Witam. Wygrałem licytację produktu od firmy. Finalnie zapłaciłem, ale widzę, że w sumie ten sam produkt nowy można kupić sporo taniej od innej firmy. (Zastanawiam się teraz czemu inni też tak namiętnie licytowali jak literalnie to samo jest taniej za kup teraz) Odstąpiłem od umowy kilka minut po zakupie. Allegro chce przesyłkę zwrotną, podaje numer przesyłki jak mam zwrócić towar który nie jest nawet wysłany. Robić coś z tym dalej, czy się samo rozwiąże?
Cześć @crossdressphyxia, w takim wypadku najlepiej skontaktować się bezpośrednio ze sprzedającym.
Dziwne to trochę dla mnie, bo wczoraj odstąpiłem od umowy, o czym sprzedający na pewno został poinformowany. Dzisiaj przesyłka już do mnie jedzie. Nie rozumiem takiego podejścia, bedę ją musiał odesłać, więc finalnie dostanę zwrot -30 zł za wysyłkę, którą bezsensownie opłaciłem.
@crossdressphyxia przy odstąpieniu dostajesz zwrot kosztów wysyłki (do ciebie)
Dobrze, ale odesłać już muszę na koszt własny, bo nie ma darmowego zwrotu. Czy można po prostu odmówić przyjęcia paczki?
Jeżeli to nie był Smart, to Sprzedawca za zwrot zostanie obciążony i jak najbardziej może potrącić Ci tę kwotę. Zwrot produktu jest na Twój koszt.
Dobrze to rozumiem. Czy można po prostu odmówić przyjęcia paczki ? Sam fakt wysłania jej na następny dzień po zgłoszeniu zwrotu jest dla mnie tak jakby trochę złośliwy.
1. Zawsze możesz odmówić przyjęcia paczki, ale Sprzedawca ma prawo potrącić pełną kwotę za ten zwrot.
2. Co do złośliwości. Nie wiem, czy można było jeszcze zamówienie anulować, ale jeżeli nie, to znaczy, że był już wygenerowany list przewozowy. Jeżeli to jest duża firma, to całkiem możliwe, że nikt nie widział Twojego zwrotu przed wysyłką. Poza tym, jeżeli mają dużo paczek, to nawet nie są w stanie odszukać Twojej paczki.
Anulowałem zamówienie dosłownie 5 minut po wygraniu licytacji. Zostało ono wysłane dzisiaj około południa. A list został wygenerowany dzisiaj rano.
Dodam, że licytacja zakończyła się wczoraj około 20.30
Zrobiłem zwrot. Nie widziałem możliwości anulowania zakupu
Zakup od firmy czy osoby prywatnej?
Od firmy. Dogadałem się już ze sprzedającym, nie zauważyli i poprosili o nieodbieranie paczki.