anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Witam. Jak anulować transakcje?

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Witam. Dokonałem 2 zakupów u jednego sprzedającego. 
Niestety weryfikujac odleglosc nie jestem w stanie pojechać po dany produkt. 
zakupilem wiec produkty gdzie i dziej, a te transakcje chciałbym anulować, aby byc FairPlay wobec sprzedającego. 

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

Client:44052296
#21 Demiurg#

@GTKameleon a jakie allegro? Na zwykłym możesz anulować/zwrócić w szczegółach zakupu. Na lokalnie brak systemowej możliwości anulowani/zawotu pozostaje wiadomość do sprzedawcy.

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Witam. Dziekuje za zainteresowanie.  Właśnie dziwne , bo zwykle Allegro a nie mam możliwości.  Jeden produkt wybrałem w opcji płatności za pobraniem , drugi zakup tylko płatność przy odbiorze, musiałem dodać jakąś kwote dodatkowa dołożyłem 100zl ale w trakcie anulowałem płatność. W efekcie produkt kupiłem, ale nie opłaciłem.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Po wejściu w te zakładkę , nie ma możliwości. ( a i dyskusja ktora założyłem , musiała byc z i bym tematem, bo takiego nie ma)

oznacz moderatorów

#21 Demiurg#

@GTKameleon dziwna sprawa nie ma przycisku zwrot/anulowanie a jest zgłoś problem z transakcja?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

🤔 Coś dziwnego tu się ostatnio dzieje, takie dwuznaczne sytuacje!

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

IMG_4160.png

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Tak jest. W niej była tylko opcja zgłoszenia dyskusji . Porażka jakaś 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale to prawda ze na AL nie można anulować zakupu, piszesz ze jesteś tyle lat i nie wiesz ze od prywatnego nie ma anulowania zakupu a ni zwrotu bez jego zgody, masz tam czat przecież!

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Ja nie czatuje. Nie oceniam, nie wypowiadam się nigdzie . Nie jest mi to do szczęścia w życiu potrzebne. Nie posiadam konta na Facebooku i innych smietnikowych rzeczy. Nie siedzę i nie śledzę żadnych forum, proszę się wiec nie dziwić , ze czegoś nie wiem.  Pierwszy raz mam taka sytuacje , dlatego tu napisałem. Nie mówię nic o tym, ze bez zgody sprzedającego.W poście napisałem jasno,  Chce, aby Allegro anulowało transakcje, sprzedający na to przystaje. Tylko nie chce ponisić kosztów spowodowanych moim fajtłapstwem. 

oznacz moderatorów

#21 Demiurg#

@GTKameleon piszesz wiadomość do sprzedawcy, że chcesz zrezygnować. Sprzedawca prosi o zwrot prowizji i jako dowód dołącza twoja rezygnację.

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Ok. Ale skąd ja ma, mam mu ja na piśmie zrobic i dokończyć do rozmowy?  Jakies wskazówki proszę. 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@GTKameleon Widzę, że założyłeś dyskusję ze sprzedawcą. Proszę, poczekaj teraz na odpowiedź. Jeśli nie odpowie w ciągu 24 H, kliknij "poproś o pomoc Allegro" 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Poważnie? A niby w czym ma mu Allegro pomóc? Popraw mnie jeśli się mylę ale jedna transakcja była pobraniówką, a druga z płatnością przy odbiorze. Jedyne co da dyskusja to zablokuje zwrot prowizji. A czemu jest winny sprzedawca, żeby go karać dyskusją? On nie ma możliwości anulowania czyjegoś zakupu... Więc co ta dyskusja realnie da oprócz dodatkowego kłopotu dla sprzedającego?

GTKameleon najprościej, najrozsądniej i najuczciwiej jest napisać wiadomość do sprzedającego, odstąp w niej od zakupu. Wtedy sprzedawca ma podkładkę by pisać do Allegro o zwrot prowizji. 

Dyskusja nic Ci nie da, bo przecież realnie od niego nic nie chcesz oprócz poinformowania o rezygnacji. 

Kiedys miałam takiego "klienta" co kliknął sobie licytuj. Po 3 tygodniach bez żadnej innej wiadomości otworzył sobie dyskusje "kliknąłem przez pomyłkę, nie chcę tego". Ja tego i tak anulować nie mogłam, wiec powiadomiłam, że portal sam anuluje, ja wystawiam ponownie i tyle. Teraz niespodzianka, to był jedyny raz gdy odrzucono mój wniosek o zwrot prowizji właśnie z powodu rozpoczętej dyskusji do zamówienia. Przy zakupach z innymi formami płatności niż przez portal jest o ten zwrot jeszcze trudniej. W ten sposób to sprzedawca wyjdzie na jakieś -20% opłat dla Allegro... A Ty i tak nic na tym nie zyskasz. 

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Pierwszy raz w życiu mam taka sytuacje z Allegro.  Poprostu porażka. Tak wiem, wina moja i tylko moja. Kupiłem. Ale co , gdyby co kolwiek  Mi się stało i nie mogł bym tego odebrać z powodu siły wyższej?  Szpital itp? Portal porażka 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@GTKameleon Jaka porażka, to wyższa konieczność, prawo mówi że nie ma odstąpienia od umowy zakupu od prywatnego sprzedającego bez jego zgody i tyle, albo aż tyle.

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Sprzedający na to przystanie. Tylko w jaki sposob ja mam dokonać proby anulowania transakcji, aby sprzedający mogł przytaknąć? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@GTKameleon Właśnie "czat" to kontakt ze sprzedającym na Alelgro Lokalne.

oznacz moderatorów

GTKameleon
#7 Wielbiciel#

Dziwna sprawa. Od ponad 17 lat jestem na Allegro. Kupuje , oraz regularnie sprzedaje. Każda zmiana pociąga ten portal do dołu. Proszę mi wierzyć nie ma żadnej innej opcji. Tylko mogłem założyć dyskusje( właśnie w takim celu aby po dobie nawiązać kontakt z pracownikiem Allegro ) 

gdzies daleko w pomocy również opisałem te sprawę.  Allegro przestaje byc intuicyjne i pomocne. Allegro lokalnie jest porażka, zwykłe również zaczyna robic pod góre. 

oznacz moderatorów