Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Mam problem z reklamacją jednego elementu zestawu rozrządu do samochodu a sprzedawca twierdzi że muszę unieruchomić samochód i zdemontować cały komplet i jemu go zwrócić bo dopiero wtedy reklamacja zadziała. proszę o wyjaśnienie kwestii prawnej w tej sprawie. pozdrawiam.
Mówia że to forum jest od zadawania pytań oraz kto pyta nie błądzi ...
@delux_2005 Ale czegoś nie kumam, odsyłasz pompę i stary pasek z kołami. Ma ślady użytkowania no bo przecież montowałeś. Niech wymieni wszystko.
A mówiłem nie wyrzucaj staroci dopóki nowego nie uruchomisz!
Nowa pompa nie zrobiła żadnego obrotu wraz z silnikiem ponieważ ciekła już na stadium zwykłego zalania układu plynem
@delux_2005 Zadałeś pytanie > to Ci odpowiadamy > ale nasze odpowiedzi (większość) Ci nie pasują > więc zrób tak jak uważasz > do tego tego za nie udzielenie Ci poparcia zaczynasz obrażać forumowiczkę > "Pewnie oddałaś ja wraz z zawartością (alkohol) stąd Twoja konsternacja" > jeżeli założysz dyskusję i sprzedający zażąda odesłania całego kompletu to będziesz musiał to zrobić > nawet Allegro go poprze > nie odeślesz, to nie uzna reklamacji z powodu niemożliwości sprawdzenia jej zasadności.
Ja Ci radzę, rób jak uważasz > to Ty ponosisz konsekwencje swojego wyboru.
Domyśl się dlaczego tak napisałem (to żadna obraza) tylko odpowiedź na uszczypliwości że strony odpisującego
Podałam ci przykład, że nie tylko ty masz niedogodności związane z wadliwym towarem. Popatrz sobie na przykłady z tego forum - ktoś musiał reklamować baterię łazienkową - musiał ją demontować nie mając nic w zamian, a żeby móc używać wanny musiał albo kupić zastępczą i potem mieć dwie, albo myć się w misce.
Ja oddałam do naprawy lodówkę - pustą, ale w zabudowie, zdjęłam fronty, przyszla z powrotem lodówka, a do montażu frontów chętnych nie było, bo robótka za mała i nikt sie nie bedzie fatygować. zamontowaliśmy samodzielnie, nie trzyma równych szczelin, jest krzywo, bo nie umiemy tego wyregulować. Tudno. Trzeba odcierpieć swoje i żyje się dalej.
Co ci w ogóle powiedział sprzedający? Pytałeś? Pewnie podał odpowiedź, jest ona zgodna z tym co tu piszą i się wściekasz bo nie jest to po twojej myśli. Chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko. Można. Ale nie zawsze. Bo co jeśli sprzedawca zechce ci oddać cały zestaw a nie tylko elementy? Odesle ci nowy, a ty zostaniesz z nowym i elementami starego czyli masz nadwyżki.
Pytałem sprzedającego i on polecił odesłać całość a pytam na tym forum bo być może on się myli albo próbuje mnie wprowadzić w błąd
@delux_2005 Doczytaj o takiej reklamacji, po pierwsze nie musisz odsyłać tylko sprzedający musi odebrać sobie jak chce na reklamację, następnie jak jest zamontowane to dochodzą dodatkowe koszty o które możesz się ubiegać o zwrot.
możesz mi wyjaśnić dokładnie to co miałeś na myśli bo nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
art 43d - ustawa konsumencka
@Monika__L Właśnie, sama widzisz że ustawodawca pisał o towarze a nie o zestawie towarów.
a on nie kupił czasami towaru, który był zestawem?
@Monika__L @br. Kupił zestaw w skład którego wchodziły różne elementy m.in. pompa wodna > nie było to kupione osobno > tak się sprzedaje kpl zestawy.
no to to jest jego towar. i o całość został poproszony.
zresztą - niech wyśle to co chce, a najwyzej dalej sprzedający dopyta o resztę i poprosi o dosłanie.
@Ziolko39 @Monika__L No tak, czasem zdarza mi się czytać tutejsze forum i pamiętam jak klęliście na Allegro za tworzenie zestawów.
A teraz proszę, zestawy są cacy, to klienci są wszystkiemu winni bo nie kupują zestawów, a jeśli już kupią to składają reklamację na przedmioty a nie na zestawy. Nawet przepisy sobie dopasowaliście, bo to przecież to zestaw jest towarem a nie jak dotychczas.
Mam pomysł, zacznijcie sprzedawać garnitury albo kurtki zimowe w komplecie z majtkami, będzie to zestaw higieniczny, zwrot nie przysługuje, nawet wymiana na inny rozmiar będzie niedopuszczalna.
@br. > delux_2005 napisał > Dokładniej kupiłem "KOMPLET ZESTAW PÅSKA ROZRZĄDU" > czyli kupił to jako cały komplet szt 1 > to jest gotowy zestaw sprzedawany jako całość, a nie coś skomponowanego przez Allegro czy sprzedawcę > czy jak kupisz zestaw kosmetyków > woda po goleniu+dezodorant+żel p/prysznic zapakowany w jedno dedykowane pudełko > to możesz zareklamować i odesłać sam dezodorant > dobrze wiesz, że nie
A apropo zestawów Allegro to dzisiaj napisałem o tym pierwszy raz > poprosiłem moderatorkę o zablokowanie tworzenia > i zostało to załatwione
Wg. Twojego podejścia to jakbyś kupił aparat fotograficzny gdzie w skład kompletu wchodzą : korpus aparatu + obiektyw + ładowarka + bateria + kable to wydaje Ci się, że mógłbyś zwrócić sam obiektyw bez reszty zestawu?
@delux_2005 Czy tak, czy tak musisz zwrócić całość > a o rekompensatę możesz się ubiegać w sądzie > Allegro tego nie rozpatruje i nie wypłaca > tego w regulaminie nie znajdziesz > Lew pisze byle coś napisać i podpuścić > a sprzedający może Ci podesłać opłaconą etykietę dla kuriera > pakujesz, naklejasz i wysyłasz.
poczekam jednak na odpowiedź kolegi
@delux_2005 Sprzedawca nie ma prawa odmówić uwzględnienia reklamacji konsumenta z uwagi na to, że koszt montażu i ponownego zamontowania jest wyższy od ceny sprzedanego towaru. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.
oczywiście jak chcesz cały zestaw to niech zapłaci za demontaż albo zleci komuś
Raczej minimalnie chciałbym zwykła rekompensate w postaci wymiany pompy na sprawna z pokryciem kosztów które poniosłem przy próbie nr 1 czyli montaż elementów które zakupiłem å jeśli to nie satysfakcjonuje sprzedawcę to zarządam zwrot pełnych kosztów. jak myślisz? jak mam sformułować pismo do sprzedawcy?