anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawaca nie odpowiedział na reklamacje w terminie - Allegro wysyła na policje

Client:46998271
#7 Wielbiciel

Złożyłam reklamację na kamerę solarną, która przestała działać. Sprzedawca zapytał czy na pewno ma zasięg i internet, po czym przestał odpisywać. Minął termin na rozpatrzenie reklamacji, Allegro napisało "czas na rozpatrzenie reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową wynosi 14 dni kalendarzowych (czyli do dnia 5 stycznia do końca dnia). W związku z brakiem wydania decyzji reklamacyjnej uznaje się, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie.

W przypadku braku decyzji reklamacyjnej w ustawowym terminie, sprzedający musi spełnić roszczenie kupującej. Proszę, aby niezwłocznie dokonali Państwo naprawy lub wymiany.

Client, jeśli sprzedający nie zareaguje, proszę, aby ponownie wezwała nas Pani w czacie."

Sprzedawca nie odpowiedział, poprosiłam o pomoc Allegro i wysłali link do wypełnienia wniosku o Allegro Protect. Na wniosek odpowiedzieli "Państwa przypadek jest szczególny i nie jestem na ten moment w stanie zaproponować zwrotu pieniędzy.

Proszę, aby zgłosili Państwo sprawę na policję.

Informację, jak złożyć zawiadomienie znajdą Państwo tutaj:

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/allegro-protect/jak-zlozyc-zawiadomienie-o-przestepstwie-AVm...

Policja powinna wysłać do Państwa decyzję po około 30 dniach od złożenia zawiadomienia. O dokument proszę zgodnie z częścią III pkt 2 regulaminu Allegro Ochrony Kupujących.

Gdy otrzymają Państwo decyzję z policji, proszę przesłać dokument w odpowiedzi na moją wiadomość. Na zdjęciu powinien być widoczny numer RSD lub DS.

W oparciu o taki dokument wznowię Państwa wniosek i pomogę Państwu w ramach Allegro Ochrony Kupujących."

Czy ktoś miał taką sytuację? Jak zapytałam co mam konkretnie zgłosić, czy to że sprzedający nie odpowiedział na reklamację i że to bardziej sprawa dla rzecznika praw konsumenta to otrzymałam odpowiedź "Jeżeli czują się Państwo oszukani przez sprzedającego, mogą Państwo zgłosić np. oszustwo.".

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Monika__L
#18 Luminarz

tak, były tu takie sygnały, jednak brak odpowiedzi na reklamację nie nosi znamion przestępstwa więc policja się tym nie zajmie. to sprawa UOKIK albo sądu cywilnego. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:46998271  To częste  przypadki odsyłania  reklamującego na policję.  Poczytaj to forum, jest wiele  takich tematów.

Jeżeli  kupujący użyje słow wskazujących na przestępstwo np:  oszustwo, złodziejstwo itp.   to  sprawa powinna  byc zgłoszona na policję,  jest to obowiązek  poszkodowanego,  Allegro nie ma prawa takich spraw ukrywać przed organami ścigania..

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Dziękuję Wam za odpowiedzi. W mojej dyskusji nie padło żadne oskarżenie. Odpowiadałam na pytania Sprzedawcy, a gdy przestał odpisywać poprosiłam o pomoc Allegro. 

Kompletnie nie rozumiem wysyłania na policję. 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Podbijam temat. Jak skontaktować się z Customer Experience Managerem? 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Client:46998271 

Wiem, że nie ma takiej możliwości. Natomiast możesz złożyć reklamację mailowo i tam w roszczeniu podać, że prosisz o rozmowę z przełożonym. 

Reklamacja zostanie rozpatrzona i wtedy przełożony zapozna się ze sprawą.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów