Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
WITAM ... Odrzucili mi reklamację ( uszkodzenie mechaniczne ) opona - zobaczyłem przy wymianie po 6 mieś. wybrzuszenie na ścianie bocznej - nie mają żadnych badan, dowodów że tak się stało ( nagłe i gwałtowne uderzenie) opona ma indeks XL - CO KWALIFIKUJE JĄ JAKO WZMOCNIONA I WOLNĄ WG.PRODUCENTA OD TAKICH INCYDENTÓW !!! - POPROSTU SPRZEDALI MI COŚ CO MOGŁO BYĆ USZKODZONE LUB JUŻ NALINI PRODUKCYJNE MIAŁO WADĘ ... A JA ZNALAZŁEM TAKI WPIS WASZEGO MODERATORA :
Moderatorka 19-04-2021 16:16 @Client:43920200 tak jak pisaliśmy w dyskusji, Sprzedający nie może odrzucić reklamacji ze względu na wady mechaniczne, takie sformułowanie zostało wpisane do rejestru klauzul niedozwolonych Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta jako: Klauzula niedozwolona 2537 XVII AmC 1011/09. Poza tym jeżeli wada została zgłoszona w ciągu roku od wydania przedmiotu domniemywa się, że istniała w chwili jego wydania. Dobrze, że korzystasz z naszej pomocy w dyskusji, obecnie oczekujemy na merytoryczną i rzeczową decyzję reklamacyjną Sprzedającego.
CO MAM ROBIĆ ???
czekać na merytoryczną i rzeczową decyzję reklamacyjną Sprzedającego.
aha ... no co ty 🙂 o to chodzi że mają w...ne na mnie i moja opone - sorry ale daruj sobie takie suche wiadomości
Wyrok dotyczył zapisów w regulaminie sklepu (klauz niedozwolonych).
3. „Reklamacji nie podlegają: (…) towar posiadający uszkodzenia mechaniczne”, (pkt IV.10 Regulaminu)
Sąd: "Trzecie z kwestionowanych postanowień przewiduje natomiast pozbawienie konsumentów prawa do złożenia reklamacji tylko dlatego, że towar ma uszkodzenia mechaniczne. Powód wskazał, że uszkodzenia te mogą powstać właśnie wskutek nienależytej jakości sprzedanego towaru."
W powyższym wyroku chodzi o to, że sklep uniemożliwiał złożenie reklamacji ze względu na wady mechaniczne.
https://rejestr.uokik.gov.pl/uzasadnienia/2525/AmC%20_1011_2009.pdf
Z Twojego opisu wynika, że Sprzedawca przyjął i rozpatrzył reklamację, a że ją odrzucił, to już inna sprawa.
nnooo tak wynika ... " Sprzedający nie może odrzucić reklamacji ze względu na wady mechaniczne, takie sformułowanie zostało wpisane..." i tak dalej , czy czegoś nie rozumiesz ??? Sory nie masz rozwiązania , to prosze nie pisz ...
Cytujesz moderatora, który nie rozumie czego dotyczył wyrok.
Zasada jest prosta: składasz reklamację, sprzedawca ma 14 dni od daty jej zgłoszenia na udzielenie odpowiedzi, odrzucił ją w terminie, a ty nie zgadasz się z jego decyzją - zapraszamy do sądu.
@Ewax777 prawo konsumenckie zmieniło się 2 x od 2021r jak odrzucił reklamację to odrzucił a wada mechaniczna opony to byłaby widoczna od razu a nie objawiła się po pół roku jazdy autem
no iu sie mylisz w naszych warunkach 6 mieś ciemności śniegu i chlapy ... mogła być użyta nieodpowiednia mieszanka i odrutowanie opony już na lini produkcyjnej innymi słowy kto mi k...wa udowodni że na coś najechałem ? i jak jak udowonię że spi...dolili oponę na linii produkcyjnej , wczytaj się a dopiero wstaw tu opinie na początku opisałem że nie mają żadnych dowodów , metodyki badania, itd. a odrzucją reklamację po dwuch dniach ? śmiech na sali bez badań labo. proszę nie pisz więcej
@Ewax777 ależ to prosta sprawa
" kto mi k...wa udowodni że na coś najechałem ?" oraz "i jak jak udowonię że spi...dolili oponę na linii produkcyjnej"
1) sprzedawca odrzuca reklamacje
2) idziesz do sadu
3) sąd powołuje biegłego który zbada opone
4) przegrany płaci wszystkie koszty
I macie wszystko udowodnione.....
heheheh no to proszę niech se powoła k...wa nawet pięciu biegłych niech udowodnią że wtrakie pakowania opony z magzaynu jakiś pracownik nie wsadzil swojej uszkodzonej i wysłał mi w mojej dostawie --- szach i mat , teraz czytaj , a jak przeczytasz idź na truskawki :
Sprzedający nie ma prawa odrzucić reklamacji wyłącznie z powodu tzw. wad mechanicznych. Tego rodzaju praktyka została uznana za niezgodną z prawem i wpisana do rejestru klauzul niedozwolonych Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jako klauzula niedozwolona nr 2537 (sygn. XVII AmC 1011/09). Ponadto, jeśli wada została zgłoszona w ciągu roku od wydania towaru, zgodnie z art. 556² Kodeksu cywilnego, domniemywa się, że istniała już w chwili jego wydania.
@Ewax777 Czyli co mogę sobie rozciąć oponę nożem (uszkodzenie mechaniczne) i sprzedający musi uznać moją reklamację? 🙉
Nie wiesz o czym piszesz 😉
@Ewax777 "Sprzedający nie ma prawa odrzucić reklamacji wyłącznie z powodu tzw. wad mechanicznych" - nieprawda
Sprzedający nie może swoimi zapisami uniemożliwić takiej reklamacji. W Twoim przypadku sprzedający tego nie zrobił - złożyłeś skutecznie reklamacje. Ale ma prawo ją rozpatrzeć także w sposób negatywny. Powodów może być wiele.
Dalej: rejestr klauzul niedozwolonych dotyczy zapisów regulaminowych - nie sposobu rozpatrzywania reklamacjie a już na pewnie nie decyzji reklamacyjnych
A od roztrzygania sporów jest sąd
Poza tym co Ty ciągle z tymi truskawkami ??? Plantacje masz i pracowników szukasz ?????
@Ewax777 wykazujesz się strasznym niezrozumieniem tematu w sądzie cywilnym to udowadnia swoje racje ta strona co zakłada pozew art 6 kpc, czyli jak uważasz że ci w magazynie złe opony wysłali bo magazynier podmienił to przedstawisz swoje dowody na to, a jak ich nie masz to są to zwykłe pomówienia. Jak masz parę tysi wolnych do zamrożenia na ok 2 lata na prawnika i rzeczoznawcę to zakładaj ten pozew i po ok 2 latach zobaczymy jak was sąd rozsądzi oczywiście strona przegrana płaci wszelkie koszty sądowe. Jeśli sprzedawca ma opinię producenta że opona została uszkodzona mechanicznie bo kierowca zaliczył krawężnik to w sądzie nic nie ugrasz. Na piękne oczy reklamacji nie odrzucił i ma udokumentowany powód. Jak masz opony to oczywiście możesz je na gwarancję do producenta wysłać i zobaczymy co ten stwierdzi ale jak to Chińczyk to współczuje bo samo odesłanie do CHRL będzie kosztowało drożej niż komplet opon bez gwarancji że dojdzie. PS używaj @i wybierz nick z listy bo robi się bajzel i nie wiadomo komu odpisujesz
"...nie mają żadnych badan, dowodów że tak się stało ( nagłe i gwałtowne uderzenie) opona ma indeks XL - CO KWALIFIKUJE JĄ JAKO WZMOCNIONA I WOLNĄ WG.PRODUCENTA OD TAKICH INCYDENTÓW ... "
"wybrzuszenie na ścianie bocznej" - sam tak załatwiłem kilka opon od uderzenia w krawężnik 😞
masz nowe prawa z ue - dane producenta - napisz do niego, że sprzedaje produkty niebezpieczne 🙂
ok... to jest jakiś kierunek bardzo dziękuje !
ale czy oni w ramach reklamacji nie powinni napisać do producenta jako dystrybutorzy, że ten sprzedaje dziadostwo ?
@Ewax777 a te guzy powstały na wszystkich 4 kołach?
nie na jednym i jeszcze napisali o ząbkowaniu opony ... jak wyczytałem to tak naprawdę udupili producenta nie zdając sobie sprawy z tego bo ząbkowanie opony to - najczęściej nieodpowiednia mieszanka gumy ! 🙂
@Ewax777 napisał(a):
nie na jednym i jeszcze napisali o ząbkowaniu opony ... jak wyczytałem to tak naprawdę udupili producenta nie zdając sobie sprawy z tego bo ząbkowanie opony to - najczęściej nieodpowiednia mieszanka gumy ! 🙂
Ząbkowanie opony jest powodem, złego ciśnienia, zużytych amorków, luzów i złej geometrii 😄