Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Witam, Sprzedający sprzedał mi telefon, który, jak się okazało, jest własnością Orange, a nie Sprzedającego (po jakimś czasie użytkowania został zablokowany przez Operatora). Otwarłem dyskusje, ale Sprzedający nie odpowiedział w terminie, i złożyłem wniosek w ramach Allegro Protect 321837-1754036631. Otrzymałem informacje, że wniosek został wstrzymany, ponieważ nie odesłałem towaru do Sprzedawcy. Więc odesłałem towar na adres siedziby zgodny z CEIDG (który jest wpisany również jako adres do doręczeń) https://aplikacja.ceidg.gov.pl/ceidg/ceidg.public.ui/SearchDetails.aspx?Id=d451630c-f585-4f65-864a-0...
Odesłałem potwierdzenie wysłania przesyłki do Allegro, ale otrzymałem informacje, że telefon został odesłany na zły adres, ponieważ sprzedający podał inny adres do zwrotu/reklamacji i poproszono mnie o kontakt z przewoźnikiem w celu ustalenia kto odebrał przesyłkę. Przewoźnik potwierdził, że odbiorcą był adresat przesyłki. Dziś otrzymałem taką informację: Przesyłka została odesłana na inny adres niż w ofercie, w związku z tym nie mam podstaw do zaakceptowania Pana wniosku.
Proszę o informację w jakim celu prosili Państwo o informację od przewoźnika, skoro i tak nie została ona wzięta pod uwagę? Pewnie gdybym odesłał produkt na adres do reklamacji, uznalibyście Państwo, że produkt mógł być odebrany przez kogoś innego i że adres podany przez Sprzedającego nie widnieje w żadnych oficjalnych danych, więc wniosek również zostałby odrzucony?
Czy w takiej sytuacji sprawę mam rozwiązywać tylko na drodze sądowej?
@mrariello towar powinien zostać odesłany na adres wskazany przez sprzedającego do reklamacji. W przypadku wysłania na inny adres obowiązek kupującego nie został wykonany, stąd też taka decyzja. Czy w korespondencji przesłałeś wiadomość od przewoźnika?
Tak, korespondencja z przewoźnikiem została przesłana do Państwa. Po rozpoczęciu dyskusji dostałem informację, że konto Sprzedającego zostało zablokowane, więc jedyny adres, który był dostępny, to był ten z danych rejestrowych. Sprzedający nie udzielił odpowiedzi w ciągu 14 dni, co zgodnie z Państwa informacją znaczy że reklamacja uznaje się za zasadną. Ani Państwo, ani Sprzedający nie poinformowali mnie na jaki adres ma zostać wysłany towar, stąd został wysłany na adres Spółki Sprzedającego (jak i adres do doręczeń). W mojej opinii obowiązek odesłania towaru do Sprzedającego został wykonany.
W przypadku niezgodności towaru z umową, to sprzedający organizuje odbiór wadliwego towaru, na własny koszt.
@jabollus tu nie ma niezgodności towaru z umową tu jest całkowita nieważność umowy bo towar ma zatajoną wadę prawną. Umowa uznana za nieważną oznacza zwrot świadczeń wzajemnych natychmiast. Niezrozumiałym jest odrzucenie protect z powodu nieprawidłowego adresu bo towar wrócił do sprzedawcy a więc adresata roszczenia i strony felernej umowy.
Wg mnie, to nie Ty powinieneś odsyłać ten towar, tylko sprzedający powinien sam go sobie odebrać.
Myślę że Allegro nie odzyska kasy od Sprzedającego, dlatego odrzuca wniosek i zostawia Klienta z niczym
@mrariello Twoje działanie było prawidłowe - możesz skonsultować to z rzecznikiem praw konsumenta, uokik czy inspekcją handlową
wg mnie allegro łamie tutaj polskie przepisy
Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej (CEIDG) jest elektronicznym rejestrem polskich przedsiębiorców prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą lub spółkę cywilną. Baza przedsiębiorców powstała, aby zapewnić wszystkim zainteresowanym osobom dostęp do podstawowych danych o polskich firmach. Dane we wpisie powinny być na bieżąco aktualizowane. Nie ma możliwości, aby jakaś spółka cywilna lub jednoosobowa działalność gospodarcza uczestniczyła w obrocie gospodarczym bez wpisu do CEIDG.
proste pytanie do allegro
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
dlaczego cedig czy biała księga podatników zawierają dane jakie zwierają i dlaczego są one publiczne?
kolejne pytanie jak odmowa wypłaty protecta z tego powodu ma się do regulaminu tej usługi - gdzie w regulaminie jest napisane, że adres przedsiębiorcy zwarty w/w rejestrach nie obowiązuje na allegro?
i najlepsze - allegro zawiesiło konto - to czy dane tam zapisane, po tym fakcie, obowiązują innych użytkowników?
W takiej sytuacji Allegro nie ma prawa nakazywać Ci wysyłania towaru, to sprzedawca powinien odebrać go na własny koszt (o ile w ogóle go chce, a skoro się nie wypowiada, to nie musisz tego robić - masz w obowiązku jedynie udostępnić mu ten towar na jego życzenie, a tu życzenia nie było). Umowa jest uważana za nieważną, bo sprzedawca najpewniej świadomie sprzedał towar obarczony wadą prawną i to zataił. Protect co prawda jest uznaniowy, Allegro nie musi go przyznawać.
Najpewniej nie chce im się bić ze sprzedawcą w sądzie, być może nie ma środków na koncie Allegro i nie mogą ich z automatu ściągnąć.
Niestety, ale o te pieniądze musisz się bić sam, sądownie, jeżeli sprzedawca nie odpowiada. Napisz do rzecznika praw konsumenta, być może pomoże Ci on w inny sposób.
PS. Pamiętaj, że jak wysłałeś ten towar na własny koszt, to ubiegaj się o zwrot kosztów przesyłki.
@mrariello rozumiem, że sytuacja jest dla Ciebie trudna. W tej sprawie kluczowe jest ustalenie, co stało się z przesyłką. Według informacji od przewoźnika paczka została doręczona, dlatego jako jej nadawca powinieneś złożyć oficjalną reklamację u przewoźnika.
To pozwoli zweryfikować, do kogo dokładnie trafiła przesyłka i będzie podstawą do dalszego rozpatrywania Twojego wniosku. Po zakończeniu procedury reklamacyjnej u przewoźnika będziemy mogli wrócić do sprawy i sprawdzić, jakie są dalsze możliwości pomocy.
Pamiętaj, że nie możesz odsyłać towaru na adresy znalezione poza Allegro. Kupujesz u nas i w serwisie znajdziesz właściwe dane do zwrotu i reklamacji.
@RED Twoja interpretacja jest błędna. Dane w CEIDG wprowadza i aktualizuje sam przedsiębiorca a aktualizacja może nastąpić online, tradycyjnie lub listownie.
To oznacza, że Allegro nie ma pewności, czy adres w CEIDG jest faktycznie aktualny i dlatego nie możemy się na nim opierać przy rozpatrywaniu zwrotów czy reklamacji. Obowiązują wyłącznie adresy wskazane przez sprzedawcę w serwisie Allegro, bo tu dokonujesz zakupu i tu znajdują się wiążące informacje.
Wielu z Was jest tu nie od dziś i myślałem, że to dość jasne informacje.
@gdvorek możesz wyjaśnić po co ma składać reklamację do przewoźnika skoro założyciel wątku napisał że ten potwierdził że paczkę odebrał adresat przesyłki? cyt "Przewoźnik potwierdził, że odbiorcą był adresat przesyłki."
@mrariello Ustawa nakłada na przedsiębiorców działających poza lokalem przedsiębiorstwa naprawdę wiele obowiązków, allegro realizuje obowiązek informacyjny wysyłając na podany przez Ciebie adres e-mail warunki zwrotów oraz reklamacji po KAŻDYM ZAKUPIE.
Tam wszystko było napisane wystarczyło przeczytać.
@az1rael "Przewoźnik potwierdził, że odbiorcą był adresat przesyłki"
Moim zdaniem przewoźnik potwierdził, że przesyłka została doręczona pod wskazany adres a nie doręczenie konkretnemu odbiorcy - wątpię by nadawca dopłacił za doręczenie do rąk własnych.
@foto-hurtownia "W takiej sytuacji Allegro nie ma prawa nakazywać Ci wysyłania towaru"
No tutaj mamy klasykę kina ... jeżeli kupujący reklamuje towar z tytułu niezgodności towaru z umową i żąda naprawy/wymiany to "Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt."
Natomiast jeśli kupujący odstępuje od umowy z tytułu niezgodności z umową (a zapewne takie jest roszczenie kupującego) to "W razie odstąpienia od umowy konsument niezwłocznie zwraca towar przedsiębiorcy na jego koszt"
Art. 43d. pkt 5
Art. 43e. pkt 6
Drobny szczegół a wiele zmienia. Jeszcze jakiś czas temu w dyskusjach allegro stało murem za interpretacją gdzie w przypadku "zwrotu pieniędzy" to kupujący nadaje przesyłkę a sprzedawca zwraca jedynie jej koszt. Wszystko zmienił niedawno wprowadzony nowy wygląd dyskusji xD
Nie każdy trzyma maile 1,5 roku po zakupie.
A przewoźnik potwierdził dane odbiorcy (imię i nazwisko), które ma wpisane do systemu, a nie tylko że przesyłka została doręczona.
@mrariello nie no jak dostałeś potwierdzenie odbioru z odręcznym podpisem odbiorcy to masz rację przepraszam.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Na jakiej podstawie mam składać reklamację u przewoźnika i dlaczego ? Macie całą korespondencję z przewoźnikiem w której wskazał, że odbiorcą była osoba, do której przesyłka została nadana. Czy Allegro otrzymało informację od Sprzedającego że nie otrzymał towar ? Nie. Ponieważ Allegro nawet nie próbuje się skontaktować ze sprzedającym, który nie odpowiadając na zgłoszoną reklamację, uznał ją za zasadną. A skoro tak, to powinien sam zlecić odbiór towaru, czego oczywiście nie zrobił. I nie prawdą jest że miałem informację gdzie wysłać towar, ponieważ konto Sprzedającego zostało zablokowane i nie dało sie w żaden sposób podejrzeć jakiekolwiek adresy na stronie Allegro.
Ja też miałem takie sytuacje, że sprzedający nie chciał sam odebrać towaru niezgodnego z umową i odrzucali mi wniosek o Protect, bo nie odesłałem towaru XD
allegro jak zwykle ponad prawem,
gość ma zawieszone konto przez was
@gdvorek twierdzę, że nie rozumiesz przepisów - w cedig muszą być poprawne dane, właśnie po to by konsument mógł skontaktować się z firmą swojego kontrahenta, nikogo w przepisach nie obchodzi co myśli na ten temat allegro.
Przedsiębiorca ma prawo zmieniać adres firmy nawet codziennie - ale informacje są o tym muszą podane w cedig. Twierdzenie, że zawarł umowę na stary adres, to musi go obsługiwać jest błędne.
Po to ten rejestr jest publiczny i ogólnie dostępny - by klient firmy mógł znaleźć przedsiębiorcę po dowolnym okresie czasu.
@gdvorek Wiesz ile czasu Twój wspaniały pracodawca Allegro, zmieniało nam adres po zmianie siedziby? Miesiąc
Dogadaliśmy się z kurierami i pocztą by korespondencja trafiała pod nowy adres, a i tak zginęło kilka przesyłek.
W cedig i innych urzędach, a także w naszych hurtowniach zrobiliśmy to w dwa dni, drugie dwa dni zajęła nam zmiana adresów w całym internecie, nawet na stronach, na których ich tam nie podawaliśmy.
Jesteś już tu jakiś czas - myślałem, że to dość jasne informacje.
Tak na marginesie, mieliśmy tutaj podobny przypadek, kupujący firma jdg zgłosił w waszym wspaniałym systemie zwrot jako reklamację - oczywiście nie podał danych do korespondencji czy miejsca realizacji reklamacji, tylko adres konta do zwrotu wpłaty.
odesłaliśmy mu towar z reklamacji na adres z wystawionej faktury i była awantura
podobna jak tutaj - towar odebrany pod adresem - ale nikt się do tego nie przyznał
Co twierdził ten przedsiębiorca jdg?
- że pod adresem nie mieszka
- że mieszkanie wynajmuje Ukraińcom
- że pod tym adresem nie prowadzi działalności
dyskusja się skończyła się właśnie tym , że taki adres firmy podał w cedig,
nawet moderator allegro to rozumiał.
@mrariello powinieneś złożyć reklamację jako nadawca paczki. Adres do zwrotu otrzymałeś w wiadomości po dokonaniu zakupu. Blokada konta sprzedającego nie ma tu nic do rzeczy.
@RED wyjaśniłem Tobie wszystko wyczerpująco.