Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wczoraj po raz pierwszy otrzymałam mail z próbą oszustwa na adres, którego używam tylko i wyłącznie na Allegro. Ponieważ nie ma doniesień o wycieku danych bezpośrednio z Allegro, domyślam się, że źródłem musiał być jakiś sklep internetowy, który automatycznie (i bez mojej zgody) utworzył u siebie konto z moich danych po zakupie na Allegro. W ostatnich dniach doszło do wycieku danych klientów sklepów prowadzonych ma platformie sky-shop.
W związku z powyższym chciałabym zwrócić uwagę na problem i zasugerować, aby tego rodzaju praktyki uniemożliwić sprzedawcom. Kupując na Allegro, nie wyrażam zgody, aby jakikolwiek sprzedawca bez mojej wiedzy tworzył dla mnie konto w swoim własnym sklepie.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@-Sainkho- już to było pisane kilka razy, sposób przechowywania danych zależy od sprzedającego. jeśli chce je przechowywać w formie konta w swoim serwisie niech sobie ma o ile dochowa wszelkich formalności dotyczących przetwarzania tych danych.
Jeśli martwisz się tylko o swój email to jest on zabezpieczony przez allegro przed wyciekami od wielu lat więc bicie piany teraz nie ma sensu.
Nie ma aktualnie (i kilka lat wstecz) fizycznej możliwości by przy zakupie na allegro w jakimkolwiek sklepie twój email mógł wyciec. Kropka.
Powtórzę jeszcze raz bo ciągle do tego wracasz.
Nie ma aktualnie (i kilka lat wstecz) fizycznej możliwości by przy zakupie na allegro w jakimkolwiek sklepie twój email mógł wyciec. Kropka.
@mix-mce Może napisz, czy jesteś specjalistą w temacie, bo podkreślenie jakiegoś twierdzenia niestety nie zamienia go w prawdę.
"Incydent ten uwidacznia szerszy problem polskiego handlu internetowego. Wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że dokonując zakupów przez Allegro, ich dane automatycznie trafiają do zewnętrznych sklepów, często z zakładaniem pełnoprawnego konta. W praktyce oznacza to, że nasze informacje osobowe mogą być przechowywane w dziesiątkach różnych miejsc, o których istnieniu nie mamy pojęcia".
@-Sainkho- to straszne, jak mogło do tego dojść że media podchwyciły temat i sieją strach i panikę ogólnikami w celach nabicia sobie oglądalności!?!? To coś nie do pomyślenia!
Jestem oficjalnie od 2011r jednocześnie właścicielem firmy, administratorem danych, administratorem bazy danych, programistą i sprzedawcą na allegro, więc można powiedzieć że troszkę siedzę w temacie.
@mix-mce Dla Ciebie to sianie paniki, dla mnie - uświadamianie nieświadomych.
Twoja skromna działalność na Allegro (sklep zewnętrzny nie działa) nie czyni Cię specjalistą w temacie. Ale oczywiście każdy ma prawo wierzyć, w co chce.
@-Sainkho- napisałem długi komentarz z wypunktowaniem dlaczego to co piszą w mediach to pół-prawda ale w połowie stwierdziłem że nie ma sensu. Masz rację, każdy może wierzyć w co chce.
Tak - każdy sklep tworzy po 10 kont dla kupującego potem daje im własne hasła i dla zabawy sam się na nie loguje a na koniec jak już się zmęczy zabawą sprzedaje dane na czarnym rynku za bitcoiny, które wydaje na piwo. Nie powinnaś już nigdy nic kupować w internecie bo zalecie cię fala spamu, dobiorą ci się do konta i skrzynki na listy.
@AnnaG-Antyki wyłączyli zakupy bez rejestracji bo inaczej nie dało by się zrobić np spójnego wewn. system wiadomości czy dyskusji bo jak utworzysz dyskusję jak się nie ma konta? Dla allegro prościej jest mieć wszystko w systemie.
I sprzedający mieli chyba możliwość zablokować zakupy bez rejestracji bo było bardzo dużo błędnych adresów i problemów w stylu że ktoś kupił a paczki nie dostał..
@-Sainkho- nie napisałem jeszcze najgorszej rzeczy która nastąpi teraz jak twój adres wypłynął...
będziesz chciała założyć gdzieś konto na ten adres to się pokaże komunikat że na ten adres jest już zarejestrowane konto! Bo przecież sklepy zakładają konta na dane kupujących bez opamiętania!
STRASZNE! Poczytaj może gdzieś o tym piszą więc to musi być prawda!
@mix-mce Jak potwierdzam transakcję na Allegro, to nie ma tam nigdzie do zaznaczenia lub odznaczenia opcji "załóż konto w zewnętrznym sklepie sprzedającego".
@AnnaG-Antyki Praktycznie nie kupuję na Allegro Lokalnie. Zrobiłam w przeszłości zakupy u 4 osób (ostatni 2 lata temu, kupowałam głównie pieluchy dla dorosłych). A wyciek maila zaraz po ataku nie jest przypadkiem.
Co nie zmienia faktu, ze moje dane zostały przekazany albo przez Allegro albo przez Allegro pay. Dostał je blizej niezidentyfikowany ludek podajacy sie za allegro pay. Gdyby naprawdę z niego był to widział by w systemie wpłatę, a jej nie widział. Więc na dobrą sprawę nawet nie wiem komu to portal przekazał i nie mam opcji usunać danych. Na Allegro nie zawsze wszystko zło jest winą sprzedawców, dużo rzeczy idzie odgórnie...
Swoją drogą nie zastanowiło CIę dlaczego portal kilka lat temu wyłaczył możliwość zakupów bez rejestracji??? Teraz tylko na rynkach zagranicznych taką opcję mają....