Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Minęła doba odkąd zgłosiłem to ogłoszenie jako oszustwo: https://allegrolokalnie.pl/oferta/mocne-glosniki-creative-21-z-bluetooth
A ono nadal widnieje w niezmienionej formie.
Oszustwo polega na wmawianiu potencjalnym kupującym że ten model głośników posiada Bluetooth. Sprzedający w wiadomości prywatnej przyznał że głośniki bluetooth nie posiadają a jedynie dodaje do nich adapter.
Stąd wiem że głośniki bluetooth nie mają bo mam identyczne. Nawiasem mówiąc kupione za cenę niższą o 20%, ale... 20 lat temu.
Sprzedający ogłasza się również w innym popularnym serwisie ale już pod męskim imieniem. Ogłoszenie łatwo znaleźć bo nie zmienił nawet tytułu. To jedyne ogłoszenie z głośnikami creative inspire p380 gdzie sprzedający twierdzi że głośniki mają Bluetooth.
Linka z danymi technicznymi już wysyłałem przy próbie zgłoszenia w formularzu. Teraz kolej Allegro żeby sprawdzić oszusta.
I CO WY NA TO??? Czyżbyście zaczęli weekend w piątek rano???
Oszustwo w kodeksie karnym ma ściśle określoną definicję i nie widzę w tej ofercie niczego co by tą definicję spełniało.
O ile faktycznie mogłoby być napisane w treści oferty że połączenie Bluetooth jedynie przez dołączony adapter to w obecnej formie nie jest to żadne oszustwo.
@rafnov Jak sąd uzna go za oszusta i usłyszy wyrok to i Allegro będzie miało podstawę do działania.
Przecież piszę że można podłączyć przez bluetoth a nie że go mają czytanie ze zrozumieniem się kłania z bluetoth to nie znaczy z wbudowanym skoro dodaje adapter tzn że zgodne z ofertą
Wy chyba sobie jaja robicie.
Gość pisze, że głośniki mają Bluetooth (co jest kłamstwem), nie wspomina nic o adapterze, a potem przyznaje, że jedyna możliwość podłączenia przez bluetooth to... dodatkowy adapter (a więc potwierdza swoje kłamstwo). Faktycznie sprzedaje więc dwa przedmioty, żeby osłonić swoje kłamstwo. A wy nie widzicie tu niezgodności z regulaminem? Gdzie w opisie jest wspomniany adapter, o którym wiem tylko z rozmowy prywatnej?
Nie rozumiem w czym widzisz problem
W treści ogłoszenia jest napisane:
„Można połączyć kablem lub przez Bluetooth”
Jakie znaczenie ma to w jaki sposób można podłączyć głośniki?
Czy to adapter czy przez wbudowany moduł ale można podłączyć je przez Bluetooth a adapter jest w zestawie więc wszystko się zgadza.
Z wszystkich problemów jakie występują na allegro ten jest zdecydowanie najmniej istotny 🙃
Sprzedam ci samochód. Jeździ...
Gdy go holujesz.
Ciężko mi uwierzyć, że naprawdę dalej coś tutaj jest niejasne.
Mało mnie obchodzi ocena istotności tego problemu, szczególnie w obliczu faktu jaką, te głośniki mają średnią cenę, a na jaką próbuje naciągnąć ten gnój.
Koleś sprzedaje 2 przedmioty, oszukuje co do funkcjonalności tego, który jest w opisie, ukrywa istnienie drugiego (bo dopiero w pw przyznaje się do niego) a wy nie widzicie w tym nic niewłaściwego?!
I nawet gdy wam wsadzić palec w oko, to dalej idziecie po swojemu, ignorując fakt oszustwa.
@rafnov przepraszm Ci ale ja takze nie widze tam oszustwa.
Jest napisane sprzedam głośniki z bluethooth. Wiec jeśłi kupujący otrzymuje glośniki oraz adapter bluethooth i ma możliwośc korzystania bez dodatkowych kosztów, zaraz po zakupie z tej funkcji to nie możemy tutaj mówić o oszustwie.
Kupujacy otrzyma w pełni funkcjonalny przedmiot zgodny z opisem.
Nawet jeśli głośniki fabrycznie nie mają bluetooth to taka modyfikacja raczej jest na plus dla przedmiotu ( zwłaszcza że nie jest to modyfikacja wewnętrzna i nikt nie grzebał w środku firmowego zestawu lecz jest zrobiona za pomoca zewnetrzego adaptera który jak sam piszesz sprzedający daje w cenie przedmiotu.
Koleś sprzedaje głośniki z adapterem o którym nie wspomina w treści, za to oryginalnemu przedmiotowi przypisuje funkcjonalność, której on nie ma... I to nie jest oszustwo?... Już nawet nie chce mi się silić na porównania, skoro tyle razy napisałem wprost.
Na szczęście ta oferta to był jedyny zgniły rodzynek wśród wielu. Nie sprawdzałem od 3 tygodni czy nadal dostępna.
