anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca wysłał zły towar a twierdzi, że takiego towaru nie miał w swojej ofercie

wojfor
#2 Obserwator

Witam,

Mam problem ze sprzedawcą, u którego kupiliśmy używane odnowione felgi na allegro. Po otrzymaniu paczki okazało się, że to nie są te felgi, które zamawialiśmy - nie zgadza się rozmiar i wygląd. Towar otrzymaliśmy w dwóch paczkach - jednej z paczek w ogóle nie otworzyliśmy. Założyliśmy spór, a sprzedawca odpisał, żebyśmy nie kombinowali, bo on wie co spakował i każdą z felg sprawdził i to nie są jego felgi. W międzyczasie zadzwonił do nas i na początku bronił się, że nie on wysłał te felgi, ale w trakcie rozmowy zaczął mówic, że może rzeczywiście się coś pomyliło, ale przy tym nie przyznał się, że to jego felgi - finalnie stanęło na tym, że poprosił o ich odesłanie.

Poprosiliśmy allegro o włączenie się do dyskusji, po ich wiadomości Pan stwierdził, żebyśmy odesłali felgi to wtedy sprawdzi czy opakowanie było jego - jak tak, to zwróci nam pieniądze. 

W piatek wieczorem napisaliśmy mu wiadomość, że chcemy to wyjaśnić tu w tej w konwersacji czy to są jego felgi i czy rozpoznaje paczki. Wysłaliśmy mu dokładne zdjęcia felg i kartonów (kartony mają poprzednie etykiety z okolicznej miejscowości, z której nadawał sprzedawca). W sobotę poprosił o więcej zdjęć towaru bez folii bąbelkowej i do tej pory jest cisza.

Boimy się, że ten człowiek po otrzymaniu felg stwierdzi, że to nie są jego felgi, a my zostaniemy bez towaru i bez pieniędzy. I to nie jest tak, ze nie chcemy ich oddać, ale nie ufamy temu sprzedawcy, a chcemy się przygotować na najgorsze - braliśmy również pod uwagę wizytę na policji - niech oni dochodzą gdzie podziały się nasze felgi.

Co możemy zrobić w tym przypadku? Chcemy tylko odzyskać pieniądze, a kontakt ze sprzedającym jest utrudniony, nie może się zdecydować od 5 dni czy to on wysłał te felgi czy nie...

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojfor może działa w jakimś rodzaju dropshopingu. Jak to przedsiębiorca to udostępnij mu przedmiot i niech odbierze od ciebie.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@wojfor 

Widzę, że temat już się toczy i Doradca wszystko wyjaśnił, więc najlepiej będzie, jak dalej poprowadzisz rozmowę w tej samej dyskusji - w razie potrzeby możesz też poprosić nas o pomoc, wtedy Doradca włączy się do dyskusji i pomoże

Co do kontaktu - wygląda na to, że wszystko jest okej. Był weekend, więc sprzedający nie musiał siedzieć i odpisywać na bieżąco. Zresztą mamy to też opisane w artykule pomocy:

"24 godziny – tyle czasu ma sprzedający, aby odpowiedzieć w Dyskusji (z wyjątkiem sobót, niedziel i dni wolnych od pracy)".

Także spokojnie, daj mu jeszcze chwilę.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

wojfor
#2 Obserwator

Tak, dyskusja się toczy i pracownik allegro poprosił o jednoznaczną deklaracje czy sprzedawca uznaje reklamacje czy nie - a ta ciągle nie padła. Niepokoję się, bo Pan sam zadeklarował odpowiedzieć w niedzielę, a tu nadal cisza. Minęło 5 dni a on nie może się zdecydować co zapakował do paczki. Interesuje mnie przede wszystkim co się stanie w chwili gdy odeślemy mu paczkę a on jednak uzna, że on tych felg nie wysyłał i nie odda pieniędzy? 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@wojfor "Minęło 5 dni" "pracownik allegro poprosił o jednoznaczną deklaracje" 

Sprzedawca ma na to 14 dni i prośby pracownika allegro tego nie zmienią. 

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   Co to za nowe standardy wymuszania odpowiedzi na reklamację w 5 dni? Nowy standard allegro? 

oznacz moderatorów

wojfor
#2 Obserwator

Nigdzie nie napisałam, że pracownik allegro dał na to 5 dni... tylko, że deklaracja ma być jednoznaczna - a jak narazie ktoś do mnie pisze, że mam mu odesłać towar i on się zdecyduje czy odda kasę czy nie... 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@sl-aw-ek 

Nie ma tu żadnych "nowych standardów". Warto najpierw byłoby przeczytać całą dyskusję, zanim zacznie się wyciągać takie wnioski. Nikt nie wymusza odpowiedzi w 5 dni - padła jedynie prośba o możliwie szybkie i jednoznaczne stanowisko, co w tej sytuacji jest czymś zupełnie naturalnym, zwłaszcza że sprzedający sam deklarował termin odpowiedzi.

@wojfor 

Na ten moment wszystko, co było istotne, zostało już w tej sprawie napisane. Nie ma sensu zakładać hipotetycznych scenariuszy "co będzie, jeśli…". Skupmy się na faktach i tym, co dzieje się w ramach trwającej dyskusji.

Najważniejsze:

1. kontynuuj rozmowę w dyskusji Allegro,
  2. czekaj na jednoznaczne stanowisko sprzedającego,
  3. w razie dalszych problemów ponownie poproś o wsparcie nas w tej samej sprawie.

To jest właściwa ścieżka kontaktu na tym etapie.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

wojfor
#2 Obserwator

Tak działa forum i społeczność - można zapytać o hipotetyczny rozwój sytuacji i czy ktoś miał podobne doświadczenia i jak one się skończyły - ja tutaj nie będę rozwiązywać tej sytuacji, konkrety mogę pisać w konwersacji i tak właśnie robię.

Chcę się przygotować na każdą sytuację, bo to ja mam zamrożone pieniądze, a z dyskusji ze sprzedającym wynika, że gra na czas i nie chce jednoznacznie się określić - co zrozumiałe, że mnie niepokoi.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@wojfor 
składasz reklamację, niezgodność towaru z umową. 
Sprzedawca ODBIERA felgi od Ciebie - nie daj się wkręcić w odsyłanie felg, to nie są spodnie czy inna myszka. 
Sprzedawca po 14 dniach od ZGŁOSZENIA REKLAMACJI wydaje decyzję. 

Niestety ani my ani Ty nie masz wpływu na decyzję sprzedawcy. 

oznacz moderatorów