Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Dzień dobry,
szanowni Państwo, zwracam się z pytaniem, czy allegro wyciąga konsekwencje wobec nieuczciwych sprzedających. Nie mam tu na myśli zwykłej pomyłki, o którą zresztą nie jest ciężko przy rozmiarach niektórych, prowadzonych działalności.
Stan faktyczny wygląda następująco: Zakupiłem produkt na prezent. Zanim do mnie dotarł okazało się, że inna osoba zakupiła bardzo podobny przedmiot. Odebrałem paczkę o godzinie 11:59, kilka sekund po jej wyjęciu zgłosiłem zwrot przez Allegro. Mając na uwadze fakt, iż przedmioty te mają ograniczone prawo zwrotu, udałem się do domu w celu wykonania fotografii produktów aby mieć udokumentowane, że nie zostały naruszone plomby. Niezwłocznie zapakowałem paczkę i odesłałem. Sprzedający nie przyjął zwrotu, twierdzi, że plomby są uszkodzone. Nie otrzymałem zwrotu pieniędzy.
Kupuje na allegro od ponad 7 lat duże ilości produktów. Nigdy nie zdarzyła mi się podobna sytuacja, abym wprost został oszukany przez sprzedającego, który dodatkowo kontaktując się ze mną telefonicznie zbeształ mnie słownie i nazwał, cytując "frajerem".
Jak allegro podchodzi do takich podmiotów?
@esquirelele Masz skuteczne narzędzie o nazwie ,, dyskusja ,, opisz tam problem , załącz zdjęcia .
@esquirelele a z jakiego powodu był wyłączony że zwrotu i jak możesz napisz co to za przedmiot.
Skoro tak bylo -ok moze sie zdarzyc, ze ktos kupil podobny prezent przed odebraniem-moze byc taka wersja tej historii ..to po co bylo wyjmowane/odbierane ? ruszylby zwrot z automatu , a jesli nawet to po cholere byla otwierana ..trzeba bylo zrobic zdjecie nieotwartej paczki i odeslac...hmmm otwierac paczke po to aby zrobic zdjecie plomb ??? ale ok jesli sa zdjecia nieobrabiane/oryginalne to jest jakis to dowod .. na rozmowe telefoniczna dowodu raczej brak?
W calej tej histori najdziwniejsze zdanie to :"Mając na uwadze fakt, iż przedmioty te mają ograniczone prawo zwrotu, udałem się do domu w celu wykonania fotografii produktów aby mieć udokumentowane, że nie zostały naruszone plomby." kupuje mase rzeczy, w setkach i nigdy o czyms takim bym nie pomyslal. Tak to ujme..cale zycie sie uczymy. Powodzenia .
Jak mozesz daj link do przedmiotu.
Było otwierane w takim celu (i tylko opakowanie zewnętrzne, nie sam produkt) żeby właśnie mieć dowód nienaruszenia plomb. Mam świadomość, że pewnych produktów nie wolno zwracać. Kiedyś zdarzyła mi się taka sytuacja, wiele lat temu chyba i wtedy nie miałem takiej świadomości, jednakże sprzedawca przyjął zwrot i uprzedził mnie na przyszłość. Z tego co wiem nie ma jak zrobić zwrotu bez odbierania paczki, bo szła impostem. Gdyby to był kurier, to mógłbym odmówić i zlecić zwrot do nadawcy.
paranoja goni paranoję
można zrobić zwrot zaraz po wyjęciu przesyłki z paczkomatu
nasi kupujący to potrafią wykonać
a jakieś zdjęcia co wnoszą? tylko to, że odebrałeś towar w stanie nienagannym a odesłałeś inny
Oczywiście, że można zrobić tak jak piszesz, tylko później brak jest szans na wykazanie, że tych plomb faktycznie się nie zdjęło - w takim celu nie została paczka wysłana w tej samej chwili, kiedy została wyjęta.
Nie wiem czy taka paranoja, mając na względzie co się dzieje w niniejszej sprawie.
Natomiast fakt, że to na sprzedającym ciąży obowiązek obalenia domniemania do roku, że plomby zostały zdjęte, to inna kwestia. Bo co to da w praktyce? Dopiero po zawiśnięciu sprawy przed sądem da to realny efekt.
@esquirelele na sprzedawcy nic nie ciąży, polecam lekturę przepisów, otrzymał przesyłkę z naruszonym towarem, tez ma zdjęcia bo to udokumentował
lekturę przepisów mogę jedynie polecić Panu. Jeżeli tak chętnie powołuje się Pan na przepisy, to zachęcam poprosić znajomych prawników o udostępnienie na chwilę systemu informacji prawnej LEX w celu uruchomienia komentarza do kodeksu cywilnego. Jeżeli nie ma Pan takiego dostępu to pozostaje zakup wersji fizycznej. Istnieje domniemanie prawne i w terminie roku od odebrania rzeczy, to sprzedający ma obowiązek dowodowy.
Zamieściłem wątek w miejscu przeznaczonym dla kupujących, jednakże widzę, że wypowiadają się praktycznie sami sprzedawcy, zbulwersowani, że ktoś może zwrócić produkt.
@esquirelele A podasz w końcu co to za produkt/oferta czy tak będziemy krążyć?
@esquirelele "Zamieściłem wątek w miejscu przeznaczonym dla kupujących, jednakże widzę, że wypowiadają się praktycznie sami sprzedawcy"
Masz rację - wynika to z tego, że to sprzedający - chcąc nie chcąc - muszą siedzieć przed komputerem i obsługiwać sprzedaż itp. całymi dniami więc siłą rzeczy zdecydowanie częściej zaglądają na gadane niż kupujący.
Kupujący pojawiają się tu tylko zadać pytanie i po rozwiązaniu tematu znikają na zawsze lub do czasu pojawienia się kolejnego problemu - tak samo będzie pewnie w Twoim wypadku 😁
1. Zależy z jakiego powodu był ograniczony zwrot - jeśli np żywność szybko-psująca lub towar wykonany na zamówienie, spersonalizowany - nie ma prawa zwrotu.
2. Można odstąpić od umowy w każdym momencie - wystarczyło wysłać odstąpienie sprzedawcy i wtedy nie trzeba odbierać towaru, wróciłby w stanie nienaruszonym i nie byłoby niejasności.
3. Wziąłeś towar do domu, zrobiłeś zdjęcia. I tutaj nam się wątek urywa, bo nie wiemy co działo się między tym momentem, a doręczeniem zwrotu sprzedawcy. Po zrobieniu zdjęć mogłeś sobie poużywać towar i odesłać sprzedawcy. Czy tak było nie wiemy, ale jest to prawdopodobne. Sprzedawca ma teraz towar, tez ma zdjęcia że ma uszkodzone plomby. I co? Trzeba było niepotrzebnie kombinować jak koń pod górkę. Trzeba było zastosować punkt nr 2 (jeśli nie wykluczył go punkt 1).
Oczywiście niewykluczone że plomby naruszyły się przy ponownym pakowaniu, podczas wysyłki lub to sprzedawca kombinuje, ale jak ma ktokolwiek dociec prawdy?
@esquirelele A dowiemy się jaki to w końcu był produkt?
@RED a jakieś zdjęcia co wnoszą? tylko to, że odebrałeś towar w stanie nienagannym a odesłałeś inny dokładnie jak napisałeś to dowód na to że towar został odesłany w stanie nienaruszonym, Dla Ciebie to nie dowód ale jak sprzedający robi zdjęcia po odebraniu to już dowód!
@esquirelele Wykonanie zdjęcia nie jest żadnym dowodem. Zdjęcie pokazuje tylko stan przedmiotu w momencie wykonania zdjęcia.
Co do zwrotu to wystarczy wyjąć paczkę, zamazać etykietę i nadać jako zwrot. I tyle. Trwa to kilkanaście sekund.
@esquirelele Ja bym chciał zobaczyć ofertę z zakupu!😐
@esquirelele Czy prowadzisz dyskusję ze sprzedawcą? Nie mogę się wypowiedzieć, bo nie znam całej sprawy i nie rozstrzygam problemów transakcyjnych, natomiast w takim wypadku sugeruję, abyś w dyskusji poprosił o pomoc doradcy.
Niestety, ale w dyskusji allegro zostałem kolokwialnie ujmując - "olany". Minutę po założeniu prośby o pomoc, pracownik nie weryfikując zdjęć czy korespondencji stwierdził, że produkt nie podlega zwrotowi jeżeli jest oplombowany. Zwracam się o pomoc, ponieważ w innej sytuacji są to moje ostatnie zakupy po 8 latach w tym serwisie. Wszystko jest dobrze jak widać do czasu, kiedy pojawiają się problemy.
@esquirelele Ale nie linku do oferty, link do oferty, widać że wolisz przepychać się ze sprzedającymi.
@esquirelele jako moderadorka nie mam możliwości ingerowania w przebieg dyskusji, jeżeli masz dodatkowe pytania lub jakieś kwestie wymagają doprecyzowania to skieruj je w dyskusji oraz poproś nas o pomoc.