anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja części zestawu

delux_2005
#7 Wielbiciel#

Witam. Mam problem z reklamacją jednego elementu  zestawu rozrządu do samochodu a sprzedawca twierdzi że muszę unieruchomić samochód i zdemontować cały komplet i jemu go zwrócić  bo dopiero wtedy  reklamacja zadziała. proszę o wyjaśnienie kwestii prawnej w tej sprawie. pozdrawiam. 

oznacz moderatorów
46 ODPOWIEDZI 46

delux_2005
#7 Wielbiciel#

Mówia że to forum jest od zadawania pytań oraz kto pyta nie błądzi ... 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@delux_2005  Ale czegoś nie kumam,  odsyłasz pompę i stary pasek z kołami.  Ma ślady użytkowania no bo przecież montowałeś. Niech wymieni wszystko.

A mówiłem nie wyrzucaj staroci dopóki  nowego nie uruchomisz!

oznacz moderatorów

delux_2005
#7 Wielbiciel#

Nowa pompa nie zrobiła żadnego obrotu wraz z silnikiem ponieważ ciekła już na stadium  zwykłego zalania układu plynem

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@delux_2005 Zadałeś pytanie > to Ci odpowiadamy > ale nasze odpowiedzi (większość)  Ci nie pasują > więc zrób tak jak uważasz > do tego tego za nie udzielenie Ci poparcia zaczynasz obrażać forumowiczkę > "Pewnie oddałaś ja  wraz z zawartością  (alkohol) stąd Twoja konsternacja" > jeżeli założysz dyskusję i sprzedający zażąda odesłania całego kompletu to będziesz musiał to zrobić > nawet Allegro go poprze > nie odeślesz, to nie uzna reklamacji z powodu niemożliwości sprawdzenia jej zasadności.

Ja Ci radzę, rób jak uważasz > to Ty ponosisz konsekwencje swojego wyboru.

oznacz moderatorów

delux_2005
#7 Wielbiciel#

Domyśl się dlaczego tak napisałem  (to żadna obraza) tylko odpowiedź na uszczypliwości  że strony  odpisującego

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

Podałam ci przykład, że nie tylko ty masz niedogodności związane z wadliwym towarem. Popatrz sobie na przykłady z tego forum - ktoś musiał reklamować baterię łazienkową - musiał ją demontować nie mając nic w zamian, a żeby móc używać wanny musiał albo kupić zastępczą i potem mieć dwie, albo myć się w misce.

Ja oddałam do naprawy lodówkę - pustą, ale w zabudowie, zdjęłam fronty, przyszla z powrotem lodówka, a do montażu frontów chętnych nie było, bo robótka za mała i nikt sie nie bedzie fatygować. zamontowaliśmy samodzielnie, nie trzyma równych szczelin, jest krzywo, bo nie umiemy tego wyregulować. Tudno. Trzeba odcierpieć swoje i żyje się dalej.

Co ci  w ogóle powiedział sprzedający? Pytałeś? Pewnie podał odpowiedź, jest ona zgodna z tym co tu piszą i się wściekasz bo nie jest to po twojej myśli. Chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko. Można. Ale nie zawsze. Bo co jeśli sprzedawca zechce ci oddać cały zestaw a nie tylko elementy? Odesle ci nowy, a ty zostaniesz z nowym i elementami starego czyli masz nadwyżki.

oznacz moderatorów

delux_2005
#7 Wielbiciel#

Pytałem sprzedającego i on polecił odesłać całość  a pytam na tym forum bo być może on się  myli albo próbuje mnie wprowadzić w błąd 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@delux_2005 Doczytaj o takiej reklamacji, po pierwsze nie musisz odsyłać tylko sprzedający musi odebrać sobie jak chce na reklamację, następnie jak jest zamontowane to dochodzą dodatkowe koszty o które możesz się ubiegać o zwrot.

oznacz moderatorów

delux_2005
#7 Wielbiciel#

możesz mi wyjaśnić dokładnie to co miałeś na myśli bo nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.

art 43d - ustawa konsumencka

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Monika__L   Właśnie,  sama widzisz że ustawodawca  pisał o towarze a nie o zestawie towarów.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

a on nie kupił czasami towaru, który był zestawem?

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@Monika__L @br. Kupił zestaw w skład którego wchodziły różne elementy m.in. pompa wodna > nie było to kupione osobno > tak się sprzedaje kpl zestawy.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

no to to jest jego towar. i o całość został poproszony.

zresztą - niech wyśle to co chce, a najwyzej dalej sprzedający dopyta o resztę i poprosi o dosłanie.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Ziolko39  @Monika__L   No tak,  czasem zdarza mi się czytać tutejsze forum  i pamiętam jak klęliście na Allegro za tworzenie zestawów.

A teraz proszę, zestawy są cacy, to klienci są wszystkiemu winni bo nie kupują zestawów, a jeśli już kupią to składają reklamację na  przedmioty a nie na zestawy. Nawet przepisy sobie dopasowaliście, bo to przecież to zestaw jest towarem a nie  jak dotychczas.

Mam pomysł, zacznijcie sprzedawać garnitury albo kurtki zimowe w komplecie z majtkami, będzie to zestaw higieniczny, zwrot nie przysługuje, nawet wymiana na inny rozmiar będzie niedopuszczalna.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@br. > delux_2005 napisał > Dokładniej kupiłem "KOMPLET ZESTAW PÅSKA ROZRZĄDU" > czyli kupił to jako cały komplet szt 1 > to jest gotowy zestaw sprzedawany jako całość, a nie coś skomponowanego przez Allegro czy sprzedawcę > czy jak kupisz zestaw kosmetyków > woda po goleniu+dezodorant+żel p/prysznic zapakowany w jedno dedykowane pudełko > to możesz zareklamować i odesłać sam dezodorant > dobrze wiesz, że nie

A apropo zestawów Allegro to dzisiaj napisałem o tym pierwszy raz > poprosiłem moderatorkę o zablokowanie tworzenia > i zostało to załatwione

Wg. Twojego podejścia to jakbyś kupił aparat fotograficzny  gdzie w skład kompletu wchodzą : korpus aparatu + obiektyw + ładowarka + bateria + kable to wydaje Ci się, że mógłbyś zwrócić sam obiektyw bez reszty zestawu?

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@delux_2005 Czy tak, czy tak musisz zwrócić całość > a o rekompensatę możesz się ubiegać w sądzie > Allegro tego nie rozpatruje i nie wypłaca > tego w regulaminie nie znajdziesz >  Lew pisze byle coś napisać i podpuścić > a sprzedający może Ci podesłać opłaconą etykietę dla kuriera > pakujesz, naklejasz i wysyłasz.

oznacz moderatorów

delux_2005
#7 Wielbiciel#

poczekam jednak na odpowiedź kolegi 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@delux_2005 Sprzedawca nie ma prawa odmówić uwzględnienia reklamacji konsumenta z uwagi na to, że koszt montażu i ponownego zamontowania jest wyższy od ceny sprzedanego towaru. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.

oczywiście jak chcesz cały zestaw to niech zapłaci za demontaż albo zleci komuś

oznacz moderatorów

delux_2005
#7 Wielbiciel#

Raczej minimalnie chciałbym zwykła rekompensate w postaci  wymiany pompy  na sprawna   z pokryciem kosztów   które poniosłem przy próbie   nr 1 czyli  montaż  elementów które zakupiłem  å jeśli to nie satysfakcjonuje sprzedawcę to  zarządam zwrot pełnych kosztów. jak myślisz? jak mam sformułować  pismo do sprzedawcy? 

oznacz moderatorów