Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Powitał.
Taka sytuacja się urodziła, zakupiłem podstawkę pod laptopa z oferty nr: 15550674640. Podstawka nie spełnia moich oczekiwań i chciałem dokonać odstąpienia od umowy i zwrotu towaru. W formularzu Produkty do zwrotu mam info :
"Produkt z ograniczonym prawem odstąpienia od umowy
Nie możesz odstąpić od umowy, jeśli kupisz produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu i je otworzysz. Do takich produktów należą m.in.:
Możesz zwrócić ten produkt przed otwarciem.
Taka informacja widnieje, także po prawej stronie w ofercie w Bezpieczeństwo pozakupowe/Zwrot:
" Ten produkt ma ograniczone prawo do odstąpienia od umowy"
Dla przykładu ofery towaru takiego samego przeznaczenia np nr: 14024289315, 13928709995, 16154615463 nie posiadają takich ograniczeń.
Co tu się zadziało ?
Sprzedawca może stosować tego typu ograniczenia zwrotu towaru niebędącego de facto higenicznym i klasyfikować go w ten sposób wedle swojego uznania ?
Czy po prostu "walną" sobie profilaktycznie z automatu regułkę, aby się zabezpieczyć i ograniczyć ewentualne zwroty ?
Czy być może po ludzku się pomylił i umieścił taki zapis nie do takiej ofery jak trzeba ?
Chcę dokonać zwrotu i teraz chyba będę musiał się dodatkowo kontaktować z sprzedawcą i wyjaśniać z nim co ma na myśli.
My nie wiemy bo skad
zapytaj sprzedawcy
moze wygeneruje ci etykietę zwrotną
@mcscraby allegro Ci nie pomoże bo nie jest stroną w transakcji ani arbitrem w takich sytuacjach , odeślij i czekaj na reakcję sprzedawcy .
Raczej się nie pomylił tylko to celowe działanie - ograniczenie ma w każdej ofercie.
bo może robiąc coś dla 5 ofert zrobił masową edycję
@mcscraby podstawka pod laptopa nie podlega w żaden sposób pod produkty higieniczne. Zgłoś normalnie zwrot przez Allegro i odeślij, możesz dla świętego spokoju napisać też do sprzedawcy, że zwracasz przedmiot, który ma błędne oznaczenie ograniczenia zwrotu.
Jeśli sprzedawca Ci odpisze, wymyślając bzdury i brnąc w wyłączenie, to otwórz dyskusję na Allegro i po 24h poproś Allegro o pomoc.
Jedyne co sprzedawca może zrobić, to obniżyć zwracaną kwotę jeśli podstawka będzie nosić ślady użytkowania, bo towar możesz obejrzeć, zapoznać się z nim, nie możesz go jednak używać bez ograniczeń.
Dobrze byłoby zrobić dokładane zdjęcia podstawki przed odesłaniem, tak na wszelki wypadek.
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Ktoś z Was coś wniesie do tematu w sprawie takiej praktyki sprzedawcy ?
Większość ofert tego sprzedawcy ma ustawione ograniczenie zwrotu.
@mcscraby W przypadku podejrzenia łamania przez sprzedającego regulaminu, skorzystaj z możliwości zgłoszenia konkretnych ofert do weryfikacji (link "Zgłoś naruszenie" u dołu oferty). Jeśli naruszenie zostanie potwierdzone, zespół odpowiedzialny za ten obszar podejmie odpowiednie działania.
Ale oni tam wrzucili tekst do całej swojej oferty, nie do - tylko - podstawki. Jak wół napisane - nie czytane - że przyjmuje zwroty i nawet jest instrukcja, jak wykonać zwrot. Naprawdę ludzie nie czytają ... ech
w zakładce Moje zakupy / Szczegóły zakupu
Ech... Czytałem. Bez urazy, ale nie mierz wszystkich swoją miarą. Informację dotyczące zwrotu zawarte w ofercie są nie jasne i mogą wprowadzać w błąd. Mimo 15 lat na Allegro pierwszy raz spotykam się z tym, że sprzedawca sadzi do prawie wszystkich swoich ofert takie kwiatki.
@mcscraby Oczywiście masz rację. To są informacje wprowadzające w błąd. Napisz sprzedającemu, żeby koniecznie pousuwał nieuzasadnione ograniczenia, bo grozi mu kara, gdyby ktoś to zgłosił do UOKiK-u.
ale ale - nie w ofercie, a w informacji ogólnej do konta sprzedającego. Ja w ofercie tego nie widzę. Widzę w zakładce dotyczącej całości sklepu, a posiada ten sprzedający artykuły higieniczne. Dla mnie to logiczne, że umieszczam ogólną informację, nie do każdej z jego tysięcy ofert.
Ciekaw jestem, co odpisze ten sprzedający. Zaprosić go do nas tu na forum.
@brakestop Zobacz, co napisał kupujący: "W formularzu Produkty do zwrotu mam info : "Produkt z ograniczonym prawem odstąpienia od umowy". Sprzedający musiał ustawić ograniczenie na ten konkretny produkt. Też spotkałam się z podobnymi przypadkami i sprzedający nie wiedział (albo udawał, że nie wie), skąd to się wzięło.
Może już usunęli te ograniczenia.
Albo konkretny albo zaznaczył zbiorowo po całości. Nie trzeba klikać pojedynczo
@mcscraby @-Sainkho- Nie usunęli, nadal widnieje. Nie jest to zgodne z prawem, pewnie czekają na komplikacje, ktoś kupi i będą problemy, może dyskusja itd, po jakości i wtedy pretensje.
Może ludzie nie kupują jak czytają to, albo nie czytają, albo nie zwracają, albo zwracają a sprzedający nie robi problemów, chcesz to napisz do sprzedającego.
podsumujmy @-Sainkho-
Cokolwiek widzi kupujący - pochodzi z tego miejsca, gdzie sprzedający wpisuje ogólną formułę do całości swojego asortymentu. Można dalej stworzyć podgrupy z wyłączeniem lub bez żadnych warunków, gołą kartkę.
Ja obstawiam na "robione na szybko". Zbyt dużo ofert ma ten sprzedający, żeby ogarną indywidualnie kawałek plastiku.
@mcscraby CZY TY KUPIŁEŚ PRODUKT HIGIENICZNY ???
!!! jeśli kupisz produkt higieniczny !!!
nie widzę Twojego wrzutu obrazka, ale czy tam jest to samo ? --->
"Nie możesz odstąpić od umowy, jeśli kupisz produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu i je otworzysz. Do takich produktów należą m.in.:
Możesz zwrócić ten produkt przed otwarciem."