anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze sprzedawca - próba oszustwa

iwonassss
#9 Pomysłodawca#

WITAM,

Pod koniec września dokonałem zakupu prywatnego felg na Allegro przez Allegro Pay.

Felgi przyszyły z uszkodzeniami których nie było widać na zdjęciach sprzedawcy.

Napisałem do sprzedawcy z prośbą o obniżenie ceny niestety nie przystał na to i kazał dokonać zwrotu.

Zwrotu dokonałem sprzedawca odebrał paczki 11 pażdziernika i 14 pażdziernika. Paczki doszły uszkodzone, w paczkach brakowało dwóch felg. Sprzedawca miał problem z tym aby złożyć reklamacje więc sam to wykonałem plus udałem sie do DPD gdzie nadawałem przesyłki. Po 3 tygodniach brakujące felgi sie znalazły i zostały dosłane do sprzedawcy.

Allegro w między czasie zamknęło dyskusje która była założona z powodu niezgodności z umową, wiec założyłem nowa dyskusje o brak zwrotu wplaty po zwrocie. I tak sie bawimy kolejne tygodnie, gość nie odpowiada w dyskusji w terminie, nie zwraca kasy, Allegro zażądało informacji czy złożył reklamacje i gość przez ponad tydzień nie udzielił takiej informacji.

W dniu dzisiejszym wchodzę i czytam, że sprzedawca przeanalizował zakup i dokonałem go na firme i on nie przyjmuje zwrotu. Problem tylko taki, że zwrot był dokonany prywatnie bez zaznaczenia FV i sprzedawca chce mnie oszukać i tyle. Zakup dokonałem przez Allegro Pay nie przez Allegro Pay Biznes. 

Co dalej ? Zgłaszać sprawe na policje? Bo Allegro bardzo pobłażliwie traktuje tego sprzedawce.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

iwonassss
#9 Pomysłodawca#
oznacz moderatorów

iwonassss
#9 Pomysłodawca#

Allegro też podchodzi do sprawy nie należycie, napisałem o sprawdzenie czy zaznaczony był zakup na FV i odpowiedz przyszła taka:

iwonassss, bardzo mi przykro, z powodu zaistniałej sytuacji. carexpres1, zgadzamy się z Panem w kwestii przepisów i wyłączeń zwrotów, jednakże kupujący twierdzi, że zakup został dokonany na osobę prywatną. Klientka poinformowała, że brakująca przesyłka z felgami została już dostarczona pod numerem: 0048522189759W, dlatego proszę o niezwłoczny zwrot pieniędzy. Maksymalny termin to 13.11.

Przecież chyba Allegro ma możliwość sprawdzenia jak był wykonany zakup? @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@iwonassss widzę, że ta dyskusja wciąż trwa i dziś przedstawiłeś w niej swojej stanowisko, więc polecam teraz poczekać na odpowiedź sprzedawcy. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

iwonassss
#9 Pomysłodawca#

my ciagle czekamy, aż łaskawie odpowie.

Czy Allegro moze w końcu wymusić na sprzedawcy aby przedstawił potwierdzenie zgłoszenia reklamacji do DPD? Żeby przedstawił stanowisko DPD? Bo narazie sprzedawca ma towar, ma wpłate, a ja mam wiecznie czekać! 

Zakup z 25 wrzesnia, 11 i 14 pazdziernika zwroty odebrał mija za chwile miesiac i nic sie nie dzieje w tym temacie. Nie spotkałem sie z takim traktowaniem na Allegro.  

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@iwonassss w takiej sytuacji poproś o to w trwającej dyskusji, a nie tutaj. W kwestii samego czekania na odpowiedź, przypominam, że czasu na reakcję sprzedającego w dyskusji nie liczymy w weekendy oraz święta ustawowo wolne od pracy. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

iwonassss
#9 Pomysłodawca#

Oczywiscie wzywam Allegro w dyskusji ale bez rezultatu bo za każdym razem odpowiada kto inny...

Druga sprawa dlaczego liczycie czas od momentu założenia drugiej dyskusji (30.10.2024) skoro sprawa zwrotu trwa od 11 pażdziernika.

Allegro w dniu 4.11.2024 napisało o przedstawienie potwierdzenia złożenia reklamacji przez sprzedawcę - bez rezultatu.

6.11.2024 i 7.11.2024 (środa i czwartek) ponownie napisali i gość nie odpowiedział. Nie rozumiem dlaczego tak pobłażliwie i wybiórczo traktuje sprzedawców. Był tutaj niedawno temat jak jeden sprzedawca spóźnił się jeden dzień z odp i dostał blokadę na konto.

oznacz moderatorów