Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Może ktoś mi pomorze od 1 mc nie mogę rozwiązać prostego problemu z allegro. Miałem nadane dwie pufy za 604 zł łącznie. Sprzedawca nadał dwie przesyłki i system allegro ustawił przypadkiem pobranie za dwie czyli łącznie 1208zł pokazałem kurierowi aukcji i wydał mi dwie paczki bo myślałem że szybko się to wyjaśni. Od mc się odbijam kontakt mailowy telefoniczny ze sprzedawcą i allegro i oni nie potrafią tego rozwiązać a allegro ciągle chce od UPS pieniądze. Chce rozwiązać sytuację bo szkoda mi kuriera którego już nawet straszą zwolnieniem. Macie pomysł jak ten problem rozwiązać. Ja już myślałem zgłosić sprawę do prokuratury i mediów bo oficjalne kanały zawiodły
ludzie kłania się czytanie ze zrozumieniem ale widzę że macie z tym problem. Sprzedawca twierdzi że to wina allegro bo tak ustawił to system i on tylko wydrukował etykiety. Tak mogłem nie przyjmować przesyłki ale kurier był normalnym człowiek i to zrozumiał bo ani on ani jak nie zakładaliśmy że allegro może to wyjaśniać mc. Nie widzicie problemu że allegro tak łatwą sprawę wyjaśnia 1 mc w całej sytuacji jest winne allegro bo powiano to być wyśnione w 1 dzień. Zresztą od allegro ustaliłem że czasami takie błędy powstają przy dwóch nadaniach z pobraniem na jednej aukcji
Pisz Zrozumiale to wszyscy zrozumieją
skoro sprawa jest łatwa to czemu nie umiesz jej rozwiazac
nie, sprawa nie jest łatwa, ma więcej niż jedno rozwiązanie, żadne nie jest idealne, a przyczyniłeś się do tego też i ty
inteligencją nie grzeszysz co. Allegro powinno zobaczyć że źle zostały wygenerowane etykiety i anulować pobranie u siebie. Bo nawet prowizję pobrali od 604 a nie 1208. To ślepy widzi masz 604 a jest 1208 wiedz błąd i korygujesz. Ale jak tam pracują ludzie co myślą jak ty to nie dziwie się że tyle to trwa
Allegro nie widzi etykiet
nie ingeruje w nie. To by dopiero było
nikt tego nie ogląda
ale system allegro je wygenerował więc chyba za to odpowiada. zresztą konsultant przyznał że mają problem jak z jednej aukcji są dwie przesyłki za pobraniem a jeden zakup. System generuje często wtedy taki błąd
@kaliciakpiotr w takim układzie napisz co Allegro ma zrobić tej sprawie🤔 oddać kurierowi kasę 😉
a czy myślisz że ja już 15 razy nie pisałem i dwa telefony
@kaliciakpiotr Przykro mi, ale tutaj jest wina po stronie sprzedawcy - błędnie wygenerował etykiety nadawcze i nie jesteśmy w stanie pomóc. Sprzedawca musi to rozwiązać z przewoźnikiem, jednak najprawdopodobniej towar wróci do nadawcy i wtedy sprzedawca powinien nadać go ponownie.
@w_kiwi jaki towar, gdzie wróci🤔, a co z kasą dla UPS😉
Ty też nie zrozumialas
towar nie wróci bo został odebrany. Kurier zadowolił się kwota 604 zamiast 1208 bo uwierzył odbiorcy i paczkę zostawił. Teraz go ścigają
@Monika__L Faktycznie, przepraszam za to. W takim razie nie sądzę, żebyśmy byli w stanie tutaj jakoś pomóc, jak już wspomniała, sprzedawca błędnie wygenerował etykiety, następnie kurier nieprawidłowo wykonał usługę.
@kaliciakpiotr Czy sprzedawca próbował skontaktować się w tej sprawie z przewoźnikiem?
sprzedawca nie generował etykiet tylko pobrał i twierdzi że to winna allegro i ma racie bo ja nigdy nie pisze etykiet tylko drukuje. Ja i sprzedawca zgłaszał to allegro pisze o tym. Od 1 mc allegro milczy
Sprzedawca generuje etykiety z poziomu narzędzia "Wysyłam z Allegro" lub narzędzi zewnątrznych. Allegro nie dostarcza gotowych etykiet (wyjątkiem jest Allegro Lokalnie i przesyłki Allegro Paczkomaty Inpost i Allegro One Box).
Dalej. Każda paczka, to oddzielna przesyłka. Jeżeli sprzedawca generując etykiety, w obu oznaczył pobranie, to niestety kurier ma obowiązek pobrać należność ciążącą na każdej przesyłce.
A jeżeli chodzi o zmianę kwoty pobrania czy rezygnacji z usługi dla danej paczki, to nadawca może to zrobić przed doręczeniem przesyłki. Jeżeli przesyłka została wydana, to nic nie da się już zrobić (jest już na to za późno).
Jedna możliwość, to zgodna wyrażona w drodze ustawy. A na to nie ma szans.
@kaliciakpiotr Sprzedający wprowadza Cię w błąd, ale do Ciebie żadna argumentacja nie dociera, a wiesz dlaczego sprzedajacy zrobił błąd a Ty "wrobiłeś " kuriera.
@kaliciakpiotr To sprzedawca generuje etykiety na Allegro.pl i musi samodzielnie wpisać kwotę, jaka ma zostać pobrana za przesyłkę. Widzę, że Ty sprzedawałeś jedynie na Lokalnie, a to znaczna różnica, tam faktycznie nie ma się wpływu na dane na etykiecie i wystarczy ją wydrukować.
@kaliciakpiotr Na Allegro Lokalne nie ma wysyłki "za pobraniem" przez Allegro. Na zwykłym Allegro sprzedajacy o tym decyduje i piszę Ci kolejny raz powinieneś zapłacić tyle ile było na etykiecie a jak było za dużo nie odbierać,
głupie gadanie. Mogłeś itd. Jest jak jest i allegro to powinno w 5 minut poprawić
Aby Allegro mogło cokolwiek zmienić w usługach dodatkowych dla danej przesyłki, musi mieć formalny wniosek od sprzedawcy, złożony przed przekazaniem przesyłki do doręczenia, nie później jednak niż przed jej wydaniem.
A cały problem kuriera, wynika z tego że on pokwitował, że wskazane kwoty pobrania otrzymał (obie kwoty). Natomiast po rozliczeniu okazało się, że brakowało kwoty jednego pobrania. Trochę dziwne, że kurier nie wiedział, że po wydaniu paczek, nie ma możliwości jakiejkolwiek zmiany w usługach komplementarnych.
Dlaczego allegro
dlaczego w 5 minut i dlaczego w ogóle? Skoro to nie ich wina
tak właśnie wygląda pomoc allegro ta Pani pokazuje to idealnie. to sprzedawca to ty itd... Zgłaszam problem allegro że sprzedawca ma problem to poprawić i allegro nic z tym nie robi. Jutro zakładam zawiadomienie do prokuratury o próbę wyłudzenia a teraz piszę do mediów jak działa pomoc allegro i obsługa oraz próba wyłudzenia. Bo to że powstał bład to wiadomo ale to że jest rozwiązywany 1 mc to jest chore