anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający nadużył art. 38

BennyK
#9 Pomysłodawca

Witam, proszę Allegro o interwencje. Sprzedający sprzedał nową część samochodową (kompl. rozrząd z paskiem -14 lat po dacie produkcji) bez możliwości zwrotu, nadużywając art. 38 ustawy o prawach konsumenta, zaznaczając część jako produkt z krótkim terminem przydatności do użycia. Nie wyobrażam sobie, że z tego powodu mam czekać 2 tyg. na rozważenie reklamacji, póki wyśle darmową etykietę zwrotną, itd i będę czekał do 1,5 mies. na zwrot pieniędzy...  @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@BennyK Podaj, proszę, numer zamówienia, o które chodzi.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

BennyK
#9 Pomysłodawca

Proszę: e5ccf530-b26d-11f1-803d-37f31ad0e9a9

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@BennyK dzięki! Widzę, że do tego zamówienia nie ma założonej dyskusji. Czy kontaktowałeś się w tej sprawie ze sprzedawcą i potwierdziłeś, że odmawia przyjęcia zwrotu powołując się na wyłączenie? 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

BennyK
#9 Pomysłodawca

Otworzyłem dyskusje, ktoś z Allegro przeniósł ją w wiadomości z sprzedającym...

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @BennyK, w zakładce Moje zakupy wybierz opcję [zgłoś problem] na górze strony lub wyszukaj konkretne zamówienie, dla którego chcesz otworzyć Dyskusję. Następnie przejdź do szczegółów tego zamówienia i kliknij [zgłoś reklamację lub problem].
Daj proszę znać, gdy uda Ci się ją założyć.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

BennyK
#9 Pomysłodawca

Założyłem dyskusje, ale Allegro nie tylko że się nie odniósł w dyskusji odnośnie łamania prawa przez sprzedającego, a jeszcze przemieścił do wiadomości z sprzedającym jako reklamacje. Nie chcę reklamować, a zwyczajnie odstąpić od kupna, ze względu niezgodności z umową. Kupiłem wynikający z aukcji NOWĄ część, a nie 14-letni leżak magazynowy, który nadaje się  śmieci. Sprzedający zareagował i dał etykietę do zwrotu, ale chcę by poniósł jakąkolwiek konsekwencje od Allegro (chociaż upomnienie) za łamanie prawa konsumenckiego i oszustwa na kupującym. Jak można sprzedawać część samochodową, podając że to jest coś szybko psującego, jak np. jedzenie???

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Czy dobrze rozumiem ten wątek

- nadużycie art 38 ma Ciebie zwolnić z innych terminów obowiązujących prawnie?

- nie zapoznanie się z treścią oferty przed zakupem - jakoś Ciebie nie obciąża?

- dlaczego nie zgłosiłeś tej oferty i potencjalnych naruszeń tylko kupiłeś produkt?

czegoś tu nie rozumiem

oznacz moderatorów

BennyK
#9 Pomysłodawca

Niestety nie umiem rysować. Btw przed komentowaniem powinno się dokładnie zapoznać co się komentuje, czytanie z zrozumieniem nie boli.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Niepoinformowanie kupującego o przysługującym mu prawie do odstąpienia od umowy skutkuje tym, że okres na odstąpienie od umowy wydłuża się do 1 roku a sprzedający traci możliwość pomniejszenia zwracanej kwoty.

oznacz moderatorów

BennyK
#9 Pomysłodawca

Można poprosić podstawę prawną, przyda się na przyszłość.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Art. 29.1 oraz 34.4 UOPK. 

oznacz moderatorów