anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o interwencję w sprawie oferty nazwanej „Żonobijka"

MonikaPan11
#7 Wielbiciel
Piszę, ponieważ jestem głęboko zaniepokojona faktem, że na Allegro wciąż pojawiają się oferty produktów opisywanych mianem „Żonobijka”. Rozumiem, że chodzi o koszulkę czy podkoszulek i że takie określenie funkcjonuje w języku potocznym, ale właśnie dlatego problem jest jeszcze poważniejszy. Sam fakt, że w XXI wieku na największej polskiej platformie sprzedażowej można bez przeszkód używać takiej nazwy, jest dla mnie szokujący i niepokojący.

Słowo „żonobijka” to nie jest zwykłe, neutralne określenie. To termin, który wprost odnosi się do przemocy wobec kobiet i normalizuje ją, nawet jeśli pozornie ma być użyty żartobliwie. Taka nazwa poniża kobiety, utrwala szkodliwe stereotypy, a przede wszystkim bagatelizuje dramatyczny problem społeczny, jakim jest przemoc domowa. W kraju, w którym co roku tysiące kobiet doświadcza przemocy, takie określenia nie powinny mieć prawa bytu w przestrzeni publicznej, a tym bardziej na profesjonalnej platformie sprzedażowej o tak dużym zasięgu jak Allegro.

Oczekuję, że Allegro potraktuje tę sprawę poważnie i podejmie działania w celu usunięcia takich ofert, a przede wszystkim wprowadzi jasne zasady, które uniemożliwią sprzedawcom używanie w nazwach i opisach produktów słów obraźliwych, uwłaczających i promujących przemoc. Jestem przekonana, że platforma o renomie i znaczeniu Allegro nie powinna tolerować treści, które mogą być odczytane jako wspieranie lub banalizowanie przemocy wobec kobiet.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:35386082
#16 Inspirator
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ciekawe - mogę napisać ŻONOBIJKA ale nie mogę napisać **piiip** ani **piiip** 🙊

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja nawet pop.pier.duł.ka nie mogę napisać co jest potocznym określeniem małego, drobnego przedmiotu...xD Zawsze co go używam to się zapominam i wygwiazdkowuje. 

A żonobijki rzeczywiście nawet trefna szukajka wyszukuje...Także w sumie to popieram.

Tylko to ostatnie zmianie " Jestem przekonana, że platforma o renomie i znaczeniu Allegro".  To jakoś nie współgra z moja wiedzą. No może to Allegro sprzed 5-ciu lat... Bo brzmi jak opis innego portalu...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

W takim razie, że to męska garderoba to proponuję zmianę na mężobijka

Ale pewnie wyjdzie, że to mąż bije a nie żona bije męża 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296 ten zwrot mówiący o rodzaju koszulki odkąd pamiętam był rozumiany dwuznacznie  ,jesteś kobietą więc rozumiesz to w ten sposób , ale żona też może bić faceta .

oznacz moderatorów

MonikaPan11
#7 Wielbiciel

To czemu nie męžobijka?☺️

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@MonikaPan11 Dziękuję Ci za wiadomość i zwrócenie uwagi na ten problem. Przekazałam sprawę do przeanalizowania. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów