Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłam produkt. Wyznaczyła miejsce odbioru błędnie.
Gdy się zorientowałam produkt był 600 km ode mnie w punkcie odbioru Żabka.
Zadzwoniłam do Zabki kilkukrotnie upewniłam się że produkty zostanie zwrócony do nadawcy.
Nadawca stwierdził że towaru nie przyjmie
Pierwsze pytanie było o covid
A potem było tylko gorzej.
Stanęło na tym że towar nie zostanie przyjęty gdyż nie ja płacę za jego odesłanie.
Gdy powiedziałam że są winni mi pieniądze pomniejszone o wartość odesłania towaru nie zgodzili się. Straszyli krokami prawnymi, kancelarią prawną i postępowaniem sądowym.
Gdy wystawiłam ocenę na Allegro zagrozili rozprawę sądową o zniesławienie jeślij do końca dnia Nie usunę oceny.
Jak walczyć z takimi oszustami, którzy swojego nie odpakowanego przez nikogo towaru nie chcą odebrać?
Jak odzyskać pieniądze od takich oszustów?
Jak nie dać się wciągnąć w ich głupią grę?
I czy rzeczywiście mogę być pociągnięta do odpowiedzialności przed sądem? I za co?
@HelenaPaulina Towar do momentu dostarczenia należy do sprzedawcy, to na nim spoczywa dostawa do klienta, chyba żeś podał zły adres, no to trzeba wyjaśnić. Komentarz możesz wystawić zgodny z prawdą, jeżeli nie obrażą sprzedawcy, nie musisz nic usuwać. Otwórz dyskusję z sprzedawcą przez Allegro:https://allegro.pl/dyskusje/nowa
@HelenaPaulina Jeżeli minęło 14 dni od zakupu, możesz złożyć wniosek do POK:https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index
Tak, to ja błędnie wskazałam adres dostawy. Żabka wskazała że towar odeśle do adresata. Nie mam jednak żadnego potwierdzenia od żabki gdzie towar jest ani od poczty polskiej przez którą przesyłka miała pójść, a nadawca żąda ode mnie tych informacji natychmiast. Wierzę że towar zostanie oddany. Ale tu pojawia się problem, że sprzedawca nie chce przyjąć towaru, o czym mnie poinformował, bo nie ja płacę za przesyłkę.
Czuję się przez nich oszukiwana, ciągle mi grożą postępowaniem prawnym.
@HelenaPaulina Towar wróci do sprzedawcy, oczywiste . Zaproponuj sprzedawcy zwrot kosztów przesyłki i niech wyśle towar powtórnie do ciebie.
Dokonałam już zwrotu przez Allegro. Poinformowałam kupującego żeby odliczył koszty przesyłki od ceny towaru i przesłał na moje konto bankowe pozostałą część środków. Sprzedawca nie chce się zgodzić.
Jest to dla mnie niezrozumiałe. Ciągle mi grozi.
@LEW433 Porozumieć się z tamtą Żabką, wysłać kuriera (koszt klienta) odebrać i po sprawie?
@Awo7959 Żabka nie wyda , do czasu odbiory towaru za przesypkę odpowiada sprzedawca.
@HelenaPaulina Nie rozmawiaj z nim prywatnie tylko przez Allegro, pomogą ci w rozwiązaniu problemu:https://allegro.pl/dyskusje/nowa
Próbowałam nie otrzymałam numeru telefonu ani żadnych informacji jak mogłabym porozmawiać z franczyzobiorcą tamtej żabki.
@HelenaPaulina Sprzedawca musi Ci oddać wpłatę, ponieważ nie doszło do wydania towaru. Nawet nie musisz sprawdzać i szukać tej paczki, po prostu domagaj się zwrotu wpłaty w sporze, w który angażuje się pracownik Allegro i pomaga. Spór otworzysz tu; https://allegro.pl/dyskusje/nowa Sprzedawca ma 24 godziny w dni robocze na wyjaśnienia, a potem możesz prosić o pomoc Allegro. Sprzedawca będzie mógł Ci potrącić koszty wysyłki paczki, ale resztę musi oddać i odda. Rozpocznij spór.
@HelenaPaulina Komentarza nie musisz usuwać, jeśli nie zawiera nieprawdy i jest zgodny z rzeczywistym przebiegiem transakcji. Ten komentarz ostrzeże innych przed problemami transakcyjnymi z tym sprzedawcą. Po to są komentarze. Teraz wielu sprzedawców straszy sądami za komentarze, ale zazwyczaj na straszeniu się kończy.
Dziękuję
Dostałam teraz informację na maila od tego kogoś że zna mój adres domowy... I podaje go. Naprawdę się wystraszyłam.
Nie tylko nęka, grozi sądami, to jeszcze informuje, że wie gdzie mieszkam.
Zrobiłam u niego zakupy tylko za 80 zł. Nie dość że sprzedawca nie chce oddać pieniędzy, jeszcze mnie nęka i dręczy i straszy.
Ja tylko zamówiłam towar który nie doszedł bo źle podałam adres dostawy.
Czuję się zastraszona i usunę komentarz i nie będę żądała zwrotu gotówki. Już wiem że to są przestępcy.
Jestem zrozpaczona że Allegro poddaje mój adres domowy... Mimo że wysyłka była do żabki.
I że Allegro współpracuje z przestępcami.
@HelenaPaulina Zgłoś na policję, czego sie boisz. Możesz także zgłosić na Allegro, mogą mu zablokować konto. Nie daj się zastraszyć.
@HelenaPaulina Czy to był Pani prywatny mail czy ta wiadomość pojawiła się w "Dyskusji"
@HelenaPaulina Jeśli prywatny niech go Pani koniecznie zachowa i nie kasuje
@Awo7959 To są groźby karalne i bez znaczenia, czy na prywatny mail czy przez dyskusję.
@LEW433 dwa posty wysłałem