czas na rozpatrzenie reklamacji. Oprócz ciebie mają zapewne sporo wysyłek codziennie, muszą odpowiadać klientom na zapytania itp.

Jak nie odezwie się w ciągu 14 dni to otwórz dyskusję.

oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

ten pan ma 2200 opini  jest supersprzedawcą ma około 70 ofert na allegro

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@AqueS0 Zwróci, spokojnie ale wg prawa ma 14dni, a ty masz komentarz do wystawienia ale poczekaj do rozwiązania sprawy.

oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

Komentarz do wystawienia? Jaki komentarz 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Taki:https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/oceny-i-komentarze/jak-wystawic-ocene-sprzedajacemu-mGwAg1Lx...  ale pod warunkiem że to zakup na zwykłym Allegro a nie na Allegro Lokalne:

oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@AqueS0 To wszystko będzie Ok, nie przejmuj się. Tak na przyszłość to było lepiej reklamować a jak mało wiesz o kupnie to najlepiej dla Ciebie otworzyć dyskusję: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

a jak Ty go odesłałeś że zapłaciłeś za zwrot? jakbyś wygenerował kod zwrotu przez Allegro i wysłał paczkomatem miałbyś za darmo:

oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

A mogę jakoś teraz zrobić to odstąpienie od umowy i odrazu zwrot środków czy po wyborze zwrot już nie ma takiej opcji? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Odstąpienie od umowy to na Allegro zwrot, zawsze sprzedajacy ma do14dni na zwrot środków.

oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

Czy dobrze zrobiłem ten zwrot tak? Mogłem zaznaczy bez podania przyczyny czy coś a ja zaznaczyłem ze produkt nie zgodny z opisem trochę dałem ciała ale czy to będzie przez to jakiś kłopot? 

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@AqueS0 
Wypełniając formularz (zamiaru odesłania) czyli zwrotu na Allegro  z opcją ODSTĄPIENIE (podałeś powód odesłania: "niezgodny z opisem") złożyłeś oświadczenie o odstąpieniu od Umowy z Art. 27.
Odsyłając rzecz - dokonałeś zwrotu do sprzedawcy.
Sprzedawca ma do 14 dni od momentu złożenia przez Ciebie tego oświadczenia na zwrot pieniędzy.
Czekaj cierpliwie na zwrot pieniędzy.

LEW433 - Najczęściej wprowadza w błąd kupujących: nie odróżnia zwrotu od złożenia oświadczenia o odstąpieniu od Umowy, nie wie że można wypełnić formularz zwrotu z opcją REKLAMACJA, etc.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

I od kiedy liczy się to że ma 14dni na zwrot środków? Od momentu aż zwrócony przedmiot do niego dotrze czy jak? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@AqueS0 Liczy się od chwili zgłoszenia zwrotu, odstąpienia od umowy zakupu.

oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

Czyli jeśli przez kolejne 12dni nie będzie ani żadnego smsa ani nic od tego sprzedawcy ani pieniędzy na koncie to zakładać dyskusje tak? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak po 14dniach dyskusję, link masz: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa a środki wracają tam skąd wyszły, po zwrocie środków od sprzedającego otrzymasz maila od Allegro i w 3dni będą.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie słuchaj adama(papuga-prawnik xyz) on tyko popiera sprzedających i nie odróżnia kupujących przez Allegro od sprzedających. zrób jak pisałem a będzie dobrze.🤔

oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

Była opcja na własną rękę albo paczkomat 10.99zl to zapłaciłem blikiem i dostałem kod zwrotu No napisałem ten kod na paczce i włożyłem do paczkomatu 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#
Koszt zwrotu
Koszt zwrotu zależy od tego, jaką metodę dostawy wskażesz podczas zakupu.
dostawa
zwrot
Allegro Paczkomaty InPost
za darmo
oznacz moderatorów

AqueS0
#9 Pomysłodawca#

Już mniejsza o te 11zl pierwszy raz takie coś robiłem 😂😂

oznacz moderatorów