@rafnov przepraszam Cie ale jeszcze dopytam ponieważ dla mnie jako sprzedającego istotny jest odbiór oferty stąd tez moje pytanie.
Czy jesli napisze w ofercie: "sprzedam wąż ogrodowy ze zraszaczem" to według Ciebie powinien to być jeden połączony przedmiot ? czy też mogą to być dwa przedmioty które natychmiast po odebraniu przesyłki mozna połączyć i z nimi pracować?
Bo jeśłi dla kupujących ma to znaczenie to warto o tym wiedziec aby czytelnie przygotowywac oferty.
Nie zaczepiaj, bo zaraz i Tobie się dostanie od "gnój, oszust, kłamca" itp.
Tragedia. Na podstawie twojego rozumowania mogę stwierdzić że sprzedajesz w podobny sposób.
Widzę, że rozumowanie niektórych przerasta więc może najprostszy jaki przychodzi mi do głowy przykład: sprzedam zapałki. (Oczywiście są to patyczki i pudełeczko siarki).
Czy jest to w pełni funkcjonalny przedmiot?
@_Likos_, co innego sprzedawać funkcjonalny zestaw a co innego kłamać, że urządzenie ma pełnię funkcji bez innych dodatków. Przypominam, że sprzedający w ofercie nigdzie nie wspomniał że głośnik dopiero z dodatkowym adapterem Bluetooth działa w ten sposób, bezprzewodowo.
Nie sprawdzałem kilka miesięcy, ale współczuję temu kto dał się nabrać temu oszustowi. Jak wam mało zdroworozsądkowej definicji oszustwa to sobie zerknijcie do słownika ale mi wystarczy jedno: kłamstwo co do pełni funkcjonalności samodzielnego urządzenia bez żadnych dodatkowych urządzeń.
Serio, nie piszcie już, że to był uczciwy sprzedawca, bo mi ręce opadły jak was poczytałem, nawet po czasie.
@rafnov Ale wiesz że możesz po prostu zapytać przed zakupem czy bluetooth jest wbudowany czy dokładany jest adapter i na podstawie tej odpowiedzi zdecydować się na zakup lub olać tą ofertę i szukać dalej? Podziwiam że masz tyle czasu i energii na zmarnowanie.
@rafnov jak nie rozumiesz czym jest oszustwo z kk to zgłoś go na policję tam ci wytłumaczą czemu umorzyli sprawę. A za pomawianie kogoś i nazywanie oszustwem można na 100% dostać wyrok z 212kk.
Sam sobie przeczytaj to co napisałeś. Odsyłasz mnie na policję żeby mi wytłumaczyła dlaczego Allegro zignorowało sprawę? Możliwe że dalej nie zignorowało bo zdaje się że ta oferta później zniknęła. Możliwe że palant sprzedał tak jak pisał, a możliwe że nie. Po prostu razi mnie wasze podejście.
A ty mi jeszcze rzucasz jakimś paragrafem. Och och, już się boję. Zwłaszcza że nikogo wprost nie nazwałem oszustem pod jego imieniem i nazwiskiem, więc jeżeli chodzi ci o naruszenie dóbr osobistych to do niego również nie doszło, tak samo jak mogło nie dość do sprzedaży, a więc i do dość nieudolnie ukrytego oszustwa, co do sprzedawanego przedmiotu.
Jeżeli nadal nie umiesz czytać ze zrozumieniem to przypominam że sprzedający opisał przedmiot jako posiadający funkcjonalność a w rzeczywistości zależała ona od zupełnie innego przedmiotu, którego obecności nie wspomniał w opisie. Teraz pobaw się dalej w paragrafy, bo ja nie mam czasu. Krótko mówiąc: popierasz gnoja i naciągacza.
Dla mnie ten konkretny temat zakończony ale nie omieszkam opisać jeżeli jeszcze trafię na podobną sprawę.
@rafnov aleś mondry no panie. Oferta na lokalnie była to ile myślałeś że on tam ma sztuk? 100? 1000? Zniknęła? A o nowej unijnej dyrektywie słyszałeś dotyczącej ilości transakcji w roku? A o zmianach na allegro słyszałeś że ofert małych sprzedawców nie widać? To po co ma wystawiać? Na lokalnie masz podane dane użytkownika w linku co wkleiłeś na początku to domysl się czy nie można było zidentyfikować pomawianego ale oh ah prawo znasz wybiórczo. Podobnie w ofercie nie było nic napisane w jaki sposób łączy się przez bluetoth tylko, że ma taką funkcję więc nawet z tym pierniczeniem o funkcjonalności to popłynąłeś. Allegro to nie sąd nie orzeka kto ma rację, nie ma kompetencji sądu nie ma nawet prawa się wtrącać. Idź do sądu z powództwem cywilnym a ten się zapyta wprost czemu zanim kupiłeś to nie dopytałeś bo miałeś taką możliwość? Funkcjonalność jest stwierdza się, że jest bye bye sprawa umorzona koszty sądowe albo skarb państwa albo tobie doliczą.