Sprzedajacy nie zwrócił pieniedzy za anulowany zakup, co dalej?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Zakupiłem przedmiot przez funkcje, allegro zapłać później. Anulowałem zakup, sprzedający nie zwrócił pieniędzy allegro pay. Brak kontaktu ze sprzedającym. Zakup nadal widnieje jako do spłaty. Co dalej?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jeśli teraz dokonałeś anulowania to odczekaj do poniedziałku i daj szansę sprzedającemu dokonać zwrotu. Firmy zwykle nie pracują w weekendy. W przypadku braku zwrotu rozpocznij dyskusję ze sprzedającym.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Hej, zakupu dokonałem 15 marca, wypadła mi z głowy cała sytuacja, dziś sprawdzałem listę transakcji i ma ona status do zapłaty.
Pisałem email do sprzedającego, odnośnie anulowania przez mnie zamówienia ale niestety nie otrzymałem odpowiedzi..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
co to znaczy status do zapłaty
zapłąciłeś za towar czy nie?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Przeczytaj wątek od początku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
W szczegółach zamówienia powinieneś mieć możliwość otwarciach dyskusji ze sprzedającym, jeśli jest taka opcja to otwórz ją i po 24h roboczych poproś o pomoc pracownika Allegro, a ten poprowadzi sprawę dalej.
Jeśli nie masz możliwości otwarciach dyskusji, skorzystaj z POK

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No widzisz.... czyli nie zapłaciłeś, a sprzedający nie otrzymał zapłaty. Kiedy anulowałeś zakup? Kiedy kontaktowałeś się ze sprzedającym? Jak anulowałeś zakup, to został on przez Allegro anulowany, Ty nie zapłaciłeś, sprzedawca nie otrzymał zapłaty - jak możesz od niego wymagać, żeby Ci oddał pieniądze, których nie zapłaciłeś?
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@TATLOK - czy Ty w ogóle czytałeś ten wątek? Na jakiej podstawie sugerujesz skorzystanie z POK?
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@maxr01 Tak czytałem i w pełni rozumiem. Sugeruje skorzystanie z POK na podstawienie zobowiązania jakie autor wątku posiada wobec pośrednika finansowego "Allegro Zapłacić Później" za anulowane zamówienie.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A czytać ze zrozumieniem chłopie potrafisz? Bo w to wątpię. Jest napisane ze skorzystałem z funkcji Allegro zapłać później. Jeśli nie wiesz na jakiej zasadzie działa ta funkcja to się doinformuj. Komentarze tego typu jak twój są zbędne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@M_Valorson Po anulowaniu zakupu nie otworzysz żadnej Dyskusji. W takiej sytuacji poproś o pomoc Allegro przez ten formularz; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a&subjectId=5d429015-5... Sprzedawca otrzyma odpowiedni komunikat i szybko wpłatę odda. Gdy to zrobi, otrzymasz powiadomienie e-mail od Allegro i Twoja spłata w opcji Zapłać później nie będzie wymagana. Pospiesz się, ponieważ gdy minie 30 dni i sprzedawca pieniędzy nie zwróci, będziesz musiał spłacić przedmiot i później, gdy w końcu zwróci, starać się o zwrot nadpłaty w PayPo.
Tutaj inni Ci źle radzą, a wyjątkowo wprowadza Cię w błąd @maxr01 🙂