anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z reklamacją, dlaczego mój komentarz do zakupu został usunięty?

Online-kauf
#10 Popularyzator#

Wygrałam krajalnicę z aukcji: "Zassenhaus Klasyczna krajalnica do chleba, stal", zapłaciłam i przyszła, ale okazało się że jest gorszym stanie niż się spodziewałam. Krajalnica posiadała prócz grubych rys na czerwonej obudowie również porysowany sam nóż (solingen)! Otworzyłam spór, pokazłam zdjęcia a sprzedający wyparł się wszystkiego reklamację z góry uznał za bezzasdną i jedynie na swój koszt miałam odesłać towar. Nie wyraziłam na to zgody, bo miałbym tylko większe straty. Wystawiłam wobec tego komentarz negatywny o treści: 

"Produkt otrzymałam uszkodzony,o czym nie było nic wspomniane w aukcji.Zaproponowałam polubownie obniżkę ceny,na co sprzedawca się nie zgadzał mimo że przedstawiałam zdjęcia z uszkodzeniami,to sprzedający wszystkiego się wyparł i winę zrzucił na mnie a zdjęcia zrobiłam zaraz po wyjęciu z opakowania gdzie zauważyłam uszkodzenia zarówno czerwonej obudowy jak i nawet samego noża.Takie rysy nie powstają od tak sobie.Sprzedawca kazał mi towar zwrócić na mój koszt więc byłabym jedynie bardziej stratna!" 
Jednak po kilku dniach komentarz został usunięty, bo ponoć naruszyłam Regulamin Allegro 

odpowedź Pracownika A:

"Dobry wieczór, dziękuję za wiadomość. Postaram się pomóc.
Przykro mi, że Pani komentarz został usunięty. Nasz dział bezpieczeństwa usunął go, ponieważ naruszał on punkt 11.6 Regulaminu Allegro. Sprawdziłam również, że otrzymała Pani w tej sprawie ostrzeżenie wysłane 29.01.2021. Proszę jednak pamiętać, że według Artykułu 11.9 : "po usunięciu oceny w trybie opisanym w art. 11.7. Kupujący może ponownie ocenić przebieg Transakcji, pod warunkiem, że nie minęło jeszcze 90 dni od daty zawarcia umowy w ramach danej Oferty".
Gdyby miała Pani dodatkowe pytania lub wątpliwości, zachęcam do kontaktu. Chętnie pomogę." 
Na moje pięciokrotne zapytania kiedy miałam otrzymać to ostrzeżenie i faktycznie kiedy złamałam regulamin nigdy mi żaden Pracownik A nie odpowiedział dlatego pytam się tutaj. Dodatkowo dyskusja została zamknięta przez Pracownika A. jako rozwiązana:

Proszę kupującego o jednoznaczne potwierdzenie, czy zamierza odesłać towar do sprzedającego w ramach reklamacji z tyłu rękojmi.

02 lutego 2021 10:41
Proszę kupującego o informację czy chce odesłać towar w ramach reklamacji. Jeśli Kupujący nie chce skorzystać z tego roszczenia to proszę o doprecyzowanie zgłoszonego problemu.

03 lutego 2021 20:15
Kupujący nie zgłasza dalszych problemów, dlatego zamykamy dyskusję.
03 lutego 2021 20:15
Zakończyliśmy dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu.
Nie chodzi mi o to żeby rzucać negatywami, ale wielu spraw tu nie rozumiem i Was proszę o pomoc. 

oznacz moderatorów
231 ODPOWIEDZI 231

xyz96
#21 Demiurg#

No i co? Żadnego punktu za ten post? Serio? Bo kolega po raz kolejny poległ przy nieznajomości PODSTAW ?

@konto zamknięte ty też nic?? Oj 🙂

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@Knowhere 

Chodzi o te wyjątki od miniaturek z białym tłem ?

Wg zasad allegro (z podrzuconego przez Ciebie linka 🙂 ) dla mnie wynika, że zwykłe konto może używki sprzedawać we wszystkich kategoriach bez białego tła (nie ma rozróżnienia kategorii), a firma w wybranych kategoriach. Trochę się zdziwiłem, że rozumiesz to inaczej.  Cytat:

Stosowanie tła innego niż białe możliwe jest tylko w wybranych kategoriach i w przypadku określonych przedmiotów:

• Przedmioty z parametrem używane, regenerowane lub uszkodzone wystawiane na koncie zwykłym
  • Przedmioty z parametrem używane , regenerowane lub uszkodzone wystawione przez konto firmowe w kategorii: Motoryzacja > Części samochodowe
oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ To jak to jest w końcu z tymi miniaturkami i białym tłem na kontach zwykłych?

