anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zupełny brak reakcji na zgłoszenie o wyłudzeniu danych do banku

Client:63580972
#9 Pomysłodawca#

Otrzymałem email od użytkownika Allegro, nick Client:104228305 o treści :

"Zamówienie#765432 zostało wysłane do wypłaty. Aby umożliwić Ci odbiór należnych środków, prosimy o skorzystanie z przesłanego linku. Po kliknięciu w link, zostaniesz przekierowany do strony, na której będziesz mógł wybrać swój bank:alleqrolokllne765432.top/s/3pKt9 Po zatwierdzeniu przelewu pieniądze zostaną błyskawicznie przesłane na Twoje konto. Cały proces jest sprawny i bezpieczny, gwarantując płynne przeprowadzenie transakcji."

Oczywiście od razu wiedziałem, że jest to pishing, czyli oszustwo mające na celu wyłudzenie danych do logowania się do mego banku. Poinformowałem ten wasz zakichany dział bezpieczeństwa, podałem niezbędne dane i?... 

I nic... Upłynęło 6 godzin a wysłany mi link do strony z wyborem banku nadal jest aktywny, nadal gdy kliknę jakikolwiek bank to kieruje mnie na fałszywą stronę do logowania. Strony banków wyglądają wiarygodnie, sa nawet ostrzeżenia przed oszustami 🙂 ...

Jeśli tak ma wyglądać praca tego działu bezpieczeństwa to wszyscy kwalifikują się do zwolnienia. LENIE !!!

Mają podane na tacy nick, treść maila wysłanego z Allegro do mnie i z pewnością widoczne dla pracownika Allegro, i nikt nawet nie kliknął ten link, aby zweryfikować oszustów. Oszust nadal ma aktywne konto na Allegro i w każdej chwili może dokonać kolejnego oszustwa !!!

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

pecela
#17 Koryfeusz#

@Client:63580972

Ani bank, ani Allegro nie mają ani technicznych, ani prawnych możliwości zablokowania tego typu strony.

A strona z linku stoi ukryta za Cloudflare (proxy). Aby CF zablokowało do niej dostęp musi być prawomocny wyrok sądu, nakazujacy blokadę strony (wraz z klauzulą wykonywalności wydaną przez sąd federalny w Kalifornii). Oczywiście właściciel domeny może zmienić serwery DNS na serwery innego dostawcy proxy. 

A sama domena top podlega pod chińskie prawo. Tylko chińskie władze mogą ją trwałe zablokować.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

To jest norma. Wiadomości są wysyłane wszędzie, na każdej możliwej stronie jak FB, Allegro, lokalne, O.X, ogłoszeniaki. Przeważnie po 2 tygodniach od wystawienia pierwszego ogłoszenia na koncie przestają przynajmniej na lokalnym, w każdym razie na moich kontach tak było. Na głównym sporadycznie też przyjdzie ale to nie z nowego, a ze starszego kradzionego konta. Jedynym portalem, który sobie z tym radzi jest chyba V....d. Przez rok raz tylko zobaczyłam taką wiadomość i po 3 minutach znikła, czyli portal usuwa je...

oznacz moderatorów