Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Cześć,
czy możecie wyjaśnić, dlaczego Allegro od pewnego czasu zmienia nazwy produktów?
Proszę również o:
Dziękuję i czekam na odpowiedź.
@biuronimo_pl konsultuję już kwestie związane ze zmianami nazw produktów i weryfikuję sprawę wskazanego przez Ciebie produktu w katalogu. Wrócę do Ciebie z informacją.
@biuronimo_pl czy jesteś w stanie podać nam przykład produktu, w którym nazwa została zastąpiona nazwą top oferty w zestawie? Chcielibyśmy przeanalizować głębiej ten przypadek.
Np. ten, który zgłosiłem na początku.
154230e4-5bc0-4e2d-abe0-fcc85c9f281b
Proszę:
6ddc29e2-3221-4c87-90b6-93ba337cef73
Przy okazji proszę o przywrócenie pierwotnej nazwy.
To jest jakiś absurd, żeby Allegro zmieniało treść oferty sprzedawcy...
I to jeszcze w tak głupi sposób.
Tu kolejny:
13e9cff3-e48e-485d-a035-81d0801fa3c0
też proszę o przywrócenie pierwotnej nazwy
@Extra-Electro Sprawa jest w trakcie weryfikacji. Proszę Cię o cierpliwość.
Jak tam? Możemy liczyć na odpowiedzi?
@biuronimo_pl Wracam do Ciebie z odpowiedzią.
Zweryfikowaliśmy dokładnie Twoje zgłoszenie dotyczące zmian nazw produktów w katalogu. Wykryliśmy nieprawidłowości w działaniu algorytmów ustalających najbardziej reprezentatywną nazwę dla produktu i podjęliśmy już działania, które wyeliminują te przypadki.
Co do produktu 154230e4-5bc0-4e2d-abe0-fcc85c9f281b. Sytuacja była tu bardziej skomplikowana, dziękujemy więc za jego przytoczenie, ponieważ pozwoliło nam to na zgłębienie tematu i zlokalizowanie możliwych błędów. Sam produkt nie był prawidłowy i został już usunięty z katalogu tak jak pozostałe wskazane w tym wątku przypadki błędnych produktów. Katalog produktów tworzą zarówno Allegro jak i sprzedający. Staramy się, aby dane w nim były poprawne oraz pracujemy nad możliwym zabezpieczeniem przed sytuacjami takimi jak ta, jednak zdarzają się wyjątkowe przypadki, w których nasz system nie wykrywa błędnego produktu. Będziemy uszczelniać ten proces.
Tu masz kolejny przykład produktu którego nazwa została zmieniona na "produkt a + produkt b".
Został już poprawiony, ale ja jego przykładzie możesz sprawdzić dlaczego tak się dzieje.
3d571467-aef8-4592-8333-cacc7d17933f
Dodatkowo podczas zgłaszania błędów w produkcie, jest informacja "Żeby zmienić nazwę należy zmienić parametr". W tych przypadkach zmiana parametru który wchodzi w skład teoretycznej nazwy nie powoduje zmian. Mało tego po zgłoszeniu sugestii zmian parametru powinienem otrzymać ID tymczasowego produktu. Dostaje go, ale w tymczasowym produkcie nazwa pozostaje niezmieniona i nie składa się z parametrów.
Również interesuje mnie kwestia odpowiedzialności za zmienianie treści oferty / zmiana nazwy produktu przez Allegro.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ @k_owczarek1
Dobrze, że Allegro odpowiada tak szybko, jak wymaga od sprzedawców– maks. 24h.
Gdybyśmy jako sprzedawcy tyle czekali z odpowiedzią, mielibyśmy już ograniczenia na koncie lub stracilibyśmy status Super Sprzedawcy. Na szczęście Allegro dba o jakość naszej sprzedaży, może czas zadbać też o jakość obsługi własnej?
Proszę o odpowiedzi na zadane pytania.
@k_owczarek1 Kasiu, masz coś do dodania? Zawsze sugerujesz zgłaszać problemy.
Zgłaszam – i czekam na pomoc.
Dziękuję.
@biuronimo_pl jak rozumiem masz na myśli pytania, które padły w punktach 6 i 7. Odniosłam się do nich w odpowiedzi dla @Extra-Electro
@Extra-Electro dziękuję Ci za przykład, zgłosiłam już go dalej. Dla części produktów nazwa jest tworzona na podstawie zasady name rule, czyli np. producent + model + parametr A. Jednak jeżeli algorytmy uznają, że nazwa ta nie jest najbardziej reprezentatywna dla produktu (a dzieje się tak np. w przypadkach kiedy tworzony jest błędny produkt lub pod produkt w katalogu podpięta jest błędna oferta) wybierana jest nazwa z innego źródła, np. z tytułu oferty.
Tytuł oferty i nazwa produktu w katalogu to dwie różne rzeczy. Nie wprowadzamy zmian w samych ofertach, za te odpowiadają sprzedawcy. Kwestie odpowiedzialności pozostają bez zmian, sprzedawca jest odpowiedzialny za treść oferty i jej zgodność ze sprzedawanym produktem.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ @k_owczarek1
Cześć,
przyznam, że się pogubiłem. Proszę mnie skorygować jeśli się mylę.
W przykładzie przesłanym d571467-aef8-4592-8333-cacc7d17933f nie ma mowy o tworzeniu błędnego produktu. Jest jedynie błędne działanie Allegro - błędnie zmieniona nazwa.
W takich sytuacjach zrzucanie odpowiedzialności na sprzedawcę jest tak jakby sprzedawca oferował na swoim straganie produkty a przyszedłby pracownik Allegro i po cichu podmienił mu etykiety produktów. Zasugerowany etykietami klient żąda realizacji zamówieni a zgodnie z nimi. Podmieniacz etykiet uciekł - na wezwanie mówi, że przecież to nie jego stragan - za stragan odpowiada przecież sprzedawca.
- Klient zniesmaczony zostawia ocenę sprzedawcy
- a Allegro? Nic?
- Nie, Allegro w kłótni / dyskusji z klientem sugeruje oszukanemu klientowi, że to sprzedawca odpowiada za treść oferty.
Dodam, że w przypadku kiedy Allegro po cichu zmienia nam nazwę na "lepszą" a w kategorii obowiązuje name rule to nie daje ma możliwości zgłoszenia zmian nazwy. Parametry z których teoretycznie powinna składać się nazwa mogą być przecież prawidłowe.
Ba! Nawet ich zmiana i akceptacja przez pracownika Allegro nie powoduje zmiany nazwy. Dodatkowo tworzony produkt tymczasowy również ma nieprawidłową nazwę pomimo zgłoszenia zmian w parametrach teoretycznie składających się na nazwę.
W którym miejscu się pomyliłem ?
@Extra-Electro, w powyższych odpowiedziach wyjaśniliśmy Ci, jak dokładnie to działa oraz powiadomiliśmy Cię o zgłoszeniu przez nas niewłaściwych zmian w nazwach produktów.
Sprzedawca odpowiada za treść oferty, ponieważ to sprzedawca ją ustala, a my w samej treści nie wprowadzamy żadnych zmian. Jeśli nazwa produktu zostaje zmieniona błędnie, możesz nam to zgłosić i zajmiemy się weryfikacją sprawy oraz podejmiemy odpowiednie działania w tej kwestii.
Cześć,
doprecyzuj proszę co masz na myśli mówiąc " my w samej treści nie wprowadzamy żadnych zmian."
Przecież zmieniona przez was nazwa wyświetla się w ofercie sprzedawcy.
Klient widzi zmienianą przez Was nazwę produktu w miejscach:
Czy wprowadzona przez Was zmiana zakłada, że sprzedawca będzie musiał taką zmianę zaakceptować? Tak jak jest to w przypadku:
https://salescenter.allegro.com/changes-in-product-catalogue/offer-updates
Na trudne pytania Allegro nie odpowiada?
Mam na myśli pytanie @Extra-Electro z 27-02-2025 20:10
Czy możesz powiedzieć na ten temat coś więcej? Czy Twoja odpowiedź oznacza, że reprezentatywną ofertą nie zostanie oferta która jest zestawem produktowym?
@biurozplusem1 moja odpowiedź dotyczyła tworzenia nazw produktów, na podstawie tytułów ofert. W tym wątku został nam przytoczony błąd, przez który nazwa produktu była tworzona na podstawie tytułu zestawu ofert. Zmiany będą dotyczyły zasad tworzenia nazw produktów w katalogu.
Cześć,
czy mogę prosić o informację kiedy poprawka wejdzie w życie?
Chodzi mi o to kiedy nazwy produktów przestaną być zmieniane na tytuły z ofert które są zestawami produktowymi.
Dzięki