Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, zobaczyłem strasznie tanią rzecz z chin, mianowicie Ninebot g2 d max, gdzie nowa kosztuje 4000 zł, a sprzedawca z chin ma ją za nie całe 1200 zł, czy to prawdziwa oferta czy oszust ?
Nikt Ci nie da tu żadnej gwarancji na towar wystawiony z wysyłka z Chin, poczytaj jak wygląda zwrot reklamacja a nawet zakup bo towar powyżej wartości150Euro podlega cłu.
Z Chin wszystko jest dużo taniej wystawione ale często dla kupującego są to rzeczywiste koszty wyższe niż by kupił podobną rzecz na krajowym rynku. Jak sobie doliczysz koszty cła i ewentualny (bardzo realny) zwrot i jego koszty odesłania to może być niemiłe zaskoczenie.
Ale jakie zaskoczenie ? Tzn ile dokładnie trzeba będzie zapłacić ?
@WebSpideyJV napisał(a):
Ale jakie zaskoczenie ? Tzn ile dokładnie trzeba będzie zapłacić ?
Zamów, to zobaczysz realne koszty. Co ty myślisz, że jak towar jest z Chin, to od razu ma być 2-3 razy tańszy? Wyglada to zazwyczaj tak:
1. Są to podróbki zrobione na lipnej elektronice
2. Realnie pozbywasz się praw konsumenta - zwrot towaru, do Chin? Za kilkaset złotych w przypadku małej paczki? Reklamacja, naprawa? Odeślesz do Chin? A na końcu będzie filmik, ze paczka jest pusta i zobaczysz 0.
3. Zazwyczaj nic nie dostaniesz, albo nawet spotykałem się, że zdjęcie towaru.
4. Ostatnio wystawiają towar za 20% wartości, a reszta jest w koszcie wysyłki.
5. Jakie masz gwarancje czegokolwiek? Jakości, norm, że w ogóle dostaniesz o co kupiłeś? Te firmy są, za miesiąc ich nie ma.
6. VAT, cło, a nie daj towar okaże się podrobiony, to sterta kłopotów.
Ale dzwoniłem do allegro i powiedziano mi że każdy może dać cene taką jaką chce, poza tym czego soe bać skoro jest allegro protect ?
Tak jest Allegro Protect a wiesz że nie nie musi oznaczać że nie otrzymasz towaru, problem może być później-nie musi. Każdy sam podejmuje decyzje, My tu tylko piszemy o obawach.
@WebSpideyJV napisał(a):
Ale dzwoniłem do allegro i powiedziano mi że każdy może dać cene taką jaką chce, poza tym czego soe bać skoro jest allegro protect ?
Tak Allegro odpowiedziało? A dlaczego to samo Allegro już usunęło tą aukcję?
Twoje pieniądze i Twoja decyzja. Nasza opinia jest taka, że kupisz sobie tylko kłopoty, ale ta lekcja choć droga, będzie bezcenna na przyszłość.
Allegro Protect? Sprzedawca poprosi o odesłanie towaru, i co zrobisz?
Ale ja nie kwestionuje tego co piszecie i co radzicie, jestem serio bardzo wdzięczny za pomoc i dziękuje
Co do oferty to dzwoniłem i pytałem że oni tego nie usuwali, a jak sprzedawca poprosi o odesłanie to chyba na jego koszt ? więc nie wiem czego sie bać, proszę rozwiń dokładnie o co chodzi, a tak poza tym to ciekawe, co sprzedający by z tego miał że ja musze opłacić CŁO i Vat ? przecież on z Vatu nic nie ma ani z CŁA
@WebSpideyJV to po co tu pytasz, bierz i daj znać jak poszło 😄 na 100 % to podróbka, dojdzie Ci cło i Vat a jak zareklamujesz i o dziwo rozpatrzą Ci pozytywnie to odzyskasz 1200 zł 😄
Ale ja nie kwestionuje tego co piszecie i co radzicie, jestem serio bardzo wdzięczny za pomoc i dziękuje, ale pytam różnie i różnie odpisuje bo różne rzeczy sie zdarzają, właśnie gdybym nie pytał to bym zamówił, a co do tej oferty to dzwoniłem też na allegro i allegro powiedzieli że oni tego ogłoszenia nie zamkneli tylko sprzedający
dlaczego oferta jest zakończona, zdjeli ją?
No to ja już nie wiem, czemu allegro mi mówili że oni jej nie zdjeli ?
Zwrot zawsze jest na koszt kupującego, reklamacja -różnie ale wg zasady odsyłasz na własny koszt a po uznaniu sprzedajacy Ci ją zwraca.
Ok ale mnie jedno ciekawi, że niby 2 osoby kupiły i co ? Allegrogo nie blokuje tylko pozwala dalej sprzedawać ? Niby oferta znika ale i tak sie pojawia zaraz
@WebSpideyJV napisał(a):
Ok ale mnie jedno ciekawi, że niby 2 osoby kupiły i co ? Allegrogo nie blokuje tylko pozwala dalej sprzedawać ? Niby oferta znika ale i tak sie pojawia zaraz
Zazwyczaj są to zakupy udawane... drugie konto kupiło, i zrobi sobie zwrot, by odzyskać prowizje, albo za miesiąc już go tu nie będzie. Oni robią udawane zakupy, że wszystko jest ok. Już widziałem takich, co z Chin wysyłali towar, a komentarze mieli już tego samego dnia. Wystawiają aukcje z pliku, więc to kilka minut roboty.
Jak był covid i jedyne maseczki zostały tylko do kupienia w Chinach u konkurencji, to włos się jeżył jak naciągali ludzi. A oni tam tez kombinują ile wlezie... sprzedaje plastiki za najmniejsze kwoty, zbiera komentarze, później zmienia tytuł aukcji i leci na droższych towarach. Konto zniknie to robi nowe.
Zwroty do Chin na Twój koszt - to kilkaset złotych za mała paczkę, a na końcu dostaniesz filmik, że paczka przyszła pusta i nic nie dostaniesz.
Towar to głównie podróbki, a jeśli nawet przypomina oryginał, to są to przedmioty co nie przeszły kontroli jakości, wybrakowane, naprawiane.... po co utylizować, jak można poszperać i jeszcze opylić za kasę.
Dzięki za pomoc, ale powiedz mi tylko, czemu allegro broni nawet często tych osób i nawet mówili mi 2 osoby bo dzwoniłem dwa razy, że często są promocje i że nie ma podstaw do zablokowania ?
@WebSpideyJV blokują masowo te konta, ale nowe mnożą się jeszcze szybciej i coraz bardziej kombinują, by się uwiarygodnić. Strasznie zaśmiecili serwis. Dzięki takiej masówce, Allegro może się pochwalić, że ma już 250 mln ofert na serwisie, tabelki w exelu wyglądają super, komu liczy się progres ilości do premii to ją spokojnie zgarnie...
Cóż, z drugiej strony nie wiemy ile akcji spółki jest w rękach Chińczyków i czy to nie powoduje, że są tak masowo dopuszczani do sprzedaży. W tej chwili Allegro idzie tylko w masówkę, ale takie przygody z zakupami zniechęcą do korzystania z serwisu.
Już były tutaj opinie tych, co kupowali te chińskie rzeczy. Ale nawet jeśli wyglądały na oryginalne, to psuły się 10x szybciej niż ten sam produkt firmowy zakupiony w UE.
Ale właśnie patrzyłem i ta sama nazwa i dalej jest, dla tego sie dziwiea zgłaszałem i nic