anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odnalezienie zaginionej paczki po terminie

bmwprzemek
#7 Wielbiciel#

Po prawie 3 miesiącach od daty zakupu dociera do mnie paczka, zgłoszona jako zaginiona u sprzedającego i przewoźnika. Za towar otrzymałem rekompensatę z allegro protect, a sprzedający  raczej otrzymał odszkodowanie, piszę raczej bo nie mam takiej wiedzy a jedynie minął termin w w jaki przewoźnik ma na ustalenie losów przesyłki czyli 30 dni od daty zgłoszenia. Do kogo należny towar? Mam go zwrócić czy za niego zapłacić? 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@bmwprzemek "sprzedający  raczej otrzymał odszkodowanie" - no moim zdaniem jednak nie otrzymał, gdyby otrzymał przesyłka trafiłaby do niego 🙂 Teraz dostanie odrzucenie reklamacji ponieważ usługa została zrealizowana. Standardowa praktyka InPostu. 

"Mam go zwrócić czy za niego zapłacić" - dogadaj to ze sprzedającym. 

oznacz moderatorów

DobraWelna-eu
#10 Popularyzator#

Najlepiej oznacz moderatorów i podaj nr zamówienia, to się temu przyjrzą. Jeśli otrzymałeś zwrot z Allegro Protect, to oznacza, że sprzedawcę uznano za potencjalnego oszusta, który nie wysłał przesyłki a przyjął pieniądze. Od Inposta nie otrzyma odszkodowania za towar, bo przesyłka finalnie nie zaginęła. Trzeba albo zapłacić, albo odesłać towar.  @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@DobraWelna-eu ale równie dobrze mógł otrzymać wypłatę z AP od allegro którą sprzedawca nie został obciążony. Wówczas mamy sytuację w której powinien zwrócić środki z AP do allegro. 

Ogólnie jest przynajmniej kilka możliwości dlatego najlepiej skontaktować się ze sprzedającym albo poprosić allegro o wznowienie dyskusji i tam dogadać szczegóły. Nie jest to sprawa do załatwienia przez forum. 

oznacz moderatorów

DobraWelna-eu
#10 Popularyzator#

Najlepiej jednak włączyć w to Allegro, mogli windykować należność od sprzedającego lub zawiesić jego konto

oznacz moderatorów

bmwprzemek
#7 Wielbiciel#

Tak też zrobiłem, wznowiłem dyskusję włączyłem allegro, ustalimy kto jest właścicielem.  Jak sprawa znajdzie swój finał opiszę dla potomnych.

Dziękuję wszystkim za rady

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Powinieneś w pierw skontaktować się z allegro protected, najlepiej odpowiedzieć na maila z informacją o przyznaniu rekompensaty.

To oni są właścicielem paczki 

oznacz moderatorów