anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podstawka pod laptopa a ograniczony zwrot

mcscraby
#8 Zapaleniec#

Powitał.

Taka sytuacja się urodziła, zakupiłem podstawkę pod laptopa z oferty nr: 15550674640. Podstawka nie spełnia moich oczekiwań i chciałem dokonać odstąpienia od umowy i zwrotu towaru. W formularzu Produkty do zwrotu mam info :

"Produkt z ograniczonym prawem odstąpienia od umowy
Nie możesz odstąpić od umowy, jeśli kupisz produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu i je otworzysz. Do takich produktów należą m.in.:

• testy ciążowe,
  • końcówki do szczoteczek,
  • soczewki kontaktowe,
  • maseczki.

Możesz zwrócić ten produkt przed otwarciem.

Taka informacja widnieje, także po prawej stronie w ofercie w Bezpieczeństwo pozakupowe/Zwrot:

" Ten produkt ma ograniczone prawo do odstąpienia od umowy"

Dla przykładu ofery towaru takiego samego przeznaczenia np nr: 14024289315, 13928709995, 16154615463 nie posiadają takich ograniczeń.

Co tu się zadziało ?

Sprzedawca może stosować tego typu ograniczenia zwrotu towaru niebędącego de facto higenicznym i klasyfikować go w ten sposób wedle swojego uznania ?

Czy po prostu "walną" sobie profilaktycznie z automatu regułkę, aby się zabezpieczyć i ograniczyć ewentualne zwroty ?

Czy być może po ludzku się pomylił i umieścił taki zapis nie do takiej ofery jak trzeba ?

Chcę dokonać zwrotu i teraz chyba będę musiał się dodatkowo kontaktować z sprzedawcą i wyjaśniać z nim co ma na myśli.

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

Monika__L
#16 Inspirator#

My nie wiemy bo skad

zapytaj sprzedawcy

moze wygeneruje ci etykietę zwrotną 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@mcscraby allegro Ci nie pomoże bo nie jest stroną w transakcji ani arbitrem w takich sytuacjach , odeślij i czekaj na reakcję sprzedawcy .

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Raczej się nie pomylił tylko to celowe działanie - ograniczenie ma w każdej ofercie.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

bo może robiąc coś dla 5 ofert zrobił masową edycję 

oznacz moderatorów

AGD-RTV-IT
#13 Ambasador#

@mcscraby podstawka pod laptopa nie podlega w żaden sposób pod produkty higieniczne. Zgłoś normalnie zwrot przez Allegro i odeślij, możesz dla świętego spokoju napisać też do sprzedawcy, że zwracasz przedmiot, który ma błędne oznaczenie ograniczenia zwrotu.

Jeśli sprzedawca Ci odpisze, wymyślając bzdury i brnąc w wyłączenie, to otwórz dyskusję na Allegro i po 24h poproś Allegro o pomoc.

Jedyne co sprzedawca może zrobić, to obniżyć zwracaną kwotę jeśli podstawka będzie nosić ślady użytkowania, bo towar możesz obejrzeć, zapoznać się z nim, nie możesz go jednak używać bez ograniczeń.

Dobrze byłoby zrobić dokładane zdjęcia podstawki przed odesłaniem, tak na wszelki wypadek.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów

mcscraby
#8 Zapaleniec#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Ktoś  z Was coś wniesie do tematu w sprawie takiej praktyki sprzedawcy ?

Większość ofert tego sprzedawcy ma ustawione ograniczenie zwrotu.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@mcscraby W przypadku podejrzenia łamania przez sprzedającego regulaminu, skorzystaj z możliwości zgłoszenia konkretnych ofert do weryfikacji (link "Zgłoś naruszenie" u dołu oferty). Jeśli naruszenie zostanie potwierdzone, zespół odpowiedzialny za ten obszar podejmie odpowiednie działania.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Ale oni tam wrzucili tekst do całej swojej oferty, nie do - tylko - podstawki. Jak wół napisane - nie czytane - że przyjmuje zwroty i nawet jest instrukcja, jak wykonać zwrot. Naprawdę ludzie nie czytają ... ech

[edycja]
Jak zwrócić?
Ograniczenie prawa do odstąpienia
Nie możesz odstąpić od umowy, jeśli kupisz produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu i je otworzysz. Do takich produktów należą m.in.:
  • testy ciążowe,
  • soczewki kontaktowe,
  • maseczki.
Możesz zwrócić ten produkt przed otwarciem.
Dodatkowe informacje
  • Przyjmuję zwroty od firm
  • Nie przyjmę zwrotu, jeśli nadasz przesyłkę za pobraniem
  • Otrzymujesz gratis? – w przypadku zwrotu towaru odeślij go również do nas
  • Kupujesz produkt w zestawie? – jeżeli zwrócisz część zestawu, stracisz prawo do zniżki. Kwota zwrotu zostanie pomniejszona o różnicę pomiędzy ceną produktu w zestawie, a ceną produktu bez zestawu
Kontakt
[edycja]
--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

mcscraby
#8 Zapaleniec#

Ech... Czytałem. Bez urazy, ale nie mierz wszystkich swoją miarą. Informację dotyczące zwrotu zawarte w ofercie są nie jasne i mogą wprowadzać w błąd. Mimo 15 lat na Allegro pierwszy raz spotykam się z tym, że sprzedawca sadzi do prawie wszystkich swoich ofert takie kwiatki.

oznacz moderatorów

-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@mcscraby Oczywiście masz rację. To są informacje wprowadzające w błąd. Napisz sprzedającemu, żeby koniecznie pousuwał nieuzasadnione ograniczenia, bo grozi mu kara, gdyby ktoś to zgłosił do UOKiK-u.

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

ale ale - nie w ofercie, a w informacji ogólnej do konta sprzedającego. Ja w ofercie tego nie widzę. Widzę w zakładce dotyczącej całości sklepu, a posiada ten sprzedający artykuły higieniczne. Dla mnie to logiczne, że umieszczam ogólną informację, nie do każdej z jego tysięcy ofert.

Ciekaw jestem, co odpisze ten sprzedający. Zaprosić go do nas tu na forum.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@brakestop Zobacz, co napisał kupujący: "W formularzu Produkty do zwrotu mam info : "Produkt z ograniczonym prawem odstąpienia od umowy". Sprzedający musiał ustawić ograniczenie na ten konkretny produkt. Też spotkałam się z podobnymi przypadkami i sprzedający nie wiedział  (albo udawał, że nie wie), skąd to się wzięło.

Może już usunęli te ograniczenia.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

Albo konkretny albo zaznaczył zbiorowo po całości. Nie trzeba klikać pojedynczo 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@mcscraby @-Sainkho- Nie usunęli, nadal widnieje. Nie jest to zgodne z prawem, pewnie czekają na komplikacje, ktoś kupi i będą problemy, może dyskusja itd, po jakości i wtedy pretensje.

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

@LEW433 

46 ocen i 14 recenzji
78 osób kupiło ostatnio

ten kawałek plastiku i nagle stał się on legendą AG 😅
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Może ludzie nie kupują jak czytają to, albo nie czytają, albo nie zwracają, albo zwracają a sprzedający nie robi problemów, chcesz to napisz do sprzedającego.

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

podsumujmy @-Sainkho- zwroty.jpg

Cokolwiek widzi kupujący - pochodzi z tego miejsca, gdzie sprzedający wpisuje ogólną formułę do całości swojego asortymentu. Można dalej stworzyć podgrupy z wyłączeniem lub bez żadnych warunków, gołą kartkę.

Ja obstawiam na "robione na szybko". Zbyt dużo ofert ma ten sprzedający, żeby ogarną indywidualnie kawałek plastiku.

oznacz moderatorów

mcscraby
#8 Zapaleniec#

@brakestop 

Sięgaj gdzie wzrok nie sięga... Info z oferty.

107.png108.png

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

@mcscraby CZY TY KUPIŁEŚ PRODUKT HIGIENICZNY ???

!!! jeśli kupisz produkt higieniczny !!!

nie widzę Twojego wrzutu obrazka, ale czy tam jest to samo ? --->

"Nie możesz odstąpić od umowy, jeśli kupisz produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu i je otworzysz. Do takich produktów należą m.in.:

• testy ciążowe,
  • soczewki kontaktowe,
  • maseczki.

Możesz zwrócić ten produkt przed otwarciem."

oznacz moderatorów