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Wołam Cię po raz kolejny😏

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Knowhere Jestem, ale jak brzmi pytanie do mnie? Jeśli pytasz o wyjątki od obowiązku posiadania biłego tła na miniaturze, to znajdziesz je w załączniku 2 do regulaminu, pkt. 4: 

"a.Towar oferowany jest z parametrem innym niż „nowe””, „nowe z defektem” lub „nowe bez metek” w ramach Konta bez statusu Firma;

b.Towar z parametrem innym niż „nowe” prezentowany jest w kategorii:

Motoryzacja > Części samochodowe Motoryzacja > Części i akcesoria motocyklowe Motoryzacja > Części do innych pojazdów Motoryzacja > Części do maszyn Motoryzacja > Opony i felgi c.Towar oferowany w Licytacji prezentowany jest w kategorii: Moda i Uroda > Odzież, Obuwie, Dodatki

d.Towar prezentowany jest w kategorii:

• Dom i Ogród > Ogród > Rośliny
  • Dom i Ogród > Ogród > Architektura ogrodowa > Altany, wiaty, zadaszenia
  • Artykuły dla zwierząt > Akwarystyka > Zwierzęta akwariowe
  • Artykuły dla zwierząt > Akwarystyka > Rośliny i pielęgnacja > Rośliny
  • Kolekcje i Sztuka > Antyki i Sztuka (z wyłączeniem podkategorii „Akcesoria plastyczne”)
  • Kolekcje i Sztuka > Kolekcje
  • Kolekcje i sztuka > Rękodzieło > Przedmioty ręcznie wykonane
  • Dziecko > Pokój dziecięcy > Meble > Komplety mebli
  • Dom i Ogród > Meble > Kuchnia > Zestawy mebli kuchennych
  • Dom i Ogród > Meble > Pokój młodzieżowy > Komplety mebli
  • Dom i Ogród > Meble > Pokój dziecięcy > Komplety mebli
  • Dom i Ogród > Meble > Łazienka i toaleta > Zestawy mebli łazienkowych
  • Dom i Ogród > Meble > Sypialnia > Komplety mebli
  • Dom i Ogród > Meble > Sypialnia > Łóżka
  • Dom i Ogród > Meble > Salon > Kanapy
  • Dom i Ogród > Meble > Salon > Zestawy mebli
  • Dom i Ogród > Meble > Salon > Narożniki
  • Dom i Ogród > Meble > Salon > Komplety wypoczynkowe
  • Dom i Ogród > Wyposażenie > Zastawa stołowa > Serwisy

• dotyczącej sprzedaży lub wynajmu nieruchomości, a także w kategorii "Usługi", „Wakacje”, „Motoryzacja” (w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle i quady”, „Maszyny”, „Inne pojazdy i łodzie” oraz "Przyczepy, naczepy") oraz w podkategorii "Żywe zwierzęta"

Towary oferowane przez podmioty działające na podstawie odrębnych umów zawartych z Allegro.pl, w kategoriach:

• Motoryzacja > Części samochodowe
  • Motoryzacja > Części i akcesoria motocyklowe > Części motocyklowe
  • Motoryzacja > Części i akcesoria motocyklowe > Części do quadów
  • Motoryzacja > Części do maszyn mogą być zaprezentowane na zdjęciu (miniaturce) w formie rysunku technicznego dotyczącego oferowanego Towaru.

Towary dostarczane drogą elektroniczną nie muszą spełniać warunków, których mowa pkt 2 - 5 powyżej, z zastrzeżeniem, że miniaturka nie może naruszać innych postanowień Regulaminu ( np. zawierać reklam, treści promocyjnych i ogłoszeniowych dotyczących działalności prowadzonej poza Allegro oraz danych kontaktowych)." 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Czyli krótko to ujmując: jeśli mam konto bez statusu firma, to białe tło na miniaturkach obowiązuje mnie tylko w przypadku przedmiotów ze stanem "nowe", zgadza się?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Knowhere Nie, cały punkt regulaminu brzmi: 

"Dozwolone jest przedstawienie Towaru w kontekście jego zastosowania lub aranżacji (np. poprzez umieszczenie zdjęcia altany na tle ogrodu), w sytuacjach, gdy spełniony jest jeden z poniższych warunków:

a.Towar oferowany jest z parametrem innym niż „nowe”, „nowe z defektem” lub „nowe bez metek” w ramach Konta bez statusu Firma;" 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Czyli jeśli przedmiot nie jest przedstawiony w formie aranżacji, to na koncie bez statusu firma, niezależnie od stanu przedmiotu, na miniaturce musi być on przedstawiony na białym tle? Zgadza się?

