Dziękuję za sygnał, @Endriu_i_ska i @dudek57. Przekażę sprawę do dedykowanego zespołu.
@Endriu_i_ska, @dudek57 - sprawdziliśmy wiadomości, jest to e-mail spoofing. Proszę, oznaczcie tylko wiadomości jako SPAM i je zignorujcie.
Ja mam dokładnie to samo też dostałem taką serię.
Tutaj właściwosci techniczne maila
| Data | Mon, 05 Jan 2026 11:30:35 +0000 (UTC) |
| Od | Odmowa płatności®️ <powiadomienia@allegro.pl> |
| Do | mail@interia.pl |
| Received | from fmx2.pf.interia.pl (localhost [127.0.0.1]) by fmx2.pf.interia.pl (Postfix) with ESMTP id 944A23800FC07 for <mail@interia.pl>; Mon, 5 Jan 2026 12:33:18 +0100 (CET) |
| X-Envelope-From | <info@bigpoint.com> |
| Received | from timesjump.beautifulimage.net (timesjump.beautifulimage.net [66.186.37.238]) by fmx2.pf.interia.pl (Postfix) with ESMTP for <mail@interia.pl>; Mon, 5 Jan 2026 12:33:15 +0100 (CET) |
| Delivered-To | nataliaciarkowska19@wp.pl |
| X-WP-TRUSTED | YES |
| Received | (wp-smtpd mx.wp.pl 6786 invoked from network); 29 Apr 2019 20:39:24 +0200 |
| Received | from smtpfarm4.allegro.pl ([91.207.14.248]) (envelope-sender <powiadomienia@allegro.pl>) by mx.wp.pl (WP-SMTPD) with ECDHE-RSA-AES256-GCM-SHA384 encrypted SMTP for <nataliaciarkowska19@wp.pl>; 29 Apr 2019 20:39:24 +0200 |
| DKIM-Signature | v=1; a=rsa-sha256; c=simple/simple; d=allegro.pl; i=@allegro.pl; q=dns/txt; s=dkim1024; t=1556563164; x=1588099164; h=date:from:reply-to:to:message-id:subject:mime-version; bh=XO0k3nVJAUX4x2Hr6CvAvg9V9dkWdj9JPWcnm07b8Sw=; b=WbJGxFKW0/L9Kcb+9y6HELImXaSp64m/T0oNKUxjKjdEeSh3RJVHFchE tj3rGKgIpNACHa98kKgP0mhWTm0ect4r1Fjha3NsjHiHHfCmS2be4WBcJ 5ioRrwEJUGk9zqivnz/ZyWHkLWOZMY9IB9RN8wUQ8YyYiYs5z6kQTKScd c=; |
| Reply-To | 2j8r5sk8dg@allegromail.pl |
| Message-ID | <20190429203923.73a922e1-f6b8-47b7-8c10-229b12388be7@allegro.pl> |
| Subject | Yawa,Twoje konto zostało zablokowane! Twoje zdjęcia i filmy zostaną usunięte w sobotę, 05-01-2026 r. Działaj natychmiast! |
| MIME-Version | 1.0 |
| Content-Type | multipart/mixed; boundary="----=_Part_42018_1809582710.1556563163775" |
| X-WP-DKIM-Status | good (id: allegro.pl) |
| X-WP-MailID | 7d7ae7af5c1a2e170fae6dd9ca077b87 |
| X-WP-AV | skaner antywirusowy Poczty Wirtualnej Polski |
| X-WP-SPAM | NO (GW) 1U00010 [MQOE] |
| X-IPL-Priority-Group | 24-1267 |
| X-IPL-SAS-SPAS2 | 79.7831 |
| X-IPL-DKIM-Verified | No |
| X-IPL-DMARC | adkim=fail header.i=unknown header.s=unknown; aspf=fail smtp.mailfrom=bigpoint.com; dmarc=quarantine(p=quarantine) header.from=allegro.pl; |
| X-IPL-SAS-DMARC | -100 |
| X-IPL-SAS-FS | -2 |
| X-Interia-Antivirus | OK |
| X-IPL-SAS-UREP | 0 |
| X-INT-VIEW-FILTER | -103,1289,1/0(1289;72;0;0) |
| X-IPL-SAS-UREP-PRIV | 0 |
| X-IPL-SAS | -179.8 |
| X-IPL-Envelope-To | adres@interia.pl |
Nie mozna tego oznaczyć jako spam. Bo to leci z waszej domeny. W ten sposób oznaczy się wszystkie wiadomości z Allegro i wszystko trafi do spamu. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Ten mail przeszedł z domeny bigpoint.com
Adres w polu OD jest sfałszowany. Śmiało możesz oznaczać to jako spam, na prawdziwe wiadomości nie będzie to miało wpływy.
