Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Z informacji na stronie allegro nie umiem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jak wygląda procedura odesłania towaru na reklamację.
To mój przypadek: Zamówiłam produkt, znalazłam w nim wadę po czym zaznaczyłam opcję reklamacja ze zdjeciem. Mam otwarty chat ze sprzedającym, gdzie zapytałam jak to będzie z wysyłką. Sprzedający pisze, żebym zamówiła kuriera, odesłała, a po uznaniu reklamacji zwrócą koszty. Ale z tego co rozumiem zasady allegro, to powinnam dostać od Allegro możliwość nadania paczki przez kuriera a nie na własną rękę? (jeśli to ważne to mam Allegro Smart).
Cześć @lamka13, sprawdź proszę ten artykuł.
Dzięki! Ale ja kliknęłam wcześniej w „reklamacja”. Czy teraz mogę dodatkowo zrobić to poprzez to zwracanie?
nie bo jak odeslesz uszkodzony produkt to ci nie oddadzą całej wartości towaru bo będzie uszkodzony.
reklamacja to reklamacja a zwrot to zwrot. Produktu nieuszkodoznego
Czyli mam odesłać na swój koszt i mieć nadzieję, że mi zwróci sprzedawca za to, tak?
Nie. Nie odsyłaj na swój koszt.
Skoro to reklamacja, to Ty udostępniasz sprzedawcy towar, a on ma sobie ten towar od Ciebie odebrać. Najprościej ma Ci wysłać Ci etykietę.
@lamka13 Jeśli był to zakup konsumencki to Sprzedajcy odbiera towar na swój koszt (art.43d pkt.5 UOPK).
Może przysłać kuriera po odbiór lub przesłać Ci opłaconą etykietę / kod nadania.
W zgłoszeniu reklamacji powołałaś się na reklamację z tytułu niezgodności z umową (rękojmi) czy z tytułu gwarancji.
W pierwszym przypadku masz tylko udostępnić produkt sprzedawany, a ten ma go odebrać.
W drugim przypadku obowiązują postanowienia zawarte w karcie gwancyjnej, ale gwarant prawie nigdy nie pokrywa kosztów wysyłki do sprzedawcy (za to prawie zawsze pokrywa koszty wysyłki do i z serwisu).