anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot telefonu

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:108404437
#3 Debiutant#

Dwa dni temu odebrałam zamówiony telefon Motorola. Przez te dwa dni go używałam, ale już wiem, ze się do niego nie przyzwyczaję, ma dziwny (dla mnie) interfejs i ogólnie mi nie pasuje. Czy po przywróceniu ustawień fabrycznych i wyczyszczeniu go mam prawo do zwrotu (allegro smart) ? Na pudełku była plomba, którą musiałam przeciąć, żeby je otworzyć...

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20
Monika__L
#17 Koryfeusz#

prawo do zwrotu nie ma nic wspólnego z allegro smart lub jego brakiem

Masz prawo do zwrotu, ale raczej nie odzyskasz całej kwoty- sprzedawca potrąci za użytkowanie. Raczej niemało, bo zostaje z używką do sprzedania

oznacz moderatorów
#3 Debiutant#

No właśnie, zastanawiam się, czy faktycznie tak jest - trafiłam na podobny wątek na tym forum i są tam następujące komentarze:

"Odnośnie opakowań - jest wyrok polskiego sądu: opakowanie towaru nie jest przedmiotem sprzedaży, więc klient może zwrócić towar bez opakowania.

Podpierając się tym wyrokiem  - to działa w obie strony. Czyli - kupując nowy telefon możesz go otrzymać owinięty w folię bąbelkową i wrzucony do "zastępczego" opakowania - jeśli w opisie aukcji nie było napisane, że jest w oryginalnym, zaplombowanym opakowaniu - to będzie to produkt zgodny z opisem.

Odnośnie plomby na pudełku - to chyba nie powinno mieć znaczenia. Jest wręcz przeciwnie. telefony posiadają karty gwarancyjne, które powinien sprzedawca wypełnić (min. pieczątka i podpis i dołączony dowód sprzedaży). No, chyba, że na siebie przejmują obsługę gwarancji."

"Tak, możesz go zwrócić bez podawania żadnej przyczyny w ciągu 14 od otrzymania paczki. Dokładniej - w ciągu 14 dni możesz wysłać sprzedawcy swoją pisemną rezygnację (odstąpienie od umowy) , a potem masz kolejne 14 dni na odesłanie telefonu. Zerwanie plomby nie może być przeszkodą w zwrocie towaru, sprzedawca z tego powodu nie może Ci odmówić przyjęcia zwrotu. Nie może też pomniejszyć zwracanej kwoty, jeżeli towar nie nosi śladów użytkowania, czyli nie ma mniejszej wartości po Twoim zwrocie. Zgodnie z prawem nie masz nawet obowiązku zwracać przedmiotu w oryginalnym opakowaniu, więc brak jakiejś plomby tym bardziej nie może być przeszkodą."

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

haha.

Próbuj. Ale daj znać jak już wszstko sfinalizujesz.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Client:108404437 Opakowanie nie jest przedmiotem sprzedaży, ale używany telefon i owszem😉, więc musisz się liczyć z tym ,ze nie otrzymasz pełnej kwoty zwrotu, bo  factory data reset, nie oznacza, ze telefon jest znów nowy😏

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@Client:108404437 jeżeli towar nie jest wyłączony ze zwrotu albo nie ma ograniczeń to masz prawo do zwrotu, wg prawa sprzedający ma prawo pomniejszyć wysokość zwrotu o tyle ile spadła wartość towaru, uzasadniając to.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Client:108404437  Brakuje informacji czy kupiłaś jako osoba prywatna czy jako firma na fakturę.

Jeżeli jesteś firma zwrot po prostu nie przysługuje.

Jeżeli sprzedający okaże się być osobą prywatną to zwrot jest możliwy ale tylko za jego zgodą.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:108404437 @Warto jest sobie zadać w tej sytuacji pytanie czy chcąc kupić taki telefon i mając do wyboru:

1. Rozpakowany, używany dwa dni i zwrócony

2. Kompletnie nowy, nieużywany, zapakowany fabrycznie

za ten pierwszy byłabyś gotowa zapłacić tyle samo co za ten drugi? 

Jeśli tak to spoko. 
jeśli nie to dlaczego?

oznacz moderatorów
#3 Debiutant#

Oczywiście, rozumiem, co masz na myśli i zgadzam się z Tobą. Ale skoro przysługuje prawo do zwrotu w ciągu 14 dni towaru kupionego przez internet, bo "okazało się, że ten przedmiot nie spełnia oczekiwań klienta", to jak rzeczony klient miał się przekonać, czy towar spełnia jego oczekiwania bez wypróbowania go?

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

a jak byś kupiła opony? zmywarkę? smoczek niemowlęcy?

Pewne towary kupowane nawet stacjonarnie sa obarczone ryzykiem niedopasowania.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@Client:108404437 Nie musisz słuchać tego wszystkiego, masz prawo zwrotu, możesz zwrócić i jest to zgodne z prawem.

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

oczywiście, prawo do zwrotu ma 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@LEW433 „Nie musisz słuchać tego wszystkiego, masz prawo zwrotu, możesz zwrócić i jest to zgodne z prawem.”

Fakt - nie musi ale przecież po to tu przyszła na forum żeby posłuchać a samego prawa do zwrotu nikt tu nie neguje 😁

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

dokładnie, dodatkowo jest rozwojowe.

Zresztą najpierw pytanie było o zwrot a dopiero potem o jego konsekwencje, więc wie, że będą emocje 😄

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@LEW433 Czy ktoś tu powiedział, ze nie ma prawa do zwrotu🤔

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Niektórzy tak pisząc żeby nie chcieli takiego towaru ale to nie jest przedmiotem pytania kupującego.😁

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

Pierwszego - nie. A drugiego? 😉

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

Moim celem jest jedynie zwrócenie uwagi na problem następujący - kupujący widząc ofertę oznaczoną jako „po zwrocie” oczekuje ceny niższej niż przy tym samym towarze ale „nowym” - to oczywiste. 

Natomiast (prawie) każdy z tych samych kupujących którzy dany towar zwracają i który to towar trafi potem do kategorii „po zwrocie” oczekują zwrotu pełnej kwoty. 

Także no coś tu nie gra - skoro towar jest pełnowartościowy to czemu nie chcą za niego zapłacić pełnej wartości kiedy już trafi na „outlet”?

Mam pewne doświadczenie w handlu towarami używanymi i wiem, że elektronika (ale nie tylko) ma to do siebie, że wystarczy z telefonem czy też telewizorem lub jakimkolwiek innym sprzętem wyjść ze sklepu i rozpakować - automatycznie traci 10-15% wartości. Nie trzeba go nawet używać.

A jak się już go poużywa nawet tylko kilka dni to traci kolejne % wartości. 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@komis-bell  jak stare przysłowie pszczół mówi :"punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia"😁

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@LEW433 parafrazując "Niektórzy tak piszą, że ,by nie chcieli takiego towaru", a teraz pytanie, Ty chciałbyś kupić telefon "nowy", tylko 40 razy testowany🤔

oznacz moderatorów