anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający straszy mnie policja i prawnikami po wystawieniu negatywa. co robić?

bichon
#8 Zapaleniec

Sprzedający straszy mnie policja i prawnikami po wystawieniu negatywa. co robić?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Autozaslony
#12 Orędownik

Jeżeli słuszny negatyw to się nie przejmuj.

Zgłoś dziewczynom a one się zajmą delikwentem.

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@bichon poproszę o numer zamówienia, którego to dotyczy oraz o zrzuty z zastraszającymi wiadomościami z widocznym nadawcą wiadomości na adres spolecznosc@allegro.pl.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

bichon
#8 Zapaleniec

Wysłałem maila ze screenami wiadomości i smsów.

oznacz moderatorów

nat_not

@bichon Potwierdzam, że otrzymaliśmy wiadomość. Konsultujemy tę sprawę.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

bichon
#8 Zapaleniec

Czy jest jakiś ciąg dalszy?

Sprzedający ciągle do mnie pisze smsy, żebym usunął komentarz.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@bichon   Cytat z Google:

Natrętne SMS-y, zwane inaczej uporczywym nękaniem, są przestępstwem z artykułu 190a Kodeksu karnego, za które grozi nawet do 12 lat pozbawienia wolności. Jeśli odbierasz takie wiadomości, powinieneś zgłosić sprawę na policję lub do prokuratury, a także zbierać dowody w postaci wydruków SMS-ów. Dodatkowo, w sytuacjach kryzysowych możesz skorzystać z całodobowej pomocy psychologicznej pod numerem telefonu 116 123 lub na platformie 116sos.pl. 

Natomiast jeśli komentarz był naprawdę niezasłużony to sprzedający może wyliczyć straty jakie spowodowałeś  swoim komentarzem i na drodze cywilnej może domagać się od ciebie  odszkodowania, zadośćuczynienia.  Życzę dużo cierpliwości bo proces może trwać wiele lat.

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@bichon Ty masz prawo wystawić negatyw, a on ma prawo pozwać Cię do sądu.

oznacz moderatorów

jabollus
#12 Orędownik

Nikt nie ma prawa zastraszać i nękać.

oznacz moderatorów

bichon
#8 Zapaleniec

Ma prawo mnie pozwać. Ale wycofałem zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez tego sprzedawcę, a on ciągle wykorzystuje moje dane (np. numer telefonu) do wysyłania niechcianych wiadomości. 

oznacz moderatorów