Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem koła rowerowe tarcze opony kasetę całość wartości 2150zł Sprzedający beż moiej wiedzy wygenerował sobie etykietę na przesyłkę i po dwóch dniach wysłał całość Pocztex Paczka zaginęła a do mnie doszła inna paczka z jakimiś plastikami do samochodu Sprzedający nie wzioł nr przesyłki z allegro na moim profilu Allegro Lokalnie jest odziwo paczka oczekuje na wysłanie Ja środki pieniężne przelałem na konto Allegro i nie mam kół i pieniędzy Allegro każe czekać ja czasu nie mam na czekanie bo już termin wyjazdu się zbliża i do tego w moie urodziny 19.01.2024 i nie mam na zakup ponownie kół a Allegro nie chce dać zwrotu środków proszę o pomoc
takim że wysyłka smartem to najcześciej albo inpost paczkomat albo kurier pocztex skoro miał za darmo bo ty masz smarta a koła nie wlazły do paczkomatu inpost to wziął taką metodę dostawy smart by była darmo to raz a dwa tą gdzie miał bliżej nadać bo nie musi ci tego wysyłać z drugiego końca miasta. Kupiłeś od prywatnej osoby reklamację powinieneś zgłosić sam jako odbiorca, ryzyko uszkodzenia lub przepadnięcia paczki przechodzi na ciebie z chwilą nadania oraz przesyłka jest rejestrowana na poczcie więc kupujący dopełnił wszystkich warunków wysyłki. Kasa poszła do allegro na subkonto sprzedawcy odjęto od niej prowizję i resztę wypłacił na swoje konto przypisane do konta allegro. Następnym razem jak chcesz mieć pewność że wyśle tym co chcesz to albo się wpierw umawiasz z sprzedawcą na konkret i masz to na piśmie albo wysyłasz po towar opłaconego przez siebie kuriera któy robi tylk o odbiór paczki od sprzedawcy. Protecta może dostaniesz po rozpatrzeniu reklamacji na poczcie i się módl żeby się po odzyskaniu protecta paczka nie znalazła bo cię jeszcze allegro ścignie windykacją jak kasy nie oddasz. Ps osoba prywatna nie przyjmuje zwrotów bez podania przyczyny więc lepiej by koła pasowały
Dobry jesteś trzeba się znać na prawie a jaka ja mam pewność co on tam wysłał to ja zgłoszę na policje oszustwo na kwotę 2150 zł Bo otrzymałem plastiki a nie koła
@Client:49491567 oszustwo to możesz dopiero złożyć jak poczta odrzuci reklamację no ale ty nie złożyłeś reklamacji wiec nie zobaczysz odpowiedzi reklamacyjnej bo jakbyś złożył to
1 wezwałbyś pocztę do podania wagi paczki nadanej
2 sprawdzenia trasy co się z paczką działo po drodze
3 sprawdzenie wagi paczki wydanej do doręczenia
więc policja ci tego nie przyjmie tylko poleca ci czekać na rozpatrzenie reklamacji bo co złożysz zagubienie paczki czy pomyłkę etykiety?
Jeszcze mogę zgłosić reklamację na poczcie juto złożę swoją reklamację paczka miała na etykiecie 10kg to raczej poczta nie waży ale spróbuję a oszustwo mogę zgłosić bo ktoś i tak oszukał lub przywłaszczył moią paczkę będzie złożone to będzie nie zginie Policja może wystąpić o monitoring jak był z miejsca nadania paczki będzie przynajmniej jakieś zaczepienie bo mam zdjęcia tej paczki przed wysłaniem
Bardzo chaotyczne przedstawianie problemu przez kupującego, czytając to wszystko 😏
#14Krzewiciel" jaki chaos Kupiłem koła przelew do Allegro 2150zł Sprzedający na własną rękę generuje etykietę z jakieś firmy przewożniczej w Niedzielę i po dwóch dniach we wrmtorek 17.30 wysyła paczka pocztex jakimś cudem przekleja etykiety albo ktoś to robi ja tego nie wiem i do mnie docierają nadkola do citroen wartości 50 zł moie koła wartości 2150zł wsiąkają ją tego nie wysyłałem Sprzedający miał wybór na rynku jest dużo przewoźników to już nie jest po mojej stronie kto to mi przywiezie ja nie nadaje przesyłki Sprzedający nawet nie bieże nr przesyłki z allegro beż mojej wiedzy wysyła to pocztex i allegro mi każe czekać za reklamacją 30 dni jakim prawem ja się pytam ja z tymi ba.... nie zawierałem umowy ja bym im nic nie dał do przewozu nie można mnie tym Opciązać ja chce swoje pieniądze od allegro i tyle niech Sprzedający jak se wybrał firma przewożnicza taka bol głowy jego nie moi
Takim prawem że kupuiles nie od firmy tylko osoby prywatnej. Czekaj na zakończenie reklamacji a pieniądze odzyskasz po zakończeniu procedury. Teraz na allegro protect i tak za wcześnie. Nie spełniasz warunków. Ale nikt nie powiedział że nie spełnisz kiedyś
No Fakt tylko ja nie wiem co sprzedawca spakował do karton a poczta powie ze ona się wywiązała z umowy bo dostarczyła przesyłke
Ale reklamacja w DPD DHL czy czym tam chcesz wygląda tak samo
@Client:49491567 uporządkujmy:
1) kupiłeś od osoby prywatnej - odpowiedzialność sprzedającego konczy sie w momencie nadania przesyłki ( pewnie błędem było że skoro paczka nie mieściła sie do paczkomatu nie ustalił z Toba przewoźnika lecz zgodnie z prawem nie musial tego robić, wybrął pewnie opcje do której jak najmniej dołożył)
2) Jako odbiorca przesyłki najprościej było jakbyś ją od razu zareklamował na poczcie - wówczas byłoby najszybciej i miałbyś nad tym najwiekszą kontrole ( przynajmniej dokumenty z poczty czy doszło do zamiany przesyłek czy tez nie - jesli nie doszło do zamiany przesyłek mógłbys mieć żądania wobec sprzedającego że wysłał nie tą rzecz a i pewnie allegro protect by to uwzgledniło)
3) nie kupowałeś od firmy wiec nie chronią Cie przepisy ustawy konsumenckiej do których kupujący są przyzwyczajeni - tutaj sprzedający tak naprawde nawet nie musiał pisać reklamacji zrobił to z własnej woli ( to akurat na jego plus)
4) Twoja wpłata nie leży w żadnym depozycie w Poznaniu - wpłaciłeś na konto operatora szybkich płatności i te środki sprzedający mógł po kilku minutach wypłacić a nastepnego dnia roboczego mieć na swoim koncie - wiec żądania pieniedzy z Poznania nie mają żadnego sensu
5) wiem że sytuacja nie jest komfortowa ale teraz nie masz wyboru niż tylko czekać na wyjaśnienia od przewoźnika ( poczty) a dopiero po rozpatrzeniu reklamacji przez poczte będziesz mógł sie ubiegać o rekompensate z Alelgro Protect która może być przyznana lecz wcale nie musi. A być może to Poczta wypłaci rekompensate .
No i tak to własnie wygląda.
No tak zgłoszę na policje z pełną dokumentacja oszustwo bo co mi zostało i zgłoszę na pocztę ale sam nie wiem co zgłosić oni przesyłkę dostarczyli i jak pójdą w zaparte to zostaje oszustwo i brak lub niezgodność dostarczonego zamówienia i z allegro protec odszkodowanie
Albo przypadkowa lub nieprzypadkowa zamiana etykiet na poczcie/sortowni/samochodzie
Jak błąd był po stronie PP, to wypłaca odszkodowanie, całe 100 zł + pobrane opłaty. Resztę wypłaca ubezpieczyciel, do którego nadawca (tylko on ma do tego prawo bez możliwości zrzeczenia się go) składa bezpośrednio wniosek o odszukanie z polisy ubezpieczeniowej przesyłki. Poczta nie pośredniczy w kwestii odszkodowania z ubezpieczenia przesyłki. Nadawca ma 7 dni na zgłoszenie szkody od dnia uzyskania o niej informacji (ale OWU nie zabrania składać wniosku po terminie, ale ma to wpływ na wysokość ewentualnego odszkodowania).
Ubezpieczyciel (TUW Agro Ubezpieczenia) i Poczta Polska rozpatrują roszczenia niezależnie od siebie.
Ps. Ubezpieczenie przesyłek jest na zasadzie ryzyka, a nie winy.
to że złożył nie znaczy że dostanie i jak dostanie to dopiero ci odda
To prawo nie chroni kupujących możesz sobie sprzedawać i pakować do kartonu co chcesz.Kasa i tak jest twoja bo przez czas rozpatrzenia reklamacji kupujący nic nie zrobi Musisz czekać a sprzedający ma twoją kase a Ciebie ma w .......
@Client:49491567 nie ty tego prawa najzwyczajniej w świecie nie znasz, a co więcej sugerujesz teraz że cię ktoś oszukał, na co dowodów nie ma, a to jest zniesławienie i to publicznie więc lepiej zachowaj dla siebie takie uwagi bo na forum nic nie ginie a podlega pod paragraf kodeksu karnego ścigane jest na wniosek zniesławionego. Mogłeś sam reklamację składać? Mogłeś. Mogłeś się umówić jakoś z sprzedawcą na wysyłkę czym innym? trzeba było mu napisać bo oczywistym jest że ci do paczkomatu nie wlezie koło od roweru. Mogłeś się wpierw zapoznać z art prawa o zakupach między osobami prywatnymi? Mogłeś są powszechnie dostępne. Chciałeś mieć ochronę jaką daje ustawa konsumencka to trzeba było kupować od firmy, gdzie sprzedawca odpowiada za paczkę do momentu doręczenia a nie nadania jak tutaj. Mogłeś wykupić dodatkowe ubezpieczenie na tak drogi towar? Mogłeś. Z niewiedzy sam wpakowałeś się w kanał i masz pretensje do wszystkich tylko nie do siebie.
Dowody mam zamiast kół plastyki.Karton nadany z inną etykietą niż kupujący wydrukował zdięcie. Karton ten co jest u mnie pochodzi ze sklepu Reserved sarni stok bo ktoś tak się śpieszył z wysyłką że nie odlepił poprzednich danych wysyłki A ja lękliwy nie jestem i nie dam się robić w konia Ale dziękuję za wszystkie odpowiedzi drugi raz tak nie zrobię