Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie zdążyłam odebrać przesyłki i otrzymałam info od inpost że przesyłka wróciła do nadawcy. W jakim terminie następuje zwrot środków? Robi się to automatycznie czy muszę coś zgłosić do Allegro?
Jak nie odebrałeś to wróciła do sprzedającego ale jak nie odstąpiłeś to umowy zakupu to przedmiot należy nadal do Ciebie, skontaktuj się ze sprzedającym i ustal co dalej.
@laalkaa5 Niczego Ci nie naliczy, skontaktuj się ze sprzedającym, a jak nie chcesz już tego towaru to wejdź w zakładkę "Moje zakupy" kliknij zwrot, wówczas sprzedający zwróci Ci środki.
Wina jest po twojej stronie .Twój przedmiot zmierza do sprzedawcy i ma prawo naliczać ci nawet koszty za jego magazynowanie . Jak nie chcesz problemów to radzę skontaktować się ze sprzedawcą i rozwiązać problem.
@kolekcjoner608 napisał(a):
i ma prawo naliczać ci nawet koszty za jego magazynowanie..
Nie zgadzam się.
@Client:104371448
Ty tu nie masz nic do zgadzania- takie są przepisy.
Najlepiej jest skontaktować się ze sprzedającym i opłacić ponowną wysyłkę bo raczej nie można odstąpić od umowy z której się wcześniej nie wywiązało.
@Client:104371448 Twoim prawem jest sie z tym nie zgadzać na forum, prawem sprzedającego jest naliczanie kosztów magazynowania przesyłki
@laalkaa5 najprościej i najtaniej - skontaktuj sie ze sprzedającym i odstąp od umowy. Wówczas bez problemu powinien Ci zwrócić wpłate. Dopóki nie odstąpisz od umowy towar zgodnie z prawem nadal należy do Ciebie.
@Client:104371448 To że się nie zgadzasz to tylko Twoja wizja ale przepisy mówią co innego. Niewiedza nie zwalnia z ich przestrzegania.
@kolekcjoner608 rozumiem, że bez skutecznego powiadomienia sprzedający może obciążyć kupującego kosztami magazynowania? 😄
Client:10437144
@starling_shop to wiem; tępy nie jestem. Z wypowiedzi @kolecjoner608 jasno wynikało, że obligatoryjnie jest takie naliczanie kosztów magazynowania. Rozumiem, że jak nie ma w regulaminie informacji o kosztach magazynowania to takie dzialanie jest zgodne z prawem?
Cześć, @laalkaa5.
Żeby otrzymać zwrot środków musisz kliknąć link "ZWRÓĆ ZAKUP" w polu ze szczegółami transakcji. Znajdziesz go na liście zakupów pod adresem: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione Jako powód zwrotu wskaż "Odstąpienie bez podania przyczyny". Twój przedmiot już jest z powrotem u sprzedawcy, więc na zwrot swoich pieniędzy nie powinnaś czekać długo (zgodnie z polityką zwrotów na Allegro ma na to 7 dni kalendarzowych liczonych od dnia zmiany statusu przesyłki zwrotnej na Dostarczona, ale nie więcej niż 14 dni od chwili, gdy otrzymał wypełniony przez Ciebie formularz zwrotu towaru).
PS: Chociaż to forum nazywa się "dyskusje kupujących", to odpowiadają tu prawie wyłącznie sprzedawcy. Weź to pod uwagę i nie daj wpędzić się w poczucie winy za korzystanie ze swoich ustawowych praw. Nie będziesz miała z tego powodu żadnych problemów. A jeśli sprzedawca będzie się ociągać ze zwrotem Twoich pieniędzy skorzystaj z narzędzi, które daje Ci Allegro. Tu masz instrukcję: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/allegro-protect/co-zrobic-aby-otrzymac-rekompensate-w-ramach...
A rozróżnia odstąpienie od umowy od niewywiązania się z umowy na usługę transportową? No to wytlumaczę że druga opcja i tak oznacza zwrot środków minus kwota dostawy jaką sprzedawca poniósł za dostarczenie nieodebranej paczki nawet po kliknięciu zwroć zakup.
żeby korzystać z ustawowych praw trzeba się najpierw wywiązać z ustawowych obowiązków 😉
Z jakiej okazji kupujący miałby w tym wypadku dostać rekompensatę z AP?
@starling_shop napisał(a):żeby korzystać z ustawowych praw trzeba się najpierw wywiązać z ustawowych obowiązków 😉
Śmiała hipoteza. Potrafiłbyś rozwinąć? 😉
Z jakiej okazji kupujący miałby w tym wypadku dostać rekompensatę z AP?
A to czytałeś? "W jakich sytuacjach pomoże Ci Allegro Protect?"
@Client:109199213
Udzielasz tutaj porad, więc powinieneś znać na wylot przepisy dotyczące umów sprzedaży. Jeśli jednak tak nie jest to zapoznaj się z kodeksem cywilnym (podpowiem- Księga Trzecia. Zobowiązania) może wtedy przestaniesz pisać bzdury. Ja Ci tego podawać na tacy nie będę bo niczego się nie nauczysz w ten sposób.
Za to ja czytałam zasady AP i nigdzie nie ma wzmianki, że możesz się nie wywiązać z umowy i jeszcze Allegro Cię za to nagrodzi. Wręcz przeciwnie- jeśli wszystko jest zgodnie z przepisami to nawet proklienckie allegro stanie po stronie sprzedającego.
(Podpowiedź numer 2: nieodebranie przesyłki to nie zwrot).
@starling_shop napisał(a):Udzielasz tutaj porad, więc powinieneś znać na wylot przepisy dotyczące umów sprzedaży. Jeśli jednak tak nie jest to zapoznaj się z kodeksem cywilnym (podpowiem- Księga Trzecia. Zobowiązania) może wtedy przestaniesz pisać bzdury. Ja Ci tego podawać na tacy nie będę bo niczego się nie nauczysz w ten sposób.
To nie brzmi jak dyskusja na argumenty, a raczej jak ucieczka w slogany i próby dyskredytowania rozmówcy. Czuję się zawiedziony, bo po Tobie spodziewałem się czegoś więcej.
Za to ja czytałam zasady AP i nigdzie nie ma wzmianki, że możesz się nie wywiązać z umowy i jeszcze Allegro Cię za to nagrodzi. Wręcz przeciwnie- jeśli wszystko jest zgodnie z przepisami to nawet proklienckie allegro stanie po stronie sprzedającego.(Podpowiedź numer 2: nieodebranie przesyłki to nie zwrot).
Dobra, daję Ci szansę:
Chyba się zgodzisz, że OP nadal może odstąpić od umowy. Jakie obowiązki ciążą na konsumencie, który skutecznie odstąpił od umowy sprzedaży? Co się z tą umową dzieje w momencie odstąpienia?
PS: "czytałam zasady AP i nigdzie nie ma wzmianki, że możesz się nie wywiązać z umowy i jeszcze Allegro Cię za to nagrodzi. " - Allegro Protect to nie jest program nagrodowy. Nie wiem, skąd to wziąłeś.
@starling_shop [edycja] Miało być: "Allegro Protect to nie jest program nagrodowy. Nie wiem, skąd to wzięłaś."
@Client:109199213
"Chyba się zgodzisz, że OP nadal może odstąpić od umowy. Jakie obowiązki ciążą na konsumencie, który skutecznie odstąpił od umowy sprzedaży? Co się z tą umową dzieje w momencie odstąpienia?"
Jakiś konkretny przepis, że można odstąpić od umowy z której się najpierw nie wywiązało? Czy zwyczajna "ucieczka w slogany i próby dyskredytowania rozmówcy" bo nawet nie chce Ci się zapoznać z podanymi przepisami obowiązującymi w Polsce?
" Allegro Protect to nie jest program nagrodowy. Nie wiem, skąd to wziąłeś."
Z tego co sugerujesz. Sprzedający został oszukany i jeszcze kupujący ma za to dostać wypłatę z Allegro? Jak inaczej to nazwiesz?
@starling_shop napisała:Jakiś konkretny przepis, że można odstąpić od umowy z której się najpierw nie wywiązało?
Tak konkretnie, to jest art. 27. znanej Ci (mam taką nadzieję) ustawy. I nie, nie ma tam mowy o tym, że przed skorzystaniem z przysługującego prawa konsument musi najpierw wywiązać się z zawartej umowy. Nie ma, bo to byłby prawny absurd. Coś jak te prawdy objawione, które ciągle wciskacie kupującym, chociaż były obalone wiele razy, choćby tutaj: https://konsument.gov.pl/faq/czy-konsument-moze-odstapic-od-umowy-zawartej-na-odleglosc-przed-otrzym...
nawet nie chce Ci się zapoznać z podanymi przepisami obowiązującymi w Polsce?
Ale Ty niczego nie podałaś. Piszesz w stylu LWA: "bo tak jest wg prawa". A według prawa konsument może odstąpić od umowy zawartej na odległość i tyle.
Sprzedający został oszukany i jeszcze kupujący ma za to dostać wypłatę z Allegro?
Chyba za dużo czasu spędzasz wśród pinsplaszy, kostasów, ziółek, azraelów i innych takich.
Jak inaczej to nazwiesz?
Na pewno nie oszustwem.