Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam! Dzisiaj otrzymałem uszkodzoną przesyłkę. Dwa tygodnie temu zamawiałem identyczną przesyłkę u tego samego sprzedającego i wszystko było w porządku, dlatego absolutnie nie podejrzewam sprzedawcy o wysłanie wadliwego produktu, a firmę kurierską, która uszkodziła przesyłkę. Zachowanie kuriera dzisiaj też było niefajne, który rzucił paczką z samochodu na podwórku zanim zdążyłem do niego dojść i sobie pojechał. Dostawa była realizowana przez Allegro Delivery DHL (przymusowo, bo przecież nie mamy prawa wyboru jako kupujący). Zgłosiłem problem z zakupem i trochę się zdziwiłem, bo dostałem na e-mail informację, że reklamację rozpatrzy samo Allegro w ciągu 7 dni. Czy w tej sytuacji to sprzedawca nawet nie wie o tym problemie? Sądziłem, że będzie ta dyskusja ze sprzedającym, gdzie będzie można porozmawiać, jak to było kiedyś. Od kiedy tego nie ma? Czy może wpływ ma na to sposób dostawy, kto obsługuje problem? I zasadniczo, czy ktoś z doświadczenia wie, jak szybko Allegro zabiera się za rozpatrywanie takich spraw? Na chwilę obecną zostałem w próżni bez kasy i z uszkodzonym produktem, którego potrzebowałem na już. Pozdrawiam
@RobertB1992 Zgłosiłeś problem z przesyłką, a nie otrzymanym towarem, więc sprawa jest rozpatrywana przez Allegro (usługa była realizowana metodą dostawy, którą udostępniamy).
Jeśli chcesz, możesz zgłosić sprawę również bezpośrednio sprzedawcy.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Dzisiaj dostałem pozytywną odpowiedź od Allegro w sprawie reklamacji i decyzję o wypłacie środków w ciągu 3 dni. Czy można zatrzymać wypłatę? W międzyczasie porozumiałem się że sprzedającym, który postanowił wymienić uszkodzony produkt na nowy. E- mail od was zbiegł się w czasie z wprowadzeniem nr nowej przesyłki przez sprzedawcę w dyskusji. Może ma to związek z może nie. Nie wiem, ale wolę was o tym poinformować. 🙂
Cześć @RobertB1992, napisz proszę w tej sprawie tutaj.
Dziękuję, napisałem. 🙂
@RobertB1992 wybacz ale jak masz odszkodowanie to czemu zgłaszałeś sprawę do sprzedawcy, weź kasę i kup ponownie u niego, lub przelej mu odszkodowanie !!!
Nie składa się reklamacji i u przewoźnika i u sprzedawcy !!!
Serio wstrzymanie odszkodowanie, sprzedawca idąc Ci na rękę będzie pewnie w plecy 😞
Zgodnie z sugestią moderatorki, że mogę napisać też do sprzedawcy. Zresztą sprzedawcę poinformowałem o tym, że pisałem wcześniej do Allegro.
Składając pierwszą reklamację byłem przekonany, że trafi do sprzedawcy. Pisałem o tym w pierwszej wiadomości. Kiedyś zakładało się dyskusję ze sprzedawcą i tyle, a teraz łatwo się pogubić w tym systemie zgłaszania tego, do kogo to w końcu trafi.
Wiadomość o odszkodowaniu i od sprzedawcy zbiegły się w jednym czasie. Dostałem e-maile dzisiaj w odstępie zaledwie kilku minut. Od sprzedawcy o 11:12, a z Allegro o uznaniu reklamacji około 11:19.
Jak składasz reklamację do sprzedawcy, to z automatu zarzucasz mu wysyłkę uszkodzego produktu (domniemania się że wada istniała w chwili sprzedaży, czyli już w chwili gdy płaciłeś, takie jest prawo) lub że wynika ona ze złego zapakowania. Ogólnie, że jest to wyłączna wina sprzedawcy.
Piszesz też, że nie podejrzewasz sprzedawcy o celową wysyłkę uszkodzego produktu, tylko firmę kurierską o uszkodzenia w czasie transportu.
A w twoim przypadku, jak sprzedawca uznał reklamacje i zdecydował się na wymianę produktu, to wziął też winę na siebie (czyli przyznał się do wysyłki uszkodzego produktu lub do jego złego zapakowania). W takim przypadku nie przysługuje ci odszkodowanie od firmy kurierskiej, bo nie ponoszą oni tu winy.