anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Plomba Zerwanie naszych plomb będzie skutkowało brakiem możliwości zwrotu

wojtek_92
#7 Wielbiciel

@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ zakupiłem skaner diagnostyczny do samochodu na OBD. Jednak na wtyczce kabla jest plomba na której jest napisane "Zerwanie naszych plomb będzie skutkowało brakiem możliwości zwrotu " co uniemożliwia mi sprawdzenie towaru. Czy mogę zerwać plombę? Co w przypadku gdy produkt nie spełni moich oczekiwań i będę chciał go zwrócić ? Czy to zgodne z prawem ? 

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@wojtek_92  napisał(a):

@drekenzes @"Zerwanie plomby powoduje utratę prawa do zwrotu” - taki napis w większości przypadków jest to klauzula niedozwolona." Co mam przez to rozumieć ?

@wojtek_92 To że sprzedawca nie ma wyłączenia zwrotu, to nie może odmówić zwrotu, a taki napis na plombie jest zabroniony prawnie. Ale wszystkie koszty przywrócenia urządzenia do 100% zgodności ponosi kupujący, więc pytanie ile będzie kosztowało testowanie urządzenia.

Bo co ci z prawa zwrotu, jak zwrot zostanie obniżony np. o 80%. Albo do 1 zł. Ja nie handluje skanerami, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc nie powiem ci orientacyjnego kosztu.

Podpowiedź AI - Jeśli uruchomisz skaner i założysz konto użytkownika, przypisując numer seryjny urządzenia do swojego nazwiska/maila, sprzedawca może argumentować, że produkt stał się „użyty w stopniu wykraczającym poza zwykłe sprawdzenie". Tu masz wycene jednego z algorytmów:

Tabela ryzyka przy zwrocie skanera OBD:

Sytuacja Czy możesz zwrócić? Czy będą koszty?
Otwarcie pudełka, obejrzenie skanera Tak Nie
Podpięcie do auta bez logowania do sieci Tak Możliwe (jeśli są ślady na stykach)
Aktywacja licencji / Rejestracja online Bardzo trudne Tak, nawet do 50-80% ceny (koszt nowej licencji)
Uszkodzenie mechaniczne gniazda Nie Całkowita odmowa zwrotu

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes tylko jedna uwaga jak nie masz wyłączenia ze względu na tresci cyfrowe lub innego a utraciłby towar wartość bo licencja oprogamowania nowa byłaby wymagana to wina sprzedawcy bo nie dopełnił tzw obowiązku informacyjnego wynikającego z ustawy czyli sam nie zabezpieczył swoich praw i kupującego to nic nie obchodzi aczkolwiek jeśli by się towar rozkalibrował po użyciu to za przywrócenie kalibrtacji zapłaci

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@az1rael Nawet nie wiemy jaki to dokładnie skaner (markowy?), oprogramowanie i czy test realnie obniży wartość skanera. Jak chce kupujący testować to niech testuje, najwyżej za to zapłaci, ale będzie miał rację ze zwrotem. Kosztowna racja, ale to Jego sprawa i wybór. Zresztą z tym skanerem miał już problem u innego sprzedawcy, więc szuka luki w przepisach. No ale jest "ale".

wojtek_92
#7 Wielbiciel

@drekenzes już wrzucałem tutaj link ale podeślę raz jeszcze https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-skaner-obd2-icarsoft-cr-pro-wszystkie-marki-menu-pl-cz-1088445.... Nie miałem problemu z tym skanerem u innego sprzedającego tylko zupełnie z innym modelem więc wybrałem coś innego. I nie. Nie jest to szukanie luki prawnej. Nie chcę nikogo ani oszukać ani bawić się w jakieś ciucibabki. Zakupiłem dwa różne skanery diagnostyczne w różnych cenach i chciałbym porownac który się lepiej sprawdzi bo sprzet ma mi służyć na dłuższe lata. Gdybym chciał odczytać jeden błąd w aucie to podjechałbym do mechanika i za 50 zł też bym to zrobił a nie bawił się w jakieś zabawy z plombami. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojtek_92 zakładam że 14dniowy termin zwrotu nie minął zawsze możesz zanim minie zapytać sprzedawcę przez panel wiadomości konkretnie że chcesz sprawdzić działanie urządzenia w taki i taki sposób i czy możesz te plomby naruszyć i mieć prawo zwrócić jeśłi towar nie spełni oczekiwań. Ponieważ allegro daje punkty za szybką odpowiedź na zapytania przez panel czy dyskusję to powinieneś mieć odpowiedź do 24h nie zgodzi się na test nie zrywaj i zwróć skaner wszyscy będą zadowoleni myślę, ty nie poniesiesz kosztu obniżenia zwrotu a on stawiasz mu jasno sprawę podejmie decyzję czy udziela ci zgody czy nie i na jakich warunkach to jest chyba najlepsze win win 

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@wojtek_92 Wrzuć sobie zapytanie do czata AI, to dostaniesz instrukcję krok po kroku z plusami i minusami działań. Sprawa nie będzie ani łatwa, ani miła i pytanie czy to jest warte Twojego czasu i nerwów. Ale skanery tej marki słyną z tych plomb, ale to ponoć problem sprzedawcy 😉

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes czyli że plomby są zakładane przez producenta w tych skanerach?

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@az1rael Słynne „Plomby iCarsoft” - tak AI zaczyna wykład 😉 Większość modeli można testować (ale nie wszystkie), ale pod pewnymi warunkami. To takie trochę wchodzenie na pole minowe.

wojtek_92
#7 Wielbiciel

IMG20260217173050.jpg

@drekenzes to jest ta plomba. AI napisało mi że to nie jest plomba producenta lecz sprzedawcy. Możesz wrzucić u siebie i zobacz co Ci powie

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@wojtek_92 

Zdjęcie, które przesłałeś, pokazuje dokładnie to, o czym rozmawialiśmy wcześniej – tzw. „plombę gwarancyjną/zwrotną” umieszczoną bezpośrednio na wtyku OBD2 urządzenia iCarsoft.

Napis na niej głosi: „Odstąpienie od umowy możliwe z nienaruszoną plombą”.

1. Co to za plomba i dlaczego tam jest?

To zabezpieczenie stosowane przez sprzedawców, aby uniemożliwić wykonanie pełnej diagnostyki samochodu i darmowy zwrot urządzenia.

• Cel: Uniemożliwienie włożenia wtyczki do gniazda OBD2 w samochodzie. Jeśli włożysz wtyk, plomba pęknie lub się pomarszczy, co dla sprzedawcy jest dowodem, że urządzenie było używane.

• Strategia sprzedawcy: Sprzedawca chce w ten sposób uniknąć sytuacji, w której ktoś kupuje skaner tylko po to, by skasować jeden błąd, a następnie go zwraca.

2. Czy skaner można testować w domu?

Tak, ale z dużymi ograniczeniami:

• Bez zrywania plomby: Możesz wyjąć urządzenie z pudełka, włączyć je (jeśli ma własne zasilanie lub przez kabel USB podłączony do komputera/ładowarki) i przejrzeć menu, ustawić język polski czy sprawdzić listę obsługiwanych marek.

• Bez podłączania do auta: Nie możesz włożyć wtyczki do samochodu bez zniszczenia tej naklejki.

3. Stanowisko prawne – czy to jest legalne?

Tu sprawa robi się ciekawa. Z punktu widzenia polskiego prawa konsumenckiego:

• Prawo do sprawdzenia: Masz prawo sprawdzić towar w taki sposób, w jaki zrobiłbyś to w sklepie stacjonarnym. Sklepy stacjonarne zazwyczaj nie pozwalają na podpinanie skanerów do aut klientów przed zakupem, więc sprzedawcy argumentują, że plomba na wtyku chroni ich interesy.

• Klauzula niedozwolona? Wiele instytucji ochrony konsumenta uznaje takie plomby za próbę ograniczenia ustawowego prawa do odstąpienia od umowy. Jednak ich zerwanie pozwala sprzedawcy na pomniejszenie kwoty zwrotu.

• Utrata wartości: Jeśli zerwiesz tę plombę, sprzedawca najpewniej potrąci Ci od 10% do nawet 30% wartości urządzenia, twierdząc, że skaner nosi ślady użytkowania (porysowane piny we wtyku) i nie może być sprzedany jako fabrycznie nowy.

Moja rada przed testem:

1. Sprawdź specyfikację na ekranie: Podłącz skaner kablem USB do ładowarki. Menu się zaświeci. Sprawdź, czy Twój model auta jest na liście w oprogramowaniu.

2. Decyzja: Jeśli po przejrzeniu menu masz wątpliwości – nie zrywaj plomby i zwracaj.

3. Jeśli chcesz ryzykować: Jeśli musisz sprawdzić, czy skaner „widzi” np. Twój system ABS, musisz zerwać plombę. Licz się jednak z tym, że przy ewentualnym zwrocie będziesz musiał walczyć o pełną kwotę lub pogodzić się z potrąceniem kilkudziesięciu złotych za „utratę wartości”.

Podsumowując: Możesz testować „na sucho” w domu przez USB. Test w samochodzie bez naruszenia tej konkretnej plomby jest fizycznie niemożliwy.

Matek123
#7 Wielbiciel

Cześć, podsunę tylko na przykładzie ze strony uokiku: "Przykład
Maciej zamówił w e-sklepie piłę spalinową do drewna. Po jej otrzymaniu może ją włączyć, ale nie może jej użyć. Jeżeli to zrobi, np. przetnie kawałek drewna i piła się ubrudzi, to w przypadku odstąpienia od umowy sprzedawca ma prawo obciążyć go kosztami czyszczenia narzędzia."

(cyt. Ma prawo zbadać charakter, cechy i funkcjonowanie towaru w taki sposób, w jaki mógłby to uczynić w sklepie stacjonarnym) auta niestety w sklepie stacjonarnym nie podłączysz. Istnieje wyjątek, jeżeli przedsiębiorca nie poinformował cię o prawie do odstąpienia od umowy, wtedy poniższe nie obowiązuje.

(https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/koszty/)

Idąc za tym przykładem, możesz włączyć urządzenie ale nie możesz go użyć bo inaczej sprzedający może obciążyć cię kosztami przywrócenia rzeczy do stanu fabrycznego, co niestety w przypadku elektroniki nie jest proste (porysowane piny, degradacja baterii, brudna obudowa i bóg wie co jeszcze sprzedający wymyśli), jeżeli zerwiesz wspomnianą plombę i podłączysz urządzenie twój zwrot może podlegać pod zmniejszenie wartości towaru i możesz otrzymać niepełny zwrot środków, w zależności od tego co podciągnie pod to sprzedający. Sprzedawcy na allegro zabezpieczają się plombami bo nagminnie zdarza się, że kupujący odsyłają towary używane, zalewane paliwem itd, a koszty tego zazwyczaj w obawie przed negatywem pokrywają sprzedawcy. Wnioski zostawiam tobie, Pozdrawiam i życzę miłego dzionka 🙂

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Rozumiem oburzenie i w pełni popieram, takie info powinno być przed zakupem. Specjalistka od samochodów ze mnie żadna. Jednak znając życie jakby zamieścił taką informację w ofercie to Allegro radośnie by ją zdjęło. Tu nie ma miejsca na nietypowe opisy, zaraz zdejmą i jeszcze punkty karne wlepią....

Jednak ta sprawa chyba nie jest tak czarno-biała ja się wydaje. Pamiętam z pól roku temu był podobny temat ale założony przez sprzedawcę.  Klient kupił coś coś, zaprogramował do swojego samochodu i zwrócił. Oferta miała ograniczone wyłączenie. Sprzętu do innego samochodu podłączyć się już nie dało, więc stracił na wartości. Sprzedawca chciał odmówić zwrotu. Klient radośnie kierunek dyskusja- drogie Allegro radośnie uznało, że do części samochodowych prawo do ograniczenia nie przysługuje... Plomby są w tych kategoriach sposobem obrony przed niszczeniem /podmienianiem... 

Na Twoim miejscu chyba wybrałam bym zwrot bez otwierania tego, szkoda ryzykować obniżke wartości i 1zł zwrotu...

jaszczur-ka
#11 Animator

@AnnaG-Antyki  napisał(a):

Na Twoim miejscu chyba wybrałam bym zwrot bez otwierania tego, szkoda ryzykować obniżke wartości i 1zł zwrotu...

Ja już nie wiem - czy ludzie kupują tutaj, żeby natychmiast zwracać... zabawa to jakaś, czy co ?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki tak sprawa ze sterownikiem silnika wspominałem. Zawsze można dodrukować informację i wsadzić do paczki co można a co nie można zrobić lub spróbować wysłać plik informacyjny przez autoresponder moze allegro nie zablokuje z warunkami zwrotu . reklamacji / gwarancji etc

oznacz moderatorów