Sprzedawca nagminnie sprzedaje chińskie podróbki jako LEGO. W rozmowie Twierdzi, że jest to zgodne z regulaminem Allegro ponieważ towar jest podobnej jakości co oryginał. Zgłoszenia naruszeń nie działają, otrzymuję jedynie "podziękowanie za czujność" i nic za tym nie idzie...Allegro chyba nie za bardzo przejmuje się dobrem kupującego:(
@Client:128362994 Jeśli oferty były już weryfikowane i otrzymałeś odpowiedź, ponowne zgłaszanie ich tutaj nie zmieni przedstawionej Ci decyzji.
Od ponad tygodnia nie uzyskuję żadnej odpowiedzi na moje zgłoszenia naruszenia w kartach poszczególnych aukcji.
@Client:128362994 Każde zgłoszenie jest weryfikowane, jednak o szczegółach podejmowanych działań są informowani jedynie sprzedający, których ofert te działania dotyczą.
Czy Pani wie o czym pisze? Jak to informowani są jedynie sprzedawcy??
Jaki jest sens zgłaszać cokolwiek, jak na moje dwa zgłoszenia Allegro nie reaguje, Sprzedawca sprzedaje w najlepsze figurki innych firm w kategorii LEGO i każdy kto wchodzi na aukcję jest oszukiwany:
https://allegro.pl/uzytkownik/auroraallex2?order=p&string=dinozaur
Na dowód tego, w opisie jest informacja, że zamiennik innej firmy, ale nikt nie czyta opisów. Sprzedawca specjalnie wystawia nielegalnie w kategorii LEGO i w parametrach figurki LEGO i Allegro nic nie usuwa i nie odpowiada na żadne zgłoszenia. Jeśli ktoś z Allegro to przeczyta, polecam zgłosić to do odpowiedniego działu. Ja już kupuję na innych stronach, od kiedy Allegro zaczęło wspomagać oszustów, dziwię się tylko, że Allegro nie usunie całego konta takiemu oszustowi.
@arkadiuszzlotnik odpisałam na Twoje zgłoszenie tutaj, a wszystkie oferty zostały przez nas usunięte. Dziękuję za zgłoszenie!
Jak już pisałam w innym poście musisz mieć pełnomocnictwo od The Lego Group, aby zgłosić, że ktoś narusza ich znak towarowy. Bez takiego upoważnienia Allegro nie ma za bardzo możliwości działania, o ile oferta nie łamie regulaminu.
A Lego ma dość ostrą politykę walki z podróbkami. Dla nich nawet jak kupisz klocki w ich sklepie firmowym i wystawisz np na Allegro, to jest szansa że oskarżą cię o sprzedaż podróbek (bo nie jesteś ich sklepem firmowym).
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
I tu właśnie się nie zgadzam do zdania:
"Bez takiego upoważnienia Allegro nie ma za bardzo możliwości działania, o ile oferta nie łamie regulaminu."
oraz co do zdania:
"zgłoszenie podróbek to może to zrobić wyłącznie właściel danej marki "
Tu wcale nie chodzi o podróbki, tu chodzi o to, że sprzedawca łamie regulamin Allegro, czyli wystawia figurki innej firmy w kategorii Lego jako minifigurki Lego i sam w opisie to potwierdza, że to nie jest Lego i właśnie na tej podstawie Allegro powinno zamykać od razu takie aukcje, bo łamią one regulamin Allegro mówiący o tym, że produkt musi być wystawiony we właściwej kategorii, a od tego jest kategoria INNE KLOCKI KONSTRUKCYJNE. Pomijając mój nieszczęśliwy zakup nie interesuje mnie czy ktoś wystawia podróbki czy nie, interesuje mnie tylko aby zakupić produkt będący we właściwej kategorii, a tutaj to jest BŁĘDNA KATEGORIA i błędne powiązania z figurkami Lego, co łamie regulamin Allegro. Sprzedawca śmieje się Allegro w twarz łamiąc ich regulamin i nabiera kolejnych kupujących , a ja otrzymuję odpowiedź od Allegro, że sobie mogę pogadać z Lego na ten temat ... Masakra. Polecam przemyśleć jeszcze raz temat, bo tutaj ewidentnie wszystkie te figurki sprzedawcy powinny być zamknięte, bo świadomie sprzedawca wprowadza w błąd kupujących, którzy widzą kategorię Lego i produkt NIE Lego !
@arkadiuszzlotnik wszystkie aukcje zostały usunięte😉
https://allegro.pl/uzytkownik/auroraallex2?order=p&string=dinozaur
U mnie są dalej - 27 aukcji.
Cześć, @FHANSAR. Oferty były w błędnej kategorii i zostały już usunięte.
Co można zrobić w zaistniałej sytuacji?
Może decyzji allegro nie zmieni. Ale pokaze jak działacie i odpychacie odpowiedzialność. Wszak to przecież zgodne z prawem allegro że sprzedawane są podróbki. W ofercie nie jest jasno I wyraźnie napisane że te konkretne klocki to Lego. Jest napisane że to "DO LEGO". To jest jawne wprowadzanie w błąd kupującego.
Tak samo jak się kupuje oryginalny perfum i perfum w oryginalnym opakowaniu lub oryginalnie zapakowany (co nie znaczy oryginalny. Tylko w oryginalnym opakowaniu producenta sprzedającego podrobki)
Allegro uchyla się od wszystkiego. Ważne że kasa się zgadza.
Skoro nie bierzecie odpowiedzialności za sprzedawców i sprzedawane przedmioty bo jesteście tylko platformą to dlaczego jako tylko platforma narzucacie kupującym dostawce??
Regulamin jasno stanowi że nie można tego robić:) Po prostu Allegro swój regulamin ma gdzieś 🙂
"Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 2, artykuł 1, punkt 1.1) nie możesz umieszczać oferty w kategorii nieodpowiadającej sprzedawanemu towarowi. Utrudnia to kupującym wyszukiwanie interesujących ich przedmiotów."
@Client:128362994 tak, allegro ma gdzieś swój własny regulamin, który stanowi również że kupujący ma prawo wybrać dostawcę z tych które oferuje sprzedawca. w praktyce to allegro narzuca swój wybor dostawcy mając gdzieś moje, jako kupującej, dobro. To gdzie moje prawo wyboru, które gwarantuje mi regulamin?
@gargulce2 zgłosiłes do uokiku? Bo u ciebie się to ciągnie dość długo...
Ponawiam pytanie, dlaczego Allegro nie interweniuje mimo, że regulamin jasno piętnuje takie przypadki.