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@Knowhere 

To zmierza do bardzo ciekawego wniosku ;] Pytanie tylko, czy cytowany przez HolaOla punkt 2.4 należy rozpatrywać w kategorii obostrzenia _kiedy nie musi być białego tła_ czy też _kiedy można przedstawić miniaturkę w aranżacji lub z czymś innym_ ?

Ten punkt to początek:

Artykuł 2. ZDJĘCIA (MINIATURKI)

Sprzedający zobowiązany jest przedstawić Towar na co najmniej jednym zdjęciu (miniaturce) umieszczonym na serwerze należącym do Allegro.pl. Zdjęcie to musi spełniać poniższe wymagania:

Ale czekam na odpowiedź, tak jak i Ty :]

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@_HolaOla_ 

A ja dołączę się do pytania od Knowhere i zapytam jak to się ma do sprzecznego  zapisu w pomocy:

https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/wystawianie-i-edycja-oferty/standardy-stosowania-miniatur...

w odpowiedzi na pytanie: Jakich ofert nie dotyczy obowiązek białego tła miniatur ?

gdzie pierwszy przypadek mówi:

Stosowanie tła innego niż białe możliwe jest tylko w wybranych kategoriach i w przypadku określonych przedmiotów:

• Przedmioty z parametrem używane, regenerowane lub uszkodzone wystawiane na koncie zwykłym

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@cookie000 @KnowhereNie dostrzegam tutaj sprzecznych zapisów, więc poproszę Was o doprecyzowanie Waszych wątpliwości. Wszystkie zapisy są dokładnie opisane załączniku do regulaminu, który zacytowałam powyżej. Jeśli przedmiot nie jest przedstawiony w aranżacji lub kontekście jego zastosowania, to obowiązują go wszystkie zasady dotyczące miniatur. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Ola, zadałem dwa proste pytania na które spokojnie można było odpowiedzieć tak lub nie.

To jeszcze prościej - załóżmy, że wystawiam używany procesor. Które z dwóch poniższych zdjęć może zostać miniaturką bez złamania regulaminu: nr 1 czy nr 2?

1. https://a.allegroimg.com/original/119128/8ce5f94d454aaedba76372f31f23
  2. https://a.allegroimg.com/original/117d09/803654a8445e9c9a7fcc51eaa804

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Knowhere Odpowiedź z artukułu: "Stosowanie tła innego niż białe możliwe jest tylko w wybranych kategoriach i w przypadku określonych przedmiotów:

• Przedmioty z parametrem używane, regenerowane lub uszkodzone wystawiane na koncie zwykłym"

oraz z regulaminu: 

"Dozwolone jest przedstawienie Towaru w kontekście jego zastosowania lub aranżacji (np. poprzez umieszczenie zdjęcia altany na tle ogrodu), w sytuacjach, gdy spełniony jest jeden z poniższych warunków:

a.Towar oferowany jest z parametrem innym niż „nowe”, „nowe z defektem” lub „nowe bez metek” w ramach Konta bez statusu Firma;" 

Jeden i drugi zapis informuje o tym, że możliwe jest zastosowanie tła innego niż białe.

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ No i znowu nie odpowiedziałaś na moje pytanie (a miałaś dwie konkretne odpowiedzi do wyboru). Zaraz się załamie😑

Może po prostu napisać czy 1, czy 2?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Knowhere Trochę się już znamy i Jestem pewna, że Twoje pytania do czegoś prowadzą, więc raczej nigdy nie przeczytasz ode mnie odpowiedzi tak lub nie, albo numer 1 lub 2 😉 Jeśli usunęliśmy Ci ofertę za miniaturkę, to daj mi proszę numer sprawy i dokładnie się z nią zapoznam. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Nie było numeru sprawy, bo właśnie przez takie podejście olałem zgłaszanie usunięcia mi wszystkich ofert kilka miesięcy temu, gdyż uznałem, że jest to kopanie się z koniem (skoro nawet na forum podając dwa konkretne zdjęcia nie mogę uzyskać jasnej odpowiedzi).

Dlaczego wprost nie możesz mi odpowiedzieć, które z tych dwóch zdjęć mogę użyć jako miniaturki dla przedmiotu wystawionego w kategorii https://allegro.pl/kategoria/podzespoly-komputerowe-procesory-257222 ze stanem "używany"?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Knowhere To jest pierwsze, prosto postawione pytanie, więc oczywiście na nie odpowiem, ale wcześniej upewnię się jeszcze na 100% i dam tutaj znać. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ No to czekam😏

PS Poprzednie też były proste.

