anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odmowa zwrotu pieniędzy - koszula nocna

Isiunqa
#8 Zapaleniec

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Proszę o pomoc w temacie.

Zamówiłam koszulę nocną bawełnianą. Zdecydowałam się jednak odesłać towar po otrzymaniu przesyłki. Towar nie nosił żadnych śladów użytkowania, miał wszystkie metki i był umieszczony w oryginalnym opakowaniu. Okazało się po prostu, że rozmiar jest nieodpowiedni - stąd decyzja o odesłaniu koszuli.

Sprzedający odmówił mi zwrotu pieniędzy - odpisał, że koszula jest towarem higienicznym i nie zwróci mi środków. Nie wiem co z tym fantem począć - nie używałam tej koszuli - nie jest to także bielizna, która ma kontakt z jakimiś częściami intymnymi klienta, który ją przymierza. Sprzedawca w ofercie nie umieścił informacji, że tego towaru nie będzie można zwrócić - dlatego zdecydowałam się na zakup na odległość, mając pewność, że mogę przymierzyć koszulę i odesłać, gdyby nie pasowała mi rozmiarem.

Czy faktycznie jest tak, że sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu koszuli nocnej pisząc, że jest to towar higieniczny?

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Isiunqa w ofercie jest zaznaczone ograniczenie zwrotu z powodów higienicznych. 
Natomiast jeśli produkt nie został otwarty, to możesz go zwrócić. W dyskusji sprzedający napisał, że zwrot jeszcze do niego nie dotarł więc nie może zweryfikować stanu produktu. Poczekajmy na jego odpowiedź po otrzymaniu przesyłki. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Isiunqa
#8 Zapaleniec

Kontaktowałam się z UOKiK w tej sprawie - na infolinii poinformowano mnie, że o ile nie ma zapieczętowanych towarów (a w tym przypadku tak nie było) to sprzedający nie może sobie dowolnie pisać, że towary są higieniczne i ich nie przyjmuje. Piżama, z resztą, jako część ubrania jest przymierzana w sklepach stacjonarnych i sprzedawcy nie mają z tym nigdy problemu.

Ograniczenie zwrotu, które jest w ofercie wymienia wyłącznie faktycznie produkty higieniczne, których otwarcie wyklucza je ze zwrotu.

Gdyby w aukcji jasno było napisane, że tego towaru sprzedający nie przyjmie po przymierzeniu, nie zdecydowałabym się na zakup. Mam drugą koszulę tego producenta od tego sprzedającego - ona także nie jest zaplombowana ani zafoliowana tak, że trzeba zniszczyć opakowanie, aby się do niego dostać.

Skoro towar nie był zapieczętowany, to czy odmowa nie jest w tym przypadku niezgodna z prawem? Taką informację też dostałam na infolinii.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie może odmówić przyjęcia zwrotu, otwórz dyskusję.

oznacz moderatorów

la_nika

@Isiunqa my nie mamy takich kompetencji, aby oceniać czy jest to zgodne czy niezgodne z prawem, natomiast produkt higieniczny powinien być dostarczony w zapięczętowanym opakowaniu i to dopiero jego rozerwanie powoduje, że nie można go zwrócić. Dlatego poczekajmy na odpowiedź sprzedającego. W razie potrzeby, poproś o pomoc pracownika Allegro. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Isiunqa
#8 Zapaleniec

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! 🙂 Sprawa została zamknięta - sprzedający zwrócił pieniądze.

Poniżej odpowiedź od UOKiK, gdyby ktoś miał podobną sytuację:

Dzień dobry, 

dziękuję za wiadomość. W odpowiedzi na Pani pytanie wskazuję, że zgodnie z art. 38 ustawy o prawach konsumenta pewnego rodzaju artykułu w tym właśnie wspominane przez Panią artykuły higieniczne nie podlegają zwrotowi. Niemniej jednak, w opisywanym przypadku w mojej ocenie opisywana koszula nie może być uznana za produkt higieniczny, który nie podlega zwrotowi. Z tych przyczyn w chwili obecnej polecam skierowanie pisemnego wezwania do przyjęcie zwrotu towaru i dokonanie zwrotu gotówki, pod rygorem podjęcia dalszych kroków prawnych, jak interwencja u Rzecznika Praw Konsumentów. Wezwanie polecam skierować z własnoręcznym podpisem Pani, jako konsumenta i wysłać listem poleconym na adres przedsiębiorcy. 

W przypadku dalszych problemów z przedsiębiorcą polecam skorzystanie z pomocy właściwego Rzecznika Praw Konsumentów. 

oznacz moderatorów

adzia61
#7 Wielbiciel

I taka to właśnie pomoc allegro jak sprzedający nie chce zwrócić pieniędzy to radź sobie sam.Nieważne że cię oszukał udając że nie otrzymał zwrotu towaru przez miesiąc a potem że koszula była brudna.Niestety przykro to stwierdzić alle allegro umywa ręce.

oznacz moderatorów

jolantab
#10 Popularyzator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Nie przyjęłam zwrotu koszuli nocnej. Oczywiście w ofercie oznaczenie o ograniczonej możliwości zwrotu, a bielizna wysłana w zapieczętowanym opakowaniu.

Zwrot bielizny rozpakowanej, kupująca potwierdziła, że ją przymierzała.

Więc - ZWROT nie został przyjęty.

Kupująca otworzyła dyskusję CZTERY razy.

Trzy razy doradca allegro ją zamykał, przyznając mi prawo do ODMOWY przyjęcia zwrotu.

Za czwartym razem już nie....

Co więcej, AOK - wypłaciło kupującej zwrot za tą bieliznę, a mnie OBCIĄŻYŁO tą płatnością!!!

W trakcie korespondencji z AOK, jak i w samej dyskusji przytoczyłam argumenty na zasadność odmowy przyjęcia zwrotu. Nawet załączyłam prtscr Twojej wypowiedzi, tutaj na forum. Załączyłam wypowiedzi innych konsultantów Allegro w podobnych sytuacjach (z innych dyskusji z kupującymi). 

Na żaden z argumentów nie uzyskałam odpowiedzi. Prosiłam o uzasadnienie decyzji, a przedstawione mi uzasadnienie brzmi: 

"Odzież nocna (koszula nocna, czy piżama spodnie i koszulka) są jak normalna odzież typu bluza, bluzka, spodnie, zatem nie widzimy podstawy prawnej do wyłączenia zwrotu z powołaniem na produkt higieniczny. Nie jest to bielizna. " 

??? Serio?

Wyjaśnij mi proszę tą logikę. Jaka "odzież nocna"?? Takie określenie po prostu NIE ISTNIEJE. Jest za to BIELIZNA NOCNA. Jak się ma do tego kategoria Allegro, gdzie wystawione są piżamy i koszule nocne? Jest to kategoria: "Bielizna damska". 

Na pytanie o ten fakt Doradca Allegro stwierdził: "Nie ma to w tym przypadku znaczenia. Kategoria nie zmienia faktu, że nie jest to bielizna."

Tak działa allegro? Kategoria nie ma znaczenia? 

Obciążanie mnie kosztami zależy od decyzji losowego konsultanta, który ma opinię odmienną od dotychczasowo prezentowanych przez innych konsultantów i Ciebie - tutaj na forum?

Zacytuję tutaj kilka z KILKUDZIESIĘCIU informacji od innych konsultantów:

"sprzedający ograniczył zwrot w tej ofercie co oznacza, że nie ma on obowiązku przyjmowania otwartego towaru, który jest produktem higienicznym."

"Informuję, że w tej sytuacji sprzedający ma prawo odmówić przyjęcia zwrotu, jeśli produkt jest higieniczny. Widzę, że oferta zawierała ograniczone prawo do zwrotu."

"Według regulaminu piżama, jest zaliczana do produktów higienicznych, dlatego odstąpienie od umowy jest niemożliwe."

"w tej sytuacji sprzedający może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy. Informował w ofercie o wyłączeniu możliwości odstąpienia bez podania przyczyny, dlatego że jest to towar higieniczny."

"w tej sytuacji sprzedający może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy. Informował w ofercie o wyłączeniu możliwości odstąpienia bez podania przyczyny, dlatego że jest to bielizna."

"Sprzedający prawidłowo odmówił przyjęcia produktu, zawarł również tę informację w ofercie"

zwrot z Allegro Ochrony Kupujących [730062-1769778332]

Proszę o wyjasnienie.

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

sprzedaz na tym portalu - to igranie z ogniem - zatem ja sie pomału wycofuje.

Jak mam być wypożyczalnią dla "Grażynek" - to serdecznie dziekuję.

Do tego gó.. zarobisz bo Allegro ogoli prowizjami  - a na zwrotach jesteś pod kreską.

A ludzie są bez kultury - potrafią oddać w worku po śmieciach - bo im WOLNO

oznacz moderatorów

Sa_nova

@jolantab widzę, że w sprawie wniosku prowadzisz już z nami korespondencję, gdzie otrzymałaś informację o naszym stanowisku. Jeżeli nie zgadzasz się z decyzją, to odwołanie możesz przesłać przez ten formularz

W kwestii rozbieżnych informacji, które otrzymałaś w prowadzonej dyskusji - taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Przekazałam ten temat do naszego działu jakości obsługi. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

jolantab
#10 Popularyzator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Odesłanie mnie do formularza odwołania od decyzji NIE ROZWIĄZUJE PROBLEMU

Oczekuję wyjaśnienia - we wszystkich wskazanych przeze mnie aspektach tej sytuacji. TUTAJ. NA TYM FORUM.

Bo, jak wiesz @Sa_nova, w korespondencji którą z allegro prowadzę, tych odpowiedzi nie ma.

oznacz moderatorów

Sa_nova

@jolantab na forum nie rozpatrujemy wniosków oraz nie odnosimy się do podjętych decyzji w ich sprawie. Prawidłowe miejsce do złożenia odwołania oraz zgłoszenia wątpliwości, co do zasadności podjętych działań - zostało już wskazane i jest to formularz kontaktowy

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

jolantab
#10 Popularyzator

Nie proszę tutaj na forum o rozpatrzenie przez ciebie wniosku.

Proszę o odpowiedzi na pytania, na które do tej pory odpowiedzi nie mam.

Dla ułatwienia zadam je ponownie:

1. W jakiej kategorii na allegro wystawiany jest produkt: "KOSZULA NOCNA"

2. Co oznacza słowo "bielizna"?

3, Czy moderatorka @la_nika pisząc w tym wątku "w ofercie jest zaznaczone ograniczenie zwrotu z powodów higienicznych.  Natomiast jeśli produkt nie został otwarty, to możesz go zwrócić. "

oraz:

"my nie mamy takich kompetencji, aby oceniać czy jest to zgodne czy niezgodne z prawem, natomiast produkt higieniczny powinien być dostarczony w zapięczętowanym opakowaniu i to dopiero jego rozerwanie powoduje, że nie można go zwrócić. "

- NAPISAŁA NIEPRAWDĘ?

4. Proszę o wskazanie w jakimkolwiek słowniku wyjaśnienia pojęcia: "ODZIEŻ NOCNA"

5. Czy Allegro ma już kompetencję Sądu - aby oceniać odmowę zwrotu pod kątem zgodności z prawem?

6. Czy wypowiedzi doradców: 

"sprzedający ograniczył zwrot w tej ofercie co oznacza, że nie ma on obowiązku przyjmowania otwartego towaru, który jest produktem higienicznym."

"Informuję, że w tej sytuacji sprzedający ma prawo odmówić przyjęcia zwrotu, jeśli produkt jest higieniczny. Widzę, że oferta zawierała ograniczone prawo do zwrotu."

"Według regulaminu piżama, jest zaliczana do produktów higienicznych, dlatego odstąpienie od umowy jest niemożliwe."

"w tej sytuacji sprzedający może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy. Informował w ofercie o wyłączeniu możliwości odstąpienia bez podania przyczyny, dlatego że jest to towar higieniczny."

"w tej sytuacji sprzedający może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy. Informował w ofercie o wyłączeniu możliwości odstąpienia bez podania przyczyny, dlatego że jest to bielizna."

"Sprzedający prawidłowo odmówił przyjęcia produktu, zawarł również tę informację w ofercie"

SĄ KŁAMSTWEM?

odpowiedz mi proszę

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@jolantab odniosę się do Twoich pytań ogólnie. Powołujesz się na kategorię główną, w tej kategorii znajdują się różne rzeczy, także np. skarpetki. To, że dany przedmiot jest w tej (głównej) kategorii nie oznacza że jest bielizną. Z resztą, nie o nazewnictwo tu chodzi a o to, czy jest to produkt higieniczny czy nie. Osobiście nie spotkałam się ze sklepem stacjonarnym, który ograniczałby możliwość przymierzenia piżamy/koszuli nocnej ze względów higienicznych. 
Samo dodanie zapisu w ofercie nie oznacza, że wyłączenie jest skuteczne.
Zachęcam Cię do przedstawienia swoich wątpliwości w odwołaniu do decyzji, z naszej strony (moderatorów forum) nie mamy możliwości zmiany decyzji czy rozpatrzenia Twojego odwołania.

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

jolantab
#10 Popularyzator

Dlaczego odnosisz się do moich pytań "ogólnie"?

Odpowiedz proszę KONKRETNIE I WPROST na każde z pytań.

Obciążyliscie mnie kosztem AOK, a nie potraficie tego nawet uzasadnic?

Pytania są proste. Oczekuję odpowiedzi.

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@jolantab odniosłam się do Twoich pytań ogólnie, ponieważ większość z nich nie wnosi nic do sprawy, a ja nie mam zamiaru kłócić się z Tobą o semantykę. 

Alę proszę bardzo, zgodnie z życzeniem odpowiem na Twoje pytania punktowo: 
1. W jakiej kategorii na allegro wystawiany jest produkt: "KOSZULA NOCNA"

Produkty te są wystawiane w różnych kategoriach, jeżeli masz na myśli główną kategorię, to jest to kategoria Moda > odzież, obuwie, dodatki > bielizna nocna, ale także np. kategoria Dziecko > odzież  (nie oznacza to, że koszula nocna jest dzieckiem).

2. Co oznacza słowo "bielizna"?

Na te pytanie najlepiej odpowie Ci google. Zachęcam jednak do spojrzenia też na artykuł w wikipedii, wśród bielizny wymienia także bieliznę pościelową oraz stołową. Co wnosi ciekawy kontekst dla postawionych przez Ciebie pytań. 

3. Czy moderatorka @la_nika pisząc w tym wątku [...] - NAPISAŁA NIEPRAWDĘ?

Nie. Monika nie napisała nieprawdy. Jeżeli klient nie otworzył zapieczentowanego opakowania zawierającego produkt higieniczny, sprzedający powinien przyjąć zwrot. 

4. Proszę o wskazanie w jakimkolwiek słowniku wyjaśnienia pojęcia: "ODZIEŻ NOCNA"

Niestety nie udało mi się takowego odnaleźć. 

5. Czy Allegro ma już kompetencję Sądu - aby oceniać odmowę zwrotu pod kątem zgodności z prawem?

Nie, Allegro nie ma kompetencji sądu. Działamy w poszanowaniu przepisów prawa. |

6. Czy wypowiedzi doradców [...] SĄ KŁAMSTWEM?

Nie, nie są kłamstwem. Natomiast w tym przypadku są błędne. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów