anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odmowa zwrotu pieniędzy - koszula nocna

Isiunqa
#1 Nowicjusz#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Proszę o pomoc w temacie.

Zamówiłam koszulę nocną bawełnianą. Zdecydowałam się jednak odesłać towar po otrzymaniu przesyłki. Towar nie nosił żadnych śladów użytkowania, miał wszystkie metki i był umieszczony w oryginalnym opakowaniu. Okazało się po prostu, że rozmiar jest nieodpowiedni - stąd decyzja o odesłaniu koszuli.

Sprzedający odmówił mi zwrotu pieniędzy - odpisał, że koszula jest towarem higienicznym i nie zwróci mi środków. Nie wiem co z tym fantem począć - nie używałam tej koszuli - nie jest to także bielizna, która ma kontakt z jakimiś częściami intymnymi klienta, który ją przymierza. Sprzedawca w ofercie nie umieścił informacji, że tego towaru nie będzie można zwrócić - dlatego zdecydowałam się na zakup na odległość, mając pewność, że mogę przymierzyć koszulę i odesłać, gdyby nie pasowała mi rozmiarem.

Czy faktycznie jest tak, że sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu koszuli nocnej pisząc, że jest to towar higieniczny?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Isiunqa w ofercie jest zaznaczone ograniczenie zwrotu z powodów higienicznych. 
Natomiast jeśli produkt nie został otwarty, to możesz go zwrócić. W dyskusji sprzedający napisał, że zwrot jeszcze do niego nie dotarł więc nie może zweryfikować stanu produktu. Poczekajmy na jego odpowiedź po otrzymaniu przesyłki. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Isiunqa
#1 Nowicjusz#

Kontaktowałam się z UOKiK w tej sprawie - na infolinii poinformowano mnie, że o ile nie ma zapieczętowanych towarów (a w tym przypadku tak nie było) to sprzedający nie może sobie dowolnie pisać, że towary są higieniczne i ich nie przyjmuje. Piżama, z resztą, jako część ubrania jest przymierzana w sklepach stacjonarnych i sprzedawcy nie mają z tym nigdy problemu.

Ograniczenie zwrotu, które jest w ofercie wymienia wyłącznie faktycznie produkty higieniczne, których otwarcie wyklucza je ze zwrotu.

Gdyby w aukcji jasno było napisane, że tego towaru sprzedający nie przyjmie po przymierzeniu, nie zdecydowałabym się na zakup. Mam drugą koszulę tego producenta od tego sprzedającego - ona także nie jest zaplombowana ani zafoliowana tak, że trzeba zniszczyć opakowanie, aby się do niego dostać.

Skoro towar nie był zapieczętowany, to czy odmowa nie jest w tym przypadku niezgodna z prawem? Taką informację też dostałam na infolinii.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie może odmówić przyjęcia zwrotu, otwórz dyskusję.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Isiunqa my nie mamy takich kompetencji, aby oceniać czy jest to zgodne czy niezgodne z prawem, natomiast produkt higieniczny powinien być dostarczony w zapięczętowanym opakowaniu i to dopiero jego rozerwanie powoduje, że nie można go zwrócić. Dlatego poczekajmy na odpowiedź sprzedającego. W razie potrzeby, poproś o pomoc pracownika Allegro. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów