Witajcie Bezmięsni!
Dziś przepis dla tych, którzy zastanawiają się jak produkty odzwierzęce można zastępować roślinnymi. Wierzymy, że pomysł na twarożek ze słonecznika może być inspiracją do podobnych eksperymentów w kuchni. Dajcie znać czy wyszło smacznie 🙂
Do niedzieli (25 lipca) czekamy też na zdjęcia Waszych dań. Osoby, które w poprzednim tygodniu przystąpiły do konkursu, mają szansę na wygranie karty podarunkowej Allegro o wartości 1000 zł. Wystarczy, że w tym i kolejnych tygodniach będą publikować pod postami konkursowymi zdjęcia przygotowanych przez siebie potraw. Pełną treść regulaminu znajdziecie tutaj.
Twarożek ze słonecznika z rzodkiewkami i szczypiorkiem
Składniki:
Ziarna słonecznika zalej na noc zimną wodą. Rano odcedź, dodaj sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól, pieprz i 4 łyżki wody. Zmiksuj blenderem. Dodaj pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórka, ewentualnie więcej soli lub pieprzu do smaku. Posyp szczypiorkiem.
🍇🥕🍋🥑🥒🍓🍆🍊🥜🍎🥝
Podoba Ci się nasz konkurs? Lubisz jeść bezmięsnie? Sprawdź również czym jest Roślinne Wyzwanie, organizowane przez zaprzyjaźnione z nami stowarzyszenie Otwarte Klatki 🦊
Nawet miseczka się oblizuje na taki twarożek 🙂
@Client:50474578 @danke20 @alexandra_89 @Baby-mama1 @monikry1 @kiniak87 @Furia2010 @majksaj @alex_andra1 @Client:51320524 @christian33 @korczcw @Mrowczynski84 @kasiamax12
🔔Przypominamy, że tylko do niedzieli czekamy na Wasze zdjęcia w drugim etapie konkursu. Aby mieć szansę na wygranie karty podarunkowej Allegro o wartości 1000 zł, musicie zamieścić zdjęcie pod każdym z 5 postów konkursowych.
@nat_not moje jutro wjedzie 😁
#MilordziePodanoDoStołu 😁
A co powiecie na orientalne wariacje? 🙂 Odrobina kurkumy i do tego meeega ostre papryczki...
LUDZIE!!! Zielone uwielbiam, ALE NA SUROWO, bez niszczenia temperaturą "blenderem" (bleee), Kocham jeść surówki, ale "twarożek z... no najlepszy z mleka, taki prawdziwy! Po co robić mięso z kartofli????????? Ludzie, dobrze się czujecie?🤣
Mistrzu, nie potrzeba maltretować tego biednego słonecznika blenderem 😁 Próbowałam, nie za bardzo wygodne - może mój blender już nie ogarnia. Po namoczeniu ziarna są mięciutkie, kilka sekund w malakserze i pasta słonecznikowa gotowa i w dodatku jest zaskakująco dobra 😉 Dla niektórych, może to być fajna alternatywa dla nabiału. Polecam! ❤️
Tak, ja się czuję świetnie! 😄
🌻🌻🌻 Słoneczniki w całym mieście
Nie widziałeś tego jeszcze…
Popatrz, o popatrz! 🌻👀🏘🏡
🌼🌸🌺 Kwiatowymi kanapkami
🌻🌻🌻 Słoneczniki przywitamy
Popatrz, o popatrz!🌻👀🌻
Mój odwieczny problem, to brzydota dobrego jedzenia, które przygotowuje 😄 Ale tutaj prezentuję śniadanie do łóżka z kiełkami koniczyny na szczęście ❤️
Inspirowany Igrzyskami Olimpijskimi w Japonii stworzyłem coś na kształt sushi.
Nie byłem przekonany do tego przepisu i muszę powiedzieć, że bardzo miło się zaskoczyłem 🙂
Z chlebem na zakwasie z własnego wypieku smakowało wyśmienicie. Chcecie przepis na chleb?