Witam mam pytanie. przymierzam sie do kupienia pałeczek do sushi ale wysyłka z allegro jest z chin i tu pytanie skoro takie pałeczki kosztują 20-30zł to będe musiał ponosić jakiekolwiek dodatkowe koszta dotyczące cła/Vat itd i jezeli tak to w jaki sposób sie je reguluje?
Wybaczcie jezeli banalne pytanie ale pierwszy raz coś zamawiam spoza eu.
Podejmując się importu z Chin, warto zapoznać się z zasadami dotyczącymi zwolnienia z należności celno-skarbowych. Zgodnie z nimi, obowiązkiem opłacenia cła objęte są towary o wartości powyżej 150 euro. Wynika to z art. 23 Rozporządzenia Rady (WE) Nr 1186/2009 z 16 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych. Natomiast kupując na własny użytek towar o łącznej wartości poniżej 22 euro, jesteśmy zwolnieni z opłacenia VAT. W przypadku, gdy przesyłka wysłana jest jako upominek („gift”) od osoby prywatnej, kwota wolna od podatku zwiększa się do 45 euro. Z tego powodu wśród Polaków panuje przekonanie, że zakupy na **piiip**s są zwolnione z VAT-u i cła.
Okazuje się, że to nie do końca prawda. Zwolnienie z VAT w przypadku importu towarów o niewielkiej wartości z kraju trzeciego (np. Chin) rzeczywiście obowiązuje w Unii Europejskiej. Ale nie w Polsce i Francji. W celu wyjaśnienia tego nieporozumienia, warto zajrzeć do Ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług. W art. 51 ust. 3 ustawy wyczytamy, że paczki o zdeklarowanej wartości poniżej 22 euro rzeczywiście są zwolnione z VAT-u. Jednak zasada ta nie dotyczy towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego. Innymi słowy, wbrew powszechnej opinii, wszystkie towary zamawiane na **piiip**s – niezależnie od wartości – wiążą się z obowiązkiem podatkowym. Kupując cokolwiek na **piiip**s zawsze musisz zapłacić VAT! Nie ma również znaczenia, czy zamawiamy tanie drobne przedmioty lub na paczce widnieje napis „gift”. Wielu chińskich sprzedawców podpisuje paczki jako „gift”, jednak nie do końca jest to legalne działanie.
z tego co się orientuję to jest losowe sprawdzanie, nie wszystkie przesyłki są opodatkowane.
Teoria. W praktyce nie znam nikogo kto by jakieś cło czy VAT zapłacił. Co więcej to przesyłki często były wysyłane ze... Szwecji, a ostatnio z Polski (na oryginalną etykietę była naklejona etykieta Poczty Polskiej). Zapewne więc towar płynie z Chin do np. Niemiec, a stamtąd już bez cła i VATU wędruje legalnie do Polski.
Ja zapłaciłem 70zl cła za lampę błyskową. Wysłaną jako gift od my frienda. Ali******
Właśnie przypadkowo kupiłem radio na allegro. Sprzedawca w aukcji słowem nie wspomniał o wysyłce z Chin. Oczywiście w szczegółach dostawy była ta informacja. Zmierzam do tego, że kupując na allegro, nie mam zamiaru płacić cła za dostawę z Chin.
@BlackWydra Taka informacja, skąd wysyłka jest w zakładce "dostawa i płatność" w każdej ofercie.
Takie oferty (jeśli istnieje konieczność zapłaty cła i vat poza aukcją) są przede wszystkim niezgodne z regulaminem Allegro, choć Allegro stoi na stanowisku, że są zgodne. Regulamin określa, że ceny towarów w ofertach muszą być cenami brutto. Cena bez należnego VAT nie jest ceną brutto. Definicję ceny brutto łatwo znaleźć.
@Client:79424033 moje wcześniejsze info dotyczyło przede wszystkim sytuacji z zakupem bezpośrednio na portalu chińskim, jeśli kupujesz na allegro to według mnie cena powinna zawierać wszystkie podatki tak jak napisał @xyz96. Ale jak jest w praktyce, pewnie różnie, bo sprzedający nie ma wpływu na to, czy dana przesyłka nie zostanie sprawdzona na granicy i ovatowana 🙂
dodam na marginesie jak to wygląda w praktyce - kwestie podatkowe załatwia za Ciebie pośrednik, może to być firma kurierska lub poczta. To oni pobierają od Ciebie podatek i odprowadzają go do fiskusa. W moim przypadku to było DHL, przysłali mi na maila formularz z kwotą do zapłaty i miałem go przelać, albo zapłacić przy odbiorze paczki. W innym przypadku paczka zapewne nie zostanie wydana. Żeby było śmieszniej oni również pobierają opłatę za tą czynność 🙂
Dokładnie. Tak właśnie zabija się gospodarkę i polskich sprzedawców.
Polski producent / sprzedawca płaci podatki, daje gwarancję, wsparcie w języku polskim, podlega licznym kontrolą i zatrudnia polskich pracowników a często też wysyłkę w ciągu 24h kontra sprzedawca z chin: bez vat, bez gwarancji, bez wsparcia i wysyłka 30 dni.
Tracą na tym wszyscy, z wyjątkiem allegro, które liczy kasę. Kupujcie u chińczyków, za parę lat będziemy dla nich pracowali za miskę ryżu.
Jak napisał @mikeza w Polsce nie ma zwolnienia z opłat celnych niezależnie od wartości przesyłki, teoretycznie. Praktycznie, jeśli odbiorcą nie jest firma, a przesyłka jest małego gabarytu prawdopodobieństwo oclenia jest minimalne.
A jeśli już się trafi, to wszystko załatwia przewoźnik za dodatkową opłatą. Poczta 25zł plus za pobranie, kurier 60-80zł plus 17 opłata skarbowa.
Cześć, mam pytanie, chce zakupić przedmiot na aukcji, ale wysyłka jest ze Szwajcarii. Aukcja dotyczy oczyszczacza xiaomi za 600 zł. Czy VAT płaci sprzedawca lub czy jest możliwe doliczenie cła i VAT w Polsce ? Jakie mogą być maksymalne dodatkowe opłaty w tym przypadku ?