anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z anulacją

MAMY ROZWIĄZANIE!
kubus210719
#1 Nowicjusz

witam mam taki problem ponieważ kupiłem przedmiot przez Allegro Play pokazywało datę dostarczenia paczki w wigilię ale kiedy opłaciłem zamówienie to nagle pokazała inna datę i chcąc anulować zakup przez przypadek kliknąłem zwrot co co mam zrobić w takiej sytuacji 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@kubus210719

Już nic się nie da zrobić. Ustawa o prawach konsumenta nie przewiduje możliwości wycofania się z odstępienia od umowy zawartej na odległość. 

Przy okazji ustawa nie przewiduje możliwości anulowania zamówienia, a jedynie odstąpienia od umowy. A odstąpić od umowy możesz od razu po zakupie.

A jeżeli chodzi o datę dostawy widoczną w ofercie, to jest to tylko sugestia Allegro, a nie żadna gwarancja. 

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@kubus210719 rozumiem, że chcesz odstąpić od zakupu? W takim przypadku, najlepiej napisać bezpośrednio do sprzedającego, czy jest możliwość, aby nie wysyłać zamówienia. 

Czas dostawy jest zależny od wybranego przewoźnika - w przypadku wyświetlania informacji o dostawie w wigilię, dotyczy to dostaw Allegro Delivery. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
kubus210719
#1 Nowicjusz

tak ale nacisnąłem przez przypadek przycisk zwrot i muszę wybrać opcję zwrotu 

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kubus210719 nie musisz bo niby co chcesz odsyłać. Sprzedawca dostał  informacje o odstąpieniu.

oznacz moderatorów
kubus210719
#1 Nowicjusz

no tak ale w Allegro pay pokazuje mi raty tego urządzenia 

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@kubus210719

Zwrot przedmiotu nie anuluje kredytu ratalnego. Jak sprzedawca zwróci wpłatę do Allegro to kredyt zostanie spłacony. Natomiast jak zwróci tobie, to będziesz musiał spłacić samodzielnie ten kredyt. 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Sprzedający ma 14 dni na zwrot środków po odstąpieniu od umowy. 
Jeśli termin spłaty raty mija zanim sprzedający zwróci środki to musisz spłacić ratę. 
Po zwrocie od sprzedającego powstanie nadpłata którą sobie wypłacisz. 

oznacz moderatorów
kubus210719
#1 Nowicjusz

czyli nie będzie żadnego problemu z tego?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie, spokojnie. 
Pamiętaj tylko, że jeśli z jakiegokolwiek powodu zwrot od sprzedającego się opóźni to musisz spłacić ratę. 

oznacz moderatorów
kubus210719
#1 Nowicjusz

no pierwszą ratę mam dopiero 20 stycznia 

oznacz moderatorów
Client:131016720
#9 Pomysłodawca

No na pewno Allegro Delivery dostarczy w Wigilię 😁 Chyba 2026😁

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak zwykle Allegro bzdety wyswietla, a negatywy będą zbierać sprzedawcy.

Jak dobrze kojarzę to coś tam przebakiwali o realizacji dostaw na ten sam dzień Allegro one. W każdym razie pewnie dlatego sprzedawcą z Allegro one wyświetla się dostawa na Wigilię, a jak nie jesteś w regionie tego to masz potem taką niespodziankę... Może ich kurierzy gdzieś tam pracują. Jednak wiekszość dostaw nawet w Allegro one robią normalni kurierzy jak np DPD. Od dawna wiadomo, że normalni kurierzy we Wigilię nie pracują. Od kiedy Allegro zaczęło te przewidywane czasy wyświetlać to same  z tym kłopoty. Klienci są wprowadzani w błąd, sprzedawcy mają zszargane opinie, portal liczy kasiorę... Szkoda dzieciaków na śwęta...

Wigilia wolna od pracy 2025 a dostawy paczek. Czy kurierzy pracują w wigilię? - Super Biznes