Szanowna pani moderatorko MiMary, pani rada jest wspaniała! (TO IRONIA!!!) Pomimo tego poprosiłbym o przeczytanie tego wątku przez kogos kompetentnego, kto będzie rozumiał jaki syf dzieje na waszym podstawowym adresie emailowym, z którego korespondencje odbierają wszyscy ludzie korzystający z waszej platformy.
Pani rada powoduje, że cała korespondencja jaką wasz serwis wysyła w sprawie prowadzonych transakcji będzie traktowana jako spam! Pani propozycja to jest jakaś kpina a nie rozwiązanie!
Ktoś z waszego emaila powiadomienia@allegro.pl wysyła mnóstwo śmieci podpisanych wszelako. Ja na swojego emaila zarejestrowanego w waszym serwisie dostałem kilka emaili rzekomo wysłanych przez moje imie i nazwisko (zawsze z emaila nadawcy powiadomienia@allegro.pl) i jest tego coraz więcej.
Czy leci z nami pilot???
i żeby nie było. To nie są wiadomości wysyłane z podrobionej domeny typu @allegro.xxx.pl czy tego typu przypadki. emaile wychodzą z waszego adresu powiadomienia@allegro.pl którego wasz serwis używa od samego początku swojego działania.
Zróbcie coś z tym, bo ta akcja obnaża jak wysoki jest poziom administratorów zarządzających waszą infrastrukturą informatyczną. Syf ten dzieje się już od około 24 godzin, a z waszej strony nie ma nawet jednego złamanego słowa o tym, że wiecie o problemie i żebyśmy my jako wasi uzytkownicy wzmogli swoją czujność.
Od wczoraj lawinowo mi skrzynkę zasypuje ,pomimo oznaczenia jako spam ..już zgłoszone do cert ,ale martwię się że coś nie tak
Witam
Mnóstwo tego przychodzi z głównego adresu powiadomienia@allegro.pl, rozumiem że to spoofing i można to wszystko olać ale oznaczanie jako spam automatycznie wyrzuci całą korespondencję odnośnie faktycznych transakcji. To nie jest dobre rozwiązanie, chyba że zmienicie swój oficjalny adres korespondencyjny na inny albo wytropicie ruska który to robi
Pozdrawiam
MiMary, no to wspaniale. Codziennie mam czyścić skrzynkę i ignorować ten fakt? Przez jak długo? To taka nowa atrakcja wynikająca z bycia klientem Allegro? Skąd autorzy spamu mają nasze adresy email?
To nie jest rozwiązanie, prosze przekazać to do kompetentnych osób ,aby zajęły się problemem. prawdopodobnie wyciek danych związanych z allegro.
Thunderbird filtruje wiadomości i oznacza niechciane, ale musze usuwać ręcznie bo nie można dodać do filtra adresu powiadomienia@allegro.pl.
Wczoraj i dziś kilkanaście wiadmości
wiadomości wysyłane są z adresu 2j8r5sk8dg@allegromail.pl a wyświetlana nazwa użytkownika to powiadomienia@allegro.pl
Oznaczanie jako spam nic nie daje, wiadomości w zmasowanej ilości nadal przychodzą do folderu odebrane
Ja dostałem właśnie coś takiego to też pewnie spam.
I więcej takich z domeną Allegro. Zgłosicie to w odpowiedniej instytucji
Witam. Zgłaszam fakt że też dostaje taki spam. Wiadomości analogiczne jak innych użytkowników (kliknij aby przedłużyć subskrypcje itp.). Wszystkie od maila "powiadomienia@allegro.pl" Daje do myślenia fakt, że allegro nie ma takiej funkcjonalności więc to fake. Nie mniej dużo ludzi MOŻE nieświadomie kliknąć, ponieważ nadawca wygląda na zaufanego.
Dostałem już z 5 takich maili od 01.01.2026.
Problem jest taki, ze dodając tej adres do spamu powoduje, ze prawdziwe wiadomości Allegro ładują tez do spamu 😕
Mi to BOMBARDUJE skrzynkę od kilku tygodni.. 4-5 razy dziennie takimi mailami.. Pisanie do INTERII nic nie daje...
Interia mówi Niech allegro się skontaktuje. Allegro się nie skontaktuje.. A skoro tak łatwo można podrobić maile od allegro.. to.. allegro ma dziury bezpieczeństwa...
Mam to samo w interii
Zwróć cie uwagę.. maile są wysyłane z DOMENY ALLEGRO.... !!!!
A co na to AI..??
A co na to ALLEGRO..???!!!!
Allegro nic z tym nie zrobi..????
Allegro tylko prowizje zbiera..??