anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oficjalna skarga na rażące naruszenie procedur i prawa konsumenckiego przez moderatora.

stopa791
#7 Wielbiciel
  @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Oficjalna skarga na rażące naruszenie procedur i prawa konsumenckiego przez moderatora (ID dyskusji: 2f38220e-e003-436f-9a89-1d4af286d9a0)

Chcę publicznie zgłosić skrajną stronniczość oraz rażące niedopełnienie obowiązków przez pracownika pierwszej linii wsparcia (moderator podpisujący się jako Julia K., która w dniu 13 lipca 2026 roku bezmyślnie zatwierdziła odmowę reklamacji pod dyktando sprzedawcy stosującego nieuczciwe praktyki rynkowe (EVO Sp. z o.o.).

Pracownik zarzucił mi „utrudnianie procesu reklamacji” i „nieuzupełnienie braków”, co jest jawnym poświadczeniem nieprawdy w historii mojego czatu.

W oknie sporu widnieją kompletne dane teleadresowe: imię, nazwisko, pełny adres, telefon oraz – wykazując dobrą wolę – prywatny adres e-mail.

Sprzedawca posiadał komplet danych do samodzielnego wystawienia etykiety PDF do punktu DPD Pickup, na co wcześniej wyraziłem zgodę.

Moderator Allegro swoim wpisem oficjalnie usankcjonował bezprawne i sprzeczne z RODO praktyki sprzedawcy, który podstępem wyłudził mój prywatny e-mail, obchodząc systemy bezpieczeństwa platformy (szyfrowanie maili w domenie @allegromail.pl), a następnie odmówił wygenerowania prostej etykiety PDF, uzależniając reklamację od mojego obowiązku rejestracji i wypełniania zewnętrznych formularzy na stronach DPD.

Stoi to w rażącej sprzeczności z art. 43b ust. 5 Ustawy o prawach konsumenta (to przedsiębiorca odbiera towar na swój koszt i odpowiada za logistykę).

Moderator zatwierdził oświadczenie sprzedawcy o rzekomym dostarczeniu formularza, który fizycznie nigdy nie pojawił się na czacie ani na mailu.

Wnoszę o natychmiastową interwencję administratorów tego forum, przekazanie sprawy do Dyrekcji COPS (Audytu Operacyjnego) wyższego szczebla z pominięciem dotychczasowej linii wsparcia oraz o manualne zweryfikowanie mojego wniosku.

Konsument nie może ponosić konsekwencji lenistwa i braku znajomości przepisów prawa przez moderatora czatu.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@stopa791 Sprawdziłam tę dyskusję i rozumiem, że sytuacja może być frustrująca. Sprzedawca może poprosić Cię o dane do zamówienia odbioru towaru, ponieważ nie wszystkie dane są dla niego widoczne. Sprzedawca chciał odebrać od Ciebie towar bezpłatnie. 

My jako Allegro nie odpowiadamy za reklamację. Leży ona w całości po stronie sprzedawcy- nie możemy wpłynąć na jego decyzję. 

Sprzedający ma również prawo oczekiwać odesłania towaru na reklamację. Miał on również prawo odrzucić reklamację, ze względu na nieodesłanie towaru, a jako serwis pośredniczący w sprzedaży nie jesteśmy w stanie wymusić na nim zmiany decyzji.

Jeśli chodzi o Twoją skargę- publiczne forum nie jest odpowiednim miejscem na oficjalne zgłoszenia. Bardzo proszę Cię o kontakt przez formularz pomocy. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

stopa791
#7 Wielbiciel

Szanowna Pani Nicol (@N_Nitka28),

Zgodnie z preambułą Regulaminu Społeczności Allegro, forum zostało powołane jako platforma wymiany opinii, doświadczeń i zgłaszania uwag dotyczących funkcjonowania serwisu, czego bezpośrednim dowodem jest istnienie dedykowanej sekcji „Sprawy kupujących”. Publiczne wyrażenie niezadowolenia z poziomu obsługi klienta jest w pełni zgodne z celem tego miejsca.

Fakty i podstawy prawne, które jednoznacznie wskazują błędy w dotychczasowej ocenie tej sprawy:

1. Sprzedawca posiadał moje dane do zamówienia etykiety:

W historii dyskusji dnia 13 lipca 2026 roku o godzinie 12:31 sprzedawca (EVO Sp. z o.o.) własnoręcznie wkleił w okno czatu moje pełne dane teleadresowe. Twierdzenie, że dane były dla niego niewidoczne, jest sprzeczne ze stanem faktycznym.

1. Naruszenie prawa konsumenckiego:

Zgodnie z art. 43b ust. 5 Ustawy o prawach konsumenta, to przedsiębiorca ma obowiązek odebrać od konsumenta reklamowany towar na swój koszt. Przepisy nie nakładają na konsumenta obowiązku rejestracji w zewnętrznych systemach i wypełniania formularzy firmy DPD, jeśli udostępnił on kompletne dane.

1. Naruszenie procedur Allegro (Szyfrowanie danych):

Zgodnie z Załącznikiem nr 2 do Regulaminu Allegro (Polityka ochrony prywatności), platforma celowo szyfruje adresy e-mail kupujących do domeny @allegromail.pl, a systemy kurierskie (w tym DPD) w pełni te adresy obsługują. Wymuszanie przez sprzedawcę prywatnego adresu pod groźbą odrzucenia reklamacji jest próbą obejścia zabezpieczeń serwisu.

Pracownicy pierwszej linii (Panie Edyta i Julia) zatwierdzili odrzucenie reklamacji z powodu „nieodesłania towaru”, całkowicie ignorując fakt, że sprzedawca od początku posiadał dane, lecz złośliwie odmówił wygenerowania i wklejenia w czacie prostej etykiety PDF do zadeklarowanego przez siebie punktu DPD Pickup.

Jako Moderator Społeczności posiada Pani techniczne uprawnienia do eskalacji rażących błędów proceduralnych. Wnoszę o formalne przekazanie tej sprawy do weryfikacji przez Dział Bezpieczeństwa w ramach programu Allegro Protect.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@stopa791 Jasne. Forum Allegro Gadane służy właśnie do tego co opisałeś. Nie służy jednak do zgłaszania skarg lub reklamacji, dlatego zachęcam Cię do kontaktu przez formularz pomocy. 

Niestety nie jesteś w stanie określić jakie uprawnienia posiadam, a jakie nie. Ja jestem jednak w stanie Cię zapewnić, że nie jestem w stanie pomóc Ci na publicznym forum, więc zachęcam Cię do kontaktu mailowego. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

stopa791
#7 Wielbiciel

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Skoro Pani potwierdza, że forum służy do zgłaszania niewłaściwego działania serwisu, to właśnie to czynię. Zgłaszam rażący błąd proceduralny pracowników pierwszej linii (Edyty i Julii), który bezpośrednio uderza w moje prawa konsumenckie.

Chcę, aby w tym publicznym wątku wybrzmiał najważniejszy fakt, który całkowicie pominięto w ocenie mojej sprawy: to ja, już w pierwszej wiadomości otwierającej reklamację, wyszedłem z jasną inicjatywą zwrotu towaru i wprost poprosiłem sprzedawcę o przesłanie darmowej etykiety nadawczej. Nigdy nie odmówiłam zwrotu.

Twierdzenie sprzedawcy, a za nim pracowników Allegro, że „utrudniam proces reklamacyjny” i dlatego reklamacja zostaje odrzucona, jest jawną obłudą i zaprzeczeniem faktów z historii sporu nr 2f38220e-e003-436f-9a89-1d4af286d9a0. Udostępniłem komplet danych bezpośrednio w czacie.

Sprzedawca od początku miał wszystko, by wygenerować prosty plik PDF z etykietą do punktu DPD Pickup, ale złośliwie odmówił, sztucznie zamykając mi drogę do odesłania przesyłki w bezpieczny sposób, wymuszając bezprawne wypełnianie prze ze mnie zewnętrznych formularzy.

Takie działania należy piętnować na forum, bo jak sądzę nie jedna osoba była wmanewrowana w takie wypracowanie utrudnianie.

Skoro uważa Pani, że publiczne forum nie naprawi tego błędu, oficjalne zgłoszenie wraz z pełną historią tych zaniedbań zostaje przekazane bezpośrednio do Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

oznacz moderatorów

firmakrzak
#12 Orędownik

@stopa791 allegro szyfruje maile wyłącznie po to, aby móc kontrolować korespondencję i wyłapać próby sprzedaży poza serwisem lub przekierowania do sklepu int.

Mail to nie jest żadna prywatna dana, kiedyś na allegro były widoczne i na wielu marketplace'ach nie są utajniane.

oznacz moderatorów

stopa791
#7 Wielbiciel

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

@firmakrzak Zgodnie z art. 4 ust. 1 RODO oraz ugruntowanym orzecznictwem Naczelnego Sądu Administracyjnego w Polsce, adres e-mail jest w 100% daną osobową, ponieważ pozwala na jednoznaczną identyfikację tożsamości osoby fizycznej.
Allegro szyfruje te dane w domenie @allegromail.pl właśnie w celu realizacji unijnych wymogów bezpieczeństwa, a nie tylko „kontroli handlu”. 
oznacz moderatorów