@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ zakupiłem skaner diagnostyczny do samochodu na OBD. Jednak na wtyczce kabla jest plomba na której jest napisane "Zerwanie naszych plomb będzie skutkowało brakiem możliwości zwrotu " co uniemożliwia mi sprawdzenie towaru. Czy mogę zerwać plombę? Co w przypadku gdy produkt nie spełni moich oczekiwań i będę chciał go zwrócić ? Czy to zgodne z prawem ?
Też chciałabym wiedzieć, co w takim przypadku - czy jest wtedy możliwe odstąpienie od umowy z przyczyn innych niż wada przedmiotu. Spotkałam się z takim zapisem jeden raz, po namyśle zerwałam plomby uznając, że jak przedmiot nie będzie działał, to zrobię reklamację. Przedmiot działał. Nie mam w zwyczaju odstępować od umowy, bo mi się "odwidziało".
@wojtek_92 czy możesz podać mi numer tego zamówienia lub pokazać ofertę, z której skorzystałeś?
@wojtek_92 dziękuję. Skonsultuję tę kwestię z zespołem i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@wojtek_92 już mam potwierdzoną informację, że sprzedający ma obowiązek poinformować o wyłączeniu możliwości odstąpienia w ofercie tak, abyś Ty jako klient mógł zapoznać się brakiem możliwości odstąpienia przez zakupem. W przypadku tej konkretnej oferty sprzedawca tego nie zrobił, więc możesz to zrobić zgodnie z ogólnymi zasadami.
@wojtek_92 to zależy od tego co masz w zwrotach, jeśli nie ma wykluczenia to możesz zwrócić, jeśli jest to jakie? prawdopodobnie napisali brak zwrotu ze względu na trtwałe połaczenie tej rzeczy z inną np sterownik silnika z autem bo się programuje na samochód wtedy zalezy to czy tego skanera można używac tylko do 1 auta czy wielu

nie ma na aukcji ani w opisie żadnych wyłączeń zwrotu. Nie ma też żadnych informacji że jest założona plomba
@wojtek_92 w zakładce zwroty popatrz jak nie ma "zwrot ograniczony" to możesz zwracać do woli
@az1rael @W zakładce zwroty jest tylko standardowo czas zwrotu 14 dni, koszty zwrotu i
"Dodatkowe informacje
Nie przyjmę zwrotu, jeśli nadasz przesyłkę za pobraniem
Otrzymujesz gratis? – w przypadku zwrotu towaru odeślij go również do nas
Kupujesz produkt w zestawie? – jeżeli zwrócisz część zestawu, stracisz prawo do zniżki. Kwota zwrotu zostanie pomniejszona o różnicę pomiędzy ceną produktu w zestawie, a ceną produktu bez zestawu
Przyjmuję zwroty od firm"
@wojtek_92 to możesz zwracać a jak będzie foch masz wsparcie uzasadnione allegro i rzecznika plus jak masz pytania na str uokiku masz poradnictwo prawne opisz tam sytuację do tygodnia dostaniesz interpretację prawną jako podkładkę. Co do 2 pytania sprawdzić możesz wg prawa UE tylko tak jak by ci pokazano jak działą w sklepie stacjonarnym, informacji o plombach być nie musi ustawa o takim czymś nie wspomina więc to jest widzi mi się sprzedacy że chce mieć plomby to ma, jeśłi nie ma wzmianki o ograniczeniu zwrotu to ta plomba nic nie znaczy czy jest czy jej nie ma.
@wojtek_92 Nie może sprzedawca odmówić zwrotu, nie może wykluczyć urządzenia ze zwrotów. Jednak uruchomienie urządzenia i jego "test" może oznaczać utratę licencji na oprogramowanie, a to największy koszt tego urządzenia. To co chcesz zrobić ze skanerem może oznaczać otrzymanie 1 zł zwrotu. Ale odmowa zwrotu na plombie jest nielegalna.
Pytanie czy wolisz przykładowy 1 zł zwrotu lub tego niezgodnego z ustawą straszaka.
@wojtek_92 firmy zabezpieczają się przed wypożyczaniem sprzętu, darmowe wysyłki i zwroty wyszły bokiem 😞
@kostas11 @Rozumiem ale jak to ma się do sprawdzenia urządzenia i wgl? Czy to zgodne z prawem? Nigdzie na aukcji nie ma nawet najmniejszej wzmianki o tym że jest założona plomba. Równie dobrze mogloby jej nie byc a sprzedający może stwierdzić że była i nie uznać zwrotu.
@wojtek_92 napisał(a):
@kostas11 @Rozumiem ale jak to ma się do sprawdzenia urządzenia i wgl? Czy to zgodne z prawem? Nigdzie na aukcji nie ma nawet najmniejszej wzmianki o tym że jest założona plomba. Równie dobrze mogloby jej nie byc a sprzedający może stwierdzić że była i nie uznać zwrotu.
@wojtek_92 Możesz zapoznać się ze skanerem tak jak w sklepie, czyli go sobie pooglądać. Sprzedawca nie ma prawa odmówić zwrotu z powodu zerwanej plomby, ale może Ciebie w pełni obciążyć kosztami, gdy twoje działanie obniży wartość produktu. Przy wielu urządzeniach skanujących/diagnostycznych może być wymagana ponowna kalibracja urządzenia lub nowe licencje oprogramowania.
Jeśli skaner do użycia wymagał aktywacji oprogramowania, to utrata wartości to ok. 50-80% plus robocizna.
Zakupiony skaner powinien mieć już wgrane oprogramowanie. Nie ma tam żadnej mowy o jego aktywacji. Miałem podobną sytuację z innym skanerem, który zakupiłem na allegro. Po zakupie sprzedający poprosił o adres e-mail i do niego miała zostać przypisana licencja co skutkowało brakiem możliwości zwrotu i o tym zostałem poinformowany. W związku z tym anulowalem zakup gdyż nie byłem pewny czy urządzenie spełni moje oczekiwania. Te urządzenie powinno mieć wgrany program i nie wymaga aktywacji dodatkowych licencji . Aby sprawdzić urządzenie muszę zerwać tą plombę bo inaczej urządzenie nawet się nie włączy. Równie dobrze sprzedający mógłby wysłać mi towar bez plomby (przypomnę że nigdzie w opisie nie ma informacji o niej ) i odmówić zwrotu twierdząc że była i ja ją zerwałem.
@wojtek_92 Jeśli użycie skanera wymaga aktywacji oprogramowania, to pod plombami będzie kod aktywacyjny, więc licz się z kosztami.
„Zerwanie plomby powoduje utratę prawa do zwrotu” - taki napis w większości przypadków jest to klauzula niedozwolona.
@drekenzes @"Zerwanie plomby powoduje utratę prawa do zwrotu” - taki napis w większości przypadków jest to klauzula niedozwolona." Co mam przez to rozumieć ?
@wojtek_92 pisałem ci testowac możesz a jak bedzie foch uokik i rzecznik skutecznie wyjaśnią sprawę nie przyjęcia zwrotu. Sprzedawca ma umieć sam zabezpieczać swój interes prawny.
@drekenzes tak jak wspomniałem za kalibrację i uszkodzenia odesłanego towaru poniesie konsekwencję za licencje nie bo nie ma informacji o wyłączeniu zwrotu z tego tytułu a to już niedopatrzenie tego sprzedawcy, kosztowna nauczka na przyszłość ale prawo trzeba znać i jako kupujący i jako sprzedawca bo potem tyłek spuchnie a portfel schudnie.