witam mam taki problem ponieważ kupiłem przedmiot przez Allegro Play pokazywało datę dostarczenia paczki w wigilię ale kiedy opłaciłem zamówienie to nagle pokazała inna datę i chcąc anulować zakup przez przypadek kliknąłem zwrot co co mam zrobić w takiej sytuacji
Już nic się nie da zrobić. Ustawa o prawach konsumenta nie przewiduje możliwości wycofania się z odstępienia od umowy zawartej na odległość.
Przy okazji ustawa nie przewiduje możliwości anulowania zamówienia, a jedynie odstąpienia od umowy. A odstąpić od umowy możesz od razu po zakupie.
A jeżeli chodzi o datę dostawy widoczną w ofercie, to jest to tylko sugestia Allegro, a nie żadna gwarancja.
@kubus210719 rozumiem, że chcesz odstąpić od zakupu? W takim przypadku, najlepiej napisać bezpośrednio do sprzedającego, czy jest możliwość, aby nie wysyłać zamówienia.
Czas dostawy jest zależny od wybranego przewoźnika - w przypadku wyświetlania informacji o dostawie w wigilię, dotyczy to dostaw Allegro Delivery.
tak ale nacisnąłem przez przypadek przycisk zwrot i muszę wybrać opcję zwrotu
@kubus210719 nie musisz bo niby co chcesz odsyłać. Sprzedawca dostał informacje o odstąpieniu.
no tak ale w Allegro pay pokazuje mi raty tego urządzenia
Zwrot przedmiotu nie anuluje kredytu ratalnego. Jak sprzedawca zwróci wpłatę do Allegro to kredyt zostanie spłacony. Natomiast jak zwróci tobie, to będziesz musiał spłacić samodzielnie ten kredyt.
Sprzedający ma 14 dni na zwrot środków po odstąpieniu od umowy.
Jeśli termin spłaty raty mija zanim sprzedający zwróci środki to musisz spłacić ratę.
Po zwrocie od sprzedającego powstanie nadpłata którą sobie wypłacisz.
czyli nie będzie żadnego problemu z tego?
Nie, spokojnie.
Pamiętaj tylko, że jeśli z jakiegokolwiek powodu zwrot od sprzedającego się opóźni to musisz spłacić ratę.
no pierwszą ratę mam dopiero 20 stycznia
No na pewno Allegro Delivery dostarczy w Wigilię 😁 Chyba 2026😁