Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem co ma takie postępowanie znaczyć, @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ ewidentnie zachęcanie sprzedających do nadużyć.
Zauważyłem ostatnimi czasy że się optyka Allegro zmieniła.
@Client:39463197 podaj proszę numer zgłoszenia albo zamówienia, którego dotyczy sprawa.
b7a37f60-288d-11ef-8618-4ba5c20e3972
Taki nr zamowienia znalazlam. Mam nadzieje, ze o to chodzi
@Client:39463197 poprosiłam o pilne wsparcie Cię w dyskusji.
@Client:39463197 allegro nie jest stroną transakcji 😞 Protect to ich kasa więc kombinują 😞 jak zakup od firmy udaj się do rzecznika konsumenta po wsparcie, może to coś ruszy 🙂
Tyle, ze zlozylam w niosek z mysla, ze to przyspieszy wymiane, na ktora czekam
Tyle, ze zlozylam w niosek z mysla, ze to przyspieszy wymiane, na ktora czekam
to się tym razem nie dziwię allegro, nie można zjeść ciastka i mieć ciastko
@RED to się tym razem nie dziwię allegro, nie można zjeść ciastka i mieć ciastko
Owszem. Tyle tylko, że minął już miesiąc od uznania reklamacji, a przedsiębiorca ma dokonać wymiany "w rozsądnym czasie".
@Client:39463197 Jeżeli chcesz odzyskać pieniądze z Allegro Protect, musisz zrezygnować z żądania wymiany.
Wyślij sprzedającemu oświadczenie, że odstępujesz od umowy na podstawie art. 43e ust. 1 pkt 2 ustawy o prawach konsumenta, ponieważ nie doprowadził towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie.
Sprzedający ma obowiązek zwrócić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od otrzymania zwróconego towaru (lub dowodu jego odesłania). Po wygaśnięciu tego terminu możesz wystąpić o rekompensatę z Allegro Protect.
Pojęcie "rozsądnego czasu" jest różnie intetpretowane. Można przyjąć, że to czas stosowny do okoliczności danego przypadku. Gdyby ktoś był ciekaw, co ustawodawca mógł mieć na myśli...
W 2022 r. na etapie projektowania zmian do ustawy prezes UOKiKu (w piśmie do przewodniczącego senackiej Komisji Ustawodawczej) wyraził pogląd, że "można by ewentualnie doprecyzować termin, który odpowiadałby sformułowaniu „rozsądny czas”, jednak termin ten nie powinien być dłuższy niż 30 dni".