anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"You have been blocked." - bezpodstawny ban

BartRdR
#7 Wielbiciel#

Witam,

z tego co widzę to bany zaczynają się powoli sypać bany bez wyraźnego powodu, w moim przypadku komunikat o banie pojawia się od razu po wejściu na stronę Allegro, więc mogę co najwyżej zalogować się z innego urządzenia. Screenshoty z komunikatem wysłałem na adres spolecznosc@allegro.pl w e-mailu pt. '"You have been blocked." - bezpodstawny ban'. Byłoby miło, gdybym jednak został odbanowany.
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Halfrunt
#20 Guru#

czy korzystasz z VPN?

oznacz moderatorów

BartRdR
#7 Wielbiciel#

Nie korzystam z VPN, proxy itp.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie wiesz za co? a w mailu nie ma? to może tylko chwilowe.

oznacz moderatorów

BartRdR
#7 Wielbiciel#

Nie dostałem maila, bo to blokada komputera, a nie konta Allegro, co potwierdza fakt, że mogę się zalogować z innego urządzenia. Problem pojawił się wczoraj i też uznałem, że to chwilowe, ale dziś jest to samo. Chyba, że to 48 jak na policji 😃

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@BartRdR czy ten sam problem występuje, gdy korzystasz z karty incognito z wyłączonymi wtyczkami i dodatkami? 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

BartRdR
#7 Wielbiciel#

Tak jest.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@BartRdR ok, dziękuję. Wyjaśniam to, dam znać, gdy otrzymam odpowiedź. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

BartRdR
#7 Wielbiciel#

Obserwacje po paru dniach:
(1) BARDZO podobna blokada pojawia mi się na innym zagranicznym portalu ogłoszeniowym, co ciekawe ten sam portal ma BARDZO podobne CAPTCHA do rozwiązania. "Co za przypadek."
(2) Dziś Allegro się załadowało, ale po wejściu na forum pojawia się CAPTCHA do rozwiązania. Po jej rozwiązaniu leci ban... Po zainstalowaniu innej przeglądarki wszystko działa łącznie z logowaniem. Powrót do pierwotnej przeglądarki sprawił, że ban magicznie zniknął i mogę się zalogować. Ciekawe na jak długo.

Wnioski:
(1) Nie jest to problem z jakimś magicznym robotem w mojej sieci, gdyż strona działa na tym samym komputerze, na innej przeglądarce oraz z zewnątrz mam dynamiczne IP. Bardzo mało prawdopodobne jest, że dziesiątki komputerów w mojej okolicy jest zainfekowane robotem przeciwko Allegro.
(2) Podobnie nie jest to problem z nadmierną szybkością stukania w klawisze, bo wyniki są różne dla innych przeglądarek i urządzeń.
(3) Po stronie serwera jest jakiś skrypt, który nie lubi ustawień w mojej przeglądarce, choć nie blokuje ona JavaScript, a więc komunikat o blokadzie jest delikatnie ujmując mylący.

Chyba znalazłem prawdopodobne wyjaśnienie (lub jedno z nich) tego bana, polityka plików "cookies" twierdzi: "Możesz zablokować instalację niezbędnych plików cookies lub je usunąć przy pomocy ustawień przeglądarki, co w skrajnym wypadku może uniemożliwić w części lub w całości wyświetlanie się strony lub utrudnić poruszanie się po niej, w tym uniemożliwić korzystanie z niej." Jako, że przeglądarka automatycznie usuwa wszystkie cookies po zamknięciu, to skrypt egzekwuje tę część polityki poprzez rzucanie CAPTCHA, a potem bana. Z drugiej strony na telefonie również cookies są usuwane, a bana tam nie dostaję, a więc musi to być kombinacja jakichś czynników. Swoją drogą, polityka typu "możesz usuwać cookies, ale wtedy możemy nawet zablokować dostęp do strony" to zwykła spychologia. Jeżeli strona ma być użyteczna (możliwość otwarcia strony to dość ważny czynnik użyteczności), to albo trzeba zmusić użytkowników do utrzymania cookies, albo nie blokować za ich usuwanie.

oznacz moderatorów