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@_HolaOla_ 

Taki wywód logiczny (?). W ostrych nawiasach moje wtrącenia.

Kwestia białego tła wynikła z dyskusji o tym, czy zdjęcie w miniaturce używanego przedmiotu w ofercie osoby prywatnej musi być na białym tle. Knowhere wysunął w dyskusji twierdzenie, że zasady dla miniaturki z białym tłem dotyczą również przedmiotu używanego u osoby prywatnej (ponieważ zdjęto mu oferty na podstawie zapisów załącznika do regulaminu o miniaturkach).
Między innymi ja (chociaż raczej chodziło o wpis innej osoby ;]) stanąłem po przeciwnej stronie, powołując się na cytat z pomocy.

Knowhere przywołał Ciebie i zapytał:
"jeśli mam konto bez statusu firma, to białe tło na miniaturkach obowiązuje mnie tylko w przypadku przedmiotów ze stanem "nowe", zgadza się?"
<<< odpowiedź "tak" na to pytanie potwierdziłaby moja opinię, a także to, że zdjęto jego oferty niesłusznie, gdyż miniaturki nie musiały być na białym tle >>>

Twoja odpowiedź na to pytanie:
"Nie,
<<< czyli na prywatnym koncie oferty z towarem używanym muszą być na białym tle, chyba że... >>>

cały punkt regulaminu brzmi:
Dozwolone jest przedstawienie Towaru w kontekście jego zastosowania lub aranżacji (np. poprzez umieszczenie zdjęcia altany na tle ogrodu), w sytuacjach, gdy spełniony jest jeden z poniższych warunków:

<<< czyli wystawione towary używane na prywatnym koncie nie muszą mieć białego tła, jeśli ... przedstawione są w aranżacji i jednocześnie wystawione są jako używane z prywatnego konta ? Jeśli tak, to - odwrotnie - jeśli nie ma aranżacji, to musi być białe tło.>>>

Zdaje się Knowhere tak założył i dopytał dalej:
"Czyli jeśli przedmiot nie jest przedstawiony w formie aranżacji, to na koncie bez statusu firma, niezależnie od stanu przedmiotu, na miniaturce musi być on przedstawiony na białym tle? Zgadza się?"

A ja dodałem cytat z Pomocy, gdzie pojawia się zapis:

" Jakich ofert nie dotyczy obowiązek białego tła miniatur ?
Przedmioty z parametrem używane, regenerowane lub uszkodzone wystawiane na koncie zwykłym"

<<< świadczący o tym, że wystarczy aby oferta dotyczyła przedmiotu innego niż nowy i była wystawiona z konta prywatnego, a wtedy nie musi mieć białego tła>>>

oraz dalsze zapisy w postaci listy dla kategorii wystawianych z konta firmowego (wyjątki w tych listach: brak kategorii Wakacje, która w załączniku regulaminu jest, a w Pomocy nie ma ; z kolei kategoria Moda > outlet pojawia się w załączniku, ale w punkcie 2.2, a nie 2.4) dające wyjątki od białego tła.
Wyjątki, które w załączniku regulaminu tyczą się ... No właśnie. Cały punkt 2 załącznika regulaminu mówi o zasadach dla miniatur: 2.2 mówi o białym tle i o wyjątkach dla białego tła (książki, płyty, modowy outlet i innych podmiotów), natomiast 2.4 o tym kiedy może być inny przedmiot/aranżacja na zdjęciu przedmiotu sprzedaży.

No i pojawiła się Twoja odpowiedź w odniesieniu do wspomnianych już cytatów z pomocy i artykułu 2.4 z załącznika:
"Jeden i drugi zapis informuje o tym, że możliwe jest zastosowanie tła innego niż białe."

Nikt temu nie zaprzecza, ale jasność opisu tych możliwości jest nieprecyzyjna co do swej treści. Na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale jak się zastanowić o co w tym chodzi ...
Skoro fragment z pomocy i z załącznika (z listą wyjątków) dotyczą w założeniu kwestii BIAŁEGO TŁA miniaturki, to by znaczyło, że przedmioty używane, wystawione z konta zwykłego muszą mieć w miniaturce zawsze białe tło, chyba że ... są to przedmioty używane wystawione z konta zwykłego (???!!!)
Jak to czytam, to sam w to nie wierzę ;]

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Knowhere Obiecałam, więc wracam z odpowiedzią - możesz użyć obu tych zdjęć. Posiadasz konto zwykłe, nie firmowe i dlatego jeśli produkt jest używany (Towar oferowany jest z parametrem innym niż „nowe””, „nowe z defektem” lub „nowe bez metek”) możesz użyć dowolnego tła. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów