anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

pomniejszenie kwoty za zwrot.

rafi1983
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry

Kupiłem kubek termiczny córce przed świętami, ale okazał się za duży dla niej i zwróciłem. Kubek nawet nie był wyjęty z opakowania w które był zapakowany i wysłany, dużo folii babaelkowej. Przesyłka nie nosiła śladów upadku czy też uszkodzenia.

Zwróciłem w tym samym pudełku co otrzymałem następnego dnia. Teraz sprzedający twierdzi że uszkodziłem kubek i chce zwrócić połowę kosztów. Bez zdjęć tego kubka nic kompletnie. Dodam tylko ze to był ostatni kubek u tego sprzedającego i już tych produktów nie ma u siebie w ofertach.

Czuję się oszukany. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Co mogę zrobić.

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

Halfrunt
#20 Guru#

Otwórz dyskusję i w niej domagaj się zwrotu całej wpłaty. Po 1 dniu roboczym będziesz miał możliwość poproszenia o pomoc Allegro.

oznacz moderatorów

rafi1983
#7 Wielbiciel#

Dodam tylko ze pierwszy kontakt był przez maila a nie przez allegro.

oznacz moderatorów

rafi1983
#7 Wielbiciel#

Tak Zrobiłem, ale allegro wkroczy dopiero po 7 dniach?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@rafi1983 Spokojnie, wszystko się wyjaśni, teraz to w dyskusji wypowiadają się BOTy.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Wyjaśnić sprawę, wg prawa sprzedający może obniżyć wysokość zwrotu jeżeli towar nosi ślady użytkowania, ale musi mieć podstawy ku temu, Ty możesz otworzyć dyskusję i wyjaśnić z pomocą Alelgro:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

rafi1983
#7 Wielbiciel#

przeszedłem na narrację przez allegro, ale upiera się przy swoim. Ja naprawdę przez tyle lat historii na allegro jako kupujący nie miałem takiej sytuacji, pierwszy raz ktoś tak bezczelnie chce mnie przekręcić. Może przy zwrocie kurierska firma zawaliła, ale tego nie wiem. Na pewno od nich trudniej wydebic kasę

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Ma prawo upierać się ale to wszystko jest bez sensu.  Jeżeli kubek dotarł do niego uszkodzony, to powinien cię zawiadomić, powinien też zglosić uszkodzenie przewoźnikowi.  Nie powinien zwracać połowy ceny bo potłuczony  czy nadgryziony kubek nie jest wart nic, więc powinien napisać co się dzieje i  nie oddawać żadnych pieniędzy.  Jak on to obliczył że uszkodzony jest kubek w połowie?  Powinien to napisać.

oznacz moderatorów

rafi1983
#7 Wielbiciel#

No właśnie tego nie rozumiem, najlepsze jest to że ten kubek nawet odpakowany z folii przeze mnie, może to błąd, ale tak zrobiłem aby go szybko oddać i kupić co innego przed świętami

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@rafi1983 to na przyszłość wiesz że należy każdy zakup sprawdzić jak dojdzie czy są uszkodzenia i zdjęcie zrobić. Potem masz dowod że doszlo całe a rozwalił w transporcie powrotnym przewoźnik

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@rafi1983  Nie zapomnij o właściwym negatywnym komentarzu  dla sprzedającego bez względu na zakończenie dyskusji.  Myślę że komentarz będzie go dużo drożej kosztował niz te grosze zaoszczędzone  przez obniżenie zwrotu.

oznacz moderatorów

rafi1983
#7 Wielbiciel#

Już to zrobiłem, wygląda to tak jakby czyścił sobie stany bo teraz tylko ma perfumy.

oznacz moderatorów

rafi1983
#7 Wielbiciel#

Opinie ma na poziomie 91,5 %, szkoda że nie sprawdziłem tego przed zakupem ale to córka znalazła kubek, kolor się jej podobał

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

Standard 😀 

Słowo przeciw słowu 

I jak zawsze na allegro rację będzie mieć najsilniejszy czyli kupujący 

oznacz moderatorów

rafi1983
#7 Wielbiciel#

Ja nie szukam problemów, moja historia na allegro jako kupującego jest wzorowa. To był nietrafiony prezent, dziwne to że już więcej kubków nie ma w ofercie sprzedający, a ten mój był ostatni

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

W dyskusji poprosić o zdjęcie. Złożyć reklamację do przewoźnika, sprzedawca ma obowoązek wydać protokół szkody masz 7 dni od doręczenia paczki

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@az1rael  napisał(a):

W dyskusji poprosić o zdjęcie. Złożyć reklamację do przewoźnika, sprzedawca ma obowoązek wydać protokół szkody masz 7 dni od doręczenia paczki

kto ma składać reklamację u przewoźnika i na jakiej podstawie?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@LEW433 Wg prawa pocztowego nadawca lub odbiorca są obaj uprawnieni do składania reklamacji, allegro jest operatorem pocztowym. Strona składająca musi mieć protokół, ten sporządza odbiorca. Sprzedawca może zastosować art 34.4 uk pomniejszenie kwoty zwrotu nikt go nie zmusza do reklamacji, natomiast jeśli kupujący sprawę chce wyjaśnić to sam musi sobie zgodnie z prawem temat ogarnąć, wtedy istnieje podejrzenie o nierzetelność ze str sprzedawcy jeśli nie zechce protokołu szkody wydać by kupujący sobie kasę odzyskał. Kupujący nie sprawdził kubka czy dotarł cały, a jeśli nawet to on odpowiada za zabezpieczenie zwrotu i paczkę nawet jak odesłał w fabrycznym opakowaniu. Kupujący ma prawo domagać się zdjęć uszkodzenia by potwierdzić istnienie go. Od przewoźnika natomiast albo dostanie odszkodowanie albo ten stwierdzi że towar u niego uszkodzony nie został i reklamację odrzuci wtedy istnieje domniemanie, że wysłano go jako uszkodzony i roszczenie względem sprzedawcy jest uzasadnione o ile ten nie leci sobie w bambuko z kupującym co jest mało prawdopodobne bo nikomu by się nie chciało o kilka zł robić takiego dziadostwa i takie szkody się w koszty wrzuca. Tak to powinno wyglądać pod względem prawnym zapięte od początku do końca a rekompensata allegro przynajmniej będzie prawdopodobna i uzasadniona, a nie walenie kasą z katapulty w każdego kupującego z problemem żeby potem każdy miał drożej zakupy.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tu nie ma zostawanie prawa pocztowego, sami to wielokrotnie wy sprzedający i ty pomocnik ( normalnie to się mówi ni pies ni wydra) ich piszecie, tu jest Smart a więc stroną jest Allegro i sprzedający, kupujący po odstąpieniu od umowy i nadaniu nie odpowiada za to,

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@LEW433 odsyłam do wykazu podmiotów pocztowych allegro jest na liście obowiązuje więc prawo pocztowe smart nic do tego nie ma allegro jako przewoźnik jest stroną

oznacz